Calabria

Italiaanse wijnen - Calabria

Calabria ligt in het zuiden van Italië en is het meest zuidelijke puntje van het Italiaans vaste land. Deze Italiaanse regio is namelijk de punt van de laars welke bijna grenst aan Sicilië. Calabria wordt slechts door 3,1 kilometer van de Tyreense zee gescheiden van Sicilië, dit stukje zee staat ook wel bekend als de Straat van Messina. Verder is in heel Calabria is vrijwel geen vlak stukje grond te ontdekken. Deze regio kenmerkt zich door de vele heuvels en even zoveel bergen. Het bergachtige landschap heeft ervoor gezorgd dat de wijngaarden over de gehele regio zijn verspreid.

Calabria heeft tot op heden geen wijnen gekend met het hoogste Italiaanse wijn keurmerk, Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Wel is er een redelijk redelijk aantal wijnen te vinden dat voldoet aan het op een na hoogste keurmerk Denominazione di Origine Controllata (DOC). Van de totale wijnproductie in Calabria is dit ongeveer 5%. Eigenlijk is er in Calabria maar 1 kwalitatief hoogwaardige wijn en dat is de Ciro. Maar als er dan toch echt een numero due moet worden genoemd dan is dit de Greco di Bianco.

Ciro

De Ciro wijnen, en dan met name de Ciro Rosso Riserva, zijn het vlaggenschip van de wijnen uit Calabria en worden geproduceerd in het oostelijke deel van de regio aan de kusten van de Ionische Zee. Wereldwijd wordt Ciro beschouwd als een van de langst bestaande wijnen. Alle Ciro wijn bevatten 95% Gaglioppo druiven en worden doorgaans aangevuld met Greco Bianco of Trebbiano Toscano. Dit is natuurlijk wel erg verrassend, want hoe kan zo’n diepe rode wijn uit het zuiden van Italië zo maar witte druiven bevatten….? Toch is dit minder vreemder dan het lijkt, in Frankrijk wordt dit ook wel gedaan om robuuste rode wijnen iets soepeler te maken en meer allure te geven. Het beste wat Calabria heeft te bieden is de Ciro Rosso Riserva. Deze wijnen hebben een volle, warme smaak en zitten vol aroma’s. Uitstekend te drinken bij gerechten met rood vlees, wild en gevogelte.

Greco di Bianco

Zoals de naam al doet vermoeden in de Greco di Bianco honderden jaren voor Christus door de Grieken geïntroduceerd in het zuiden van Italië. Sinds 1980 heeft de Greco di Bianco het keurmerk DOC. Deze dessertwijn pretendeert een van de beste van Italië te zijn, maar is zeker een van de bijzonderste. Met een alcoholpercentage van 17% (!) drinkt de Greco di Bianco lekker weg bij een pittig kaasje of een stevig dessert.