Le Marche

Italiaanse wijn - Le Marche

Le Marche wordt in het Nederlands uitgesproken als ‘De Marken’ en ligt in het midden van Italië exact op dezelfde hoogte als Umbrië. Op de kust en een aantal valleien nabij de rivieren na is Le Marche volledig heuvelachtig. Het leuke aan Le Marche is dat er vele soorten ondergrond zijn waarop kwalitatieve Italiaanse wijnen kunnen worden verbouwd. Hierdoor zijn er veel verschillende soorten wijnen met ook allemaal een eigen stijl. De invloeden die in Le Marche aanwezig zijn, worden veroorzaakt door de aanwezigheid van de Apennijnen de Adriatische Zee en de regionale rivieren de Metauro, de Potenza, de Tronto en de Nera.

Le Marche herbergt in totaal 4 wijnen van de hoogste classificatie Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) en 20 Denominazione di Origine Controllata (DOC). Van de totale wijnproductie omvatten deze 20%, dit percentage blijft nog ver verwijderd van de Italiaanse top regio Piemonte waar dit percentage 40 bedraagt, maar is wel vele malen hoger dan bijvoorbeeld regio’s zoals Puglia en Sicilia. De overige wijnen van Le Marche zijn of Vino di Tavola of Indicazione Geografica Tipcia, IGT Marche. Le Marche staat met name bekend om haar witte wijnen, maar er zijn ook enkele rode wijnen van hoge kwaliteit. De belangrijkste druiven die in de regio worden gebruikt zijn de Trebbiano en Verdicchio

Verdicchio dei Castelli di Jesi Riserva

De Verdicchio dei Castelli de Jesi Riserva is droge witte wijn. Bovendien is dit een van de nieuwste DOCG-wijnen van Italie en een directe afstammeling van de Verdicchio dei Castelli de Jesi. De productie van deze wijn vindt plaats in het heuvelachtige deel van de provincie Ancona op een ondergrond van kalk, klei en lijmsteen. Het effect hiervan is dat deze wijn een heerlijk mineralige smaak heeft.

Verdicchio dei Matelica

De Verdicchio die Matelica is eigenlijk het kleine DOCG broertje van de Verdicchio dei Castelli di Jesi Riserva, maar dan wel met een scherper karakter. Het unieke aan dit wijngebied is dat de vallei waarin de druiven worden verbouwd van west naar oost loopt. Dit in tegenstelling tot alle andere valleien van Le Marche die van noord naar zuid lopen.

De productie vindt plaats op een hoogte van 400 meter op de hellingen van de Apennijnen in het grensgebied van Ancona en Macerata. De wijnen die dit gebied voortbrengt hebben een fris en harmonieus karakater en er is een mooie balans tussen structuur en complexiteit.