Liguria

Italiaanse wijn - Liguria

Liguria ligt in het noordwesten van Italië en grenst in het westen aan Frankrijk.  Verder is Liguria een van de smalste regio’s van Italië met een waanzinnig landschap waar bijna geen vlak stukje is te vinden. Eigenlijk kan wel worden gesteld dat deze regio überhaupt niet vlak is. Volgens de boeken is namelijk 65% van de regio bergachtig en 35% heuvelachtig. Tja… dan blijft er vrij weinig vlak over.

Doordat het landschap van Liguria zo waanzinnig bergachtig is, is het zeer uitdagend om in deze regio wijn te verbouwen. De wijngaarden die er zijn, zijn ontzettend verspreid over de hele regio en hebben een beperkte productie. Sommigen zijn zelfs alleen per boot bereikbaar… Wat valt er dan nog te zeggen. Toch wordt er al 25 eeuwen wijn verbouwd in Liguria, maar de regio levert wel de op een na laagste wijnproductie van alle regio’s.

De steilheid van het landschap maakt het dan wel lastig om echte Italiaanse wijnen te verbouwen, maar biedt ook voordelen. Het geeft namelijk bescherming aan de wijngaarden die nabij de zee worden verbouwd tegen de koude Alpenwind. De ondergrond in Liguria is meer geschikt voor witte wijnen dan voor rode wijnen. Lijmsteen geeft een frisse, mineraal smaak aan de witte wijn.

De wijnen van Liguria

Met name de witte wijnen die op basis van een lokale druif worden geproduceerd zoals Pigato en Vermentino zetten Liguria op de kaart. Liguria heeft geen wijnen met het hoogste Italiaanse keurmerk Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) en slechts 8 wijnen met het keurmerk Denominazione di Origine Controlatta (DOC). Maar goed, gelet op het bovenstaande is dat natuurlijk ook niet echt vreemd.

Van alle DOC-wijnen is de Riviera Ligure di Ponente de wijn die het meest wordt geproduceerd. Logischerwijs zijn ook dit witte wijnen op basis van Pigato en Vermentino. Ook wordt er een rode wijn geproduceerd op basis van Ormeasco en Rossese.