Lombardije

Italiaanse wijn - Lombardia

Lombardia, of zoals wij in Nederland zeggen Lombardije, is een van de noordelijkste regio’s van Italië en grenst aan Zwitserland. De hoofdstad van Lombardije is Milano. Verder is Lombardije de rijkste regio van Italië en bovendien een van de rijkste regio’s van heel Europa. Dit is te danken aan de enorme industrie in en rondom Milano.

Het noorden van Lombardije wordt gedomineerd door de Alpen, maar de grote meren spelen ook een enorme rol bij de klitmaatomstandigheden in de regio. Lago di Como, Lago d’Iseo, Lago Maggiore en Lago di Garda zorgen ervoor dat het klimaat in de regio iets wordt getemperd. Het matigende effect van de 4 grote meren op het klimaat heeft een positief effect op de wijnproductie. Naarmate je meer in het zuiden komt van Lombardije, gaat het landschap geleidelijk over in heuvels en daarna in de vlaktes van de rivier de Po. Het bijzondere aan Lombardije is dat de wijn in deze regio wordt gemaakt op hoogtes die enorm van elkaar afwijken. De wijngaarden van Valtellina beginnen bijvoorbeeld op een hoogte van 235 meter, maar er worden ook wijnen geproduceerd op een hoogte van 765 meter. De verschillende condities door de invloeden van de bergen, rivieren en vlaktes zorgen er voor dat er een enorme diversiteit aan Italiaanse wijnen is in Lombardije.

Ondanks de grote diversiteit in de regio herbergt Lombardije 5 wijnen met het hoogste Italiaanse keurmerk Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) en 20 wijnen met op een na hoogste keurmerk Denominazione di Origine Controlatta (DOC).

Oltrepo Paveso Metodo Classico

Binnen Lombardije is het gebied Oltrepo Paveso een van de grotere en meer bekende zones op de grens met Piemonte en Emilia-Romagna. De absolute top wijn van dit gebied is de Oltrepo Paveso Metodo Classico een mousserende witte wijn welke sinds 2007 de status DOCG heeft gekregen. Voor het behalen van deze status stond deze wijn bekend als Oltrepo Spumante welke al bestaat sinds 1872. Naast de Oltrepo Paveso Metodo Classico is er nog een wijn die van dezelfde DOCG-kwalificatie gebruik mag maken. Dit is de Oltrepo Paveso Pinot Nero Metodo Classico, een Rosato Spumante met andere woorden een mouserende rosé wijn.

Valtellina Superiore

De Valtellina vallei is zeer noordelijk gelegen in Lombardije en wordt gekenmerkt door een rivier met stromend Alpenwater. De Valtellina Superiore heeft sinds 1998 het DOCG keurmerk. De basis voor deze DOCG-wijn is dat deze wordt geproduceerd op basis van minimaal 90% Chiavennasca, dit is de lokale benaming van Nebbiolo, en mag worden aangevuld met maximaal 10% lokale soorten druiven. De Chiavennasca is de trots van Valtellina en er zijn 5 wijngaarden in 5 plaatsjes die de naam Valtellina Superiore mogen dragen; Grumello, Inferno, Maroggia, Sassella en Valgella. Hiervan wordt gezegd dat Sassella de beste is met dank aan de steile hellingen en het zuidelijke effect, de zon is hierdoor pas later in de dag aanwezig.

Sforzato di Valtellina

De andere DOCG wijn van Valtellina is de Sforzato di Valtellina. Dit is een zogenaamde droge rode passito en gemaakt van gedroogde druiven. Deze wijn is gebaseerd op 100% Chiavennasca druiven. De beste druiven worden 3 tot 4 maanden gedroogd voordat deze worden omgezet tot Sforzato di Valtellina. Tijdens dit proces verliezen de druiven 40% van het oorspronkelijke gewicht. Het drogen van de druiven heeft als doel om de suikerconcentratie te verhogen. Het 2 jaar durende rijpingsproces levert een volle, geconcentreerde rode wijn op met een alcoholpercentage van 14.5% welke uitstekend samen gaat met rood vlees, wild en rijpe kazen.