Sardegna

Italiaanse wijn - Sardegna

Sardegna is qua grootte het tweede eiland van de Middellandse Zee en kennen wij in Nederland als Sardinië.  De kust van Sardinië is over het algemeen hoog en bestaat uit recht omhoog staande rotsen. Door de eeuwen heen heeft Sardinië behoord tot verschillende keizerrijken en koninkrijken en dit is te merken aan de cultuur op het eiland. Vandaag de dag is Sardinië een van de 5 autonome regio’s in Italie samen met Sicilië, Friuli-Venezia Giulia, Trentino-Alto Adige en Valle d’Aosta.

Op het gebied van wijn is het duidelijk te merken dat Sardinië een eiland is en niet een geheel vormt met het vaste land van Italië. Wijn is niet een historisch onderdeel van de Sardijnse cultuur zoals dat wel het geval is op het vaste land. Dit is het beste merkbaar in de druivensoorten die worden gebruikt voor de wijnproductie. Druivensoorten zoals Sangiovese, Montepulciano, Barbera en Trebbiano tref je bijna niet aan op Sardinië. Daarentegen kom je wel veel druiven tegen die van oudsher Franse en Spaanse invloeden vertegenwoordigen zoals de Cannonau, Carignan en Cabernet Sauvignon. Echte Italiaanse druiven zoals Malavasia en Vermentino zijn ook vertegenwoordigd op het eiland, zij het in beperkte mate.

Toch is en blijft de wijnbouw maar een zeer kleine sector op Sardinië, dit ondanks enkele flinke financiële impulsen van de Italiaanse overheid. De oorzaak hiervan zit hem mede in het feit dat er op Sardinië van oudsher relatief weinig wijn werd gedronken. Wijnbouw is dus meer een zakelijke aangelegenheid dan dat dit onderdeel is van de cultuur op het eiland. Dit terwijl de aanwezig condities hiervoor fantastisch zijn. De wijnboeren die wel gebruik maken van deze condities leveren dan ook prachtige wijnen. Ook de Italiaanse wijnautoriteiten zijn steeds meer bereidwillig om deze inspanningen te belonen. Opmerkelijk is dat Sardinië dan weliswaar vrijwel geen echte wijncultuur heeft, toch zijn er meer Denominazione di Origine Controllata (DOC) gebieden dan in Calabria en Basilicata bij elkaar opgeteld. Er is zelfs een Denominazione di Origine Controllata e Garantita, (DOCG) namelijk de Vermentino di Gullare DOCG. En om alle details te completeren er zijn meer dan 15 Idicazione Geografica Tipica.

Vermentino di Gullare DOCG

Hoewel de meeste wijnen in het westen van de regio Sardinië worden geproduceerd wordt de enige DOCG-titel in het noordoosten van het eiland gemaakt. In 1996 is deze wijn gepromoveerd van DOC naar DOCG. Om deze titel te mogen dragen dient deze wijn 95% Vermentino te bevatten.

Vermentino is dan weliswaar een typisch Italiaanse druif die veel voorkomt op Sardinië, maar buiten Italie is deze breder verspreid, onder andere in de Provence en Languedoc Roussillon, maar vooral op Corsica. Er gaan zelfs geruchten de ronde dat doordat Corsica zo dicht tegen Sardinie aan ligt, Vermentino via het zuiden van Frankrijk uiteindelijk Sardinië heeft bereikt. Ook gaat er een gerucht dat Vermentino Spaanse roots heeft. Wie zal het zeggen….?

Natuurlijk kun je dit zelf ook op dit prachtige Italiaanse eiland ontdekken. Overal op het eiland zijn leuke accommodaties  te vinden voor je verblijf op Sardinië. Idealiter natuurlijk omgeven door die prachtige wijnvelden van bovengenoemde druivenrassen 😉