Veneto
Veneto ligt in het noordoosten van Italië met als hoofdstad het wereldberoemde Venetië. Qua oppervlakte is Veneto de 8eregio van Italië, qua inwoners de 5e en qua kwantitatieve wijnproductie de 3e. De omgeving van Veneto is te onderscheiden in 4 verschillende gebieden. De Alpen in het noorden van de regio zorgen voor een bergachtig gebied, wat geleidelijk overgaat in een heuvelachtige omgeving en vervolgens naar nagenoeg vlak wordt. Daarnaast is Veneto in het zuidoosten gelegen aan de kust wat vanzelfsprekend weer op een hele andere manier wordt gekenmerkt.
Veneto heeft een ruime diversiteit aan kwalitatief hoogstaande wijnen. Ondanks dat Veneto kleiner is dan 5 andere belangrijke wijnregio’s in Italië, Piemonte, Sicilia, Toscane, Puglia en Lombardije, worden er meer wijnen geproduceerd met de kwalificatie Denominazione di Origine Controllata (DOC). De belangrijkste en bekendste Italiaanse wijnen van de regio zijn Valpolicella, Amarone, Soave en Prosecco. Overal heeft Veneto een prachtig portfolio aan wijnen. De rode wijnen Valpolicella en Amarone, de witte Soava en de mousserende Prosecco. In totaal wordt 25% van alle wijnen uit Veneto gemaakt met als kwalificatie DOC of DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita.
Valpolicella
De Valpolicella is gelet op de productiehoeveelheid de enige DOC-wijn die ook maar enigszins kan concurreren met de bekende Chianti DOC(G) uit Toscane en is de bekendste wijn uit de regio Veneto. De druiven die worden gebuikt voor deze Italiaanse wijn zijn Corvina, Rondinella en Molinara. Deze fruitige rode wijn doet het goed op kamertemperatuur, maar komt ook op een zomerse middag licht gekoeld goed uit de bus. Het karakter van een kwalitatieve Valpolicella laat zich omschrijven als geurig en scherpe kersenaroma’s. Dit is het antwoord van Italië op de Franse Beaujolais. Een traditionele Valpolicella is een lichtere wijn. Om de wijn meer body en complexiteit te geven hebben lokale wijnboeren de Valpolicella ook als passito en ripasso. Beide zijn inmiddels ook bekroond met respectievelijk de kwalificatie DOCG en DOC.
Prosecco
Prosecco was tot 2009 de naam van de druif van de gelijknamige mousserende wijn. Maar toen de regio Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene de kwalificatie DOCG kreeg hebben de Italiaanse autoriteiten besloten dat de regio de naam Prosseco mocht dragen en de druif dus niet langer meer. Toen heeft de druif de naam gekregen van het synoniem waar deze al sinds jaar en dag mee bekend stond, namelijk de Glera. Tot op heden is het nog steeds onbekend waar Prosecco oorspronkelijk vandaan komt. Is dit Veneto of is dit Friuli-Venezie Giulia? Of toch de plaats Prosecco op de grens met Slovenië? Wellicht biedt de toekomst toch nog uitkomst, wie weet… Laatste detail over Prosecco is dat het minimum toegestane alcoholpercentage erg laag is. Prosecco is al verkrijgbaar met een percentage vanaf 8.5%.
Om de lekkerste wijnen in Veneto te ontdekken zijn rondom het Gardameer veel leuke campings die als een perfecte uitvalsbasis dienen voor een heerlijke wijnreis in deze omgeving.