Bruschetta recepten

Alles over Bruschetta recepten

Bruschetta recepten zijn misschien we de bekendste vorm van ‘antipasti’. Of je nou in Nederland uit eten gaat bij een willekeurig Italiaans restaurant of dat je je op het Italiaanse schiereiland bevindt, de kans is ongeveer 99,9% groot dat je een bruschetta belegd met kleine stukjes tomaat voorbij ziet komen. In goed Italiaans wordt dit een ‘Bruschetta al Pomodoro’ genoemd.

Maar ook dan weer speelt de vraag op, is deze bruschetta echt lekker? Want het maken van een bruschetta lijkt zo simpel, maar alleen met de aller lekkerste ingrediënten bereik je het beste resultaat als je een bruschetta recept bereidt. Als je de hierboven genoemde variant bereidt, is het noodzakelijk dat je de aller beste tomaten gebruikt. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat deze goed rijp zijn. Verder is het van belang om de beste olijfolie te gebruiken die je maar kunt vinden. En hetzelfde geldt voor het brood wat je wilt gebruiken. Met een afbakstokbroodje uit de supermarkt gaat dit natuurlijk niet lukken. Ga op zijn minst naar de bakker en vraag of boeren witbrood of iets dergelijks. Mocht dit er niet zijn dan kun je altijd nog uitwijken naar een stokbrood van de bakker voor dit bruschetta recept!

Zelf bruschetta maken

Als je zelf dit gerecht wilt maken, dan kun je natuurlijk gewoon beginnen met het basisrecept. Hiermee kun je alvast de eerste vingeroefeningen doen en dit is natuurlijk de opmaat naar nog heel veel meer bruschetta recepten die je keuken gaan verlaten. Maar ik ga je eerst uitleggen hoe je op eenvoudige wijze zelf een onvervalste Italiaanse bruschetta kunt maken.

Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt voor 4 bruschetta’s:

Als je de onderstaande stappen volgt, dan wordt dit recept 100% een groot succes!

Begin met het schoonmaken van de tomaatjes. Het eerste wat je doet, is het groen aan de bovenkant verwijderen. Daarna spoel je deze goed schoon met gewoon wat kraanwater. Snijd de tomaatjes in partjes. Door deze te snijden, zul je merken dat er automatisch wat van de binnenkant verloren gaat. Dit is helemaal geen probleem. Sterker nog, mocht je tijd over hebben, dan mag je zelfs de tijd nemen om dit volledig te verwijderen.

Leg de gesneden stukjes tomaat in een schaal. Besprenkel deze met een beetje olijfolie. Eventueel kun je er ook voor kiezen om ook een eetlepel balsamico toe te voegen. Dit geeft dit bruschetta recept een lichte zoete smaak. Daarna voeg je een snufje zeezout toe en hussel je de inhoud van de schaal goed door. Het is de bedoeling dat alle ingrediënten goed mengen en de tomaatjes bedekt zijn met een dun laagje vocht van de olijfolie en dus optioneel de balsamico.

Dan is het tijd om het brood te bakken. Pak nog een schaal en doe hier een beetje olijfolie in. Snijd het brood schuin af, zodat het oppervlak zo groot mogelijk wordt. Als je dan bruschetta’s aan het maken bent, dan wil je deze natuurlijk ook zo groot mogelijk maken. Leg een (1) kan van het brood in de olijfolie. Herhaal dit 4 of 8 keer, tot dat je voor iedereen een of twee plakken brood hebt. Daarna zet je een grillpan op het vuur. Als de pan heet is, leg je het brood met de kant van de olijfolie naar beneden in de pan. Bak het brood lekker knapperig.

Als je het brood hebt gebakken en de tomaatjes zijn goed gemarineerd, dan is het tijd om de bruschetta’s af te maken. Beleg de gebakken stukjes brood met de gemarineerde tomaat. De finishing touch mag natuurlijk niet ontbreken in de vorm van een paar gekneusde blaadjes verse basilicum. Dit bruschetta recept is nu helemaal klaar. Buon appetito!

Meer lekkere bruschetta recepten

Naast het bovenstaande basisrecept zijn er natuurlijk nog veel meer lekkere bruschetta recepten. Net als met bijvoorbeeld pasta, risotto en lasagne kun je ook met dit gerecht op talloze manieren variëren. Je kunt hierbij denken aan varianten met pesto, courgette en mozzarella. In het onderstaande overzicht, leg ik je uit hoe je ook deze recepten makkelijk zelf kunt bereiden.

Bruschetta met pesto

Naast de variant met tomaat is de variant met zelfgemaakt verse pesto natuurlijk een bekend bruschetta recept. Eigenlijk smaakt bijna alles in combinatie met verse pesto heerlijk, dus er moeten wel hele gekke dingen gebeuren, wil je teleurgestelde gezichten zien aan tafel bij het serveren van dit bruschetta recept.

Wat heb je nodig? We gaan wederom uit van 4 personen die ieder minimaal 1 maar bij voorkeur 2 heerlijke bruschetta’s krijgen:

De volgende verrichtingen moet je in de keuken doen om ook deze antipasti op tafel te zetten. Dit zijn wederom drie stappen.

Het maken van verse pesto kun je op twee manieren doen. De eerste manier is de traditionele wijze, dus flink stampen in een vijzel. De tweede manier is iets eenvoudiger, namelijk met behulp van een staafmixer. Omdat je ook nog met het brood aan de slag moet, leg ik je uit hoe je de dit recept kunt bereiden met een staafmixer.

Verwijder de schil van een teen knoflook en snijd deze vervolgens in een paar grove stukken. Spoel de blaadjes basilicum schoon en laat deze drogen. Schaaf de Parmezaanse kaas en hak de pijnboompitten enigszins fijn. Doe alle ingrediënten in een staafmixer. Voeg ook wat olijfolie toe en zet de staafmixer aan. Binnen een handomdraai is de verse pesto klaar. Eventueel kun je nog wat zeezout en vers gemalen peper toevoegen. Voor dit gerecht mag de pesto lekker dik en stevig blijven, zorg er dus voor dat je niet te veel olijfolie toevoegt. Als de pesto klaar is, ga je verder met het brood.

Voor het bakken van het brood doe je precies hetzelfde als voor het eerste recept. Doe wat olijfolie in een schaaltje. Snijd het brood schuin af. Dep het brood in de olijfolie, zodat een kant goed is bedekt. Bak het brood in een grillpan tot dat dit lekker knapperig is en wrijf dit vervolgens in met het teentje knoflook.

Als dit klaar is, dan breng je een laagje pesto aan en is het tijd voor de finishing touch. Wat ik zelf altijd leuk vindt om te doen, is een gerecht garneren met de ingrediënten die je toch al hebt gebruikt. Hiermee kun je ook laten zien wat er in dit geval in de pesto zit. Garneer deze bruschetta dus met een blaadje basilicum, een paar pijnboompitjes en wat Parmezaanse kaas. Geniet van dit lekkere bruschetta recept met verse pesto! Buon appetito!