Mutti – Echte onvervalste Italiaanse tomaten

Geplaatst op 26 juni 2016 door Tjerk KleismaGeen reacties
Mutti - Tomaten, tomatensaus en vruchtvlees

Mutti is in Nederland nog een vrij onbekend merk bij het grote publiek, maar de echte liefhebbers van de Italiaanse keuken weten gelijk waar het over gaat. Mutti staat namelijk synoniem voor onvervalste Italiaanse tomaten. En het goede nieuws is, dat deze in verschillende soorten en in verschillende verschijningsvormen verkrijgbaar zijn. Er zijn meerdere soorten blikjes met tomaten en tomatenpuree, drie type tubes met puree en ook nog de flessen met kant-en-klare tomatensaus in diverse smaken. Kortom, voor ieder wat wils.

Historie

Voor dat we tot in detail uitleggen wat de verschillende producten van Mutti inhouden natuurlijk eerst even een klein stukje achtergrond informatie. Al meer dan 100 jaar en generatie op generatie is de familie Mutti druk doende met de ’tomaat’ en de verbetering van haar producten. Het bedrijf is van origine gevestigd in de Noord-Italiaanse stad Parma in de regio Emilia-Romagna. Dit is zo’n 100 kilometer boven de culinaire Italiaanse hoofdstad, Bologna. Mutti is gespecialiseerd in geconverseerde tomaten. Het aanbod wordt zowel aangeboden op de Italiaanse en de Europese markt, maar bijvoorbeeld ook op de Australische markt en andere delen van de wereld.

Alles over Mutti tomaten

Wat natuurlijk niet standaard is tijdens een vakantie, maar wat zeker de moeite waard is om te doen als je een keer in Italië bent, is een bezoekje aan een Italiaanse supermarkt. De echte grote supermarkten zijn vaak te vinden bij een zogenaamde ‘Centro Commerciale’. Als je hier naar binnen gaat, moet je doorgaans even zoeken, maar als je de sectie met tomaten hebt gevonden dan weet je dat dit de moeite waard is. Hetzelfde geldt overigens voor de sectie met pasta, maar dat terzijde. Eenmaal aangekomen bij de blikjes tomaat en de flessen tomatensaus, is de keuze werkelijk ongekend. Het is een ruwe schatting maar doorgaans staan hier wel duizenden blikjes, zonet 10.000. Echt heel leuk om te zien als liefhebber.

Er bestaat dus een zeer ruim aanbod aan blikjes tomaten van Mutti welke met zeer veel zorg worden samengesteld. Maar het eerste wat eigenlijk opvalt, nog voordat je een blikje opent, is de fraaie vormgeving van de blikjes an sich. Je kunt aan alles zien dat ook hier heel veel aandacht aan wordt besteed. Maar goed, dat terzijde… Op het gebied van de blikjes Mutti varieert het aanbod van verschillende soorten gepelde tomaten tot blikjes tomatenpulp in diverse groottes tot aan blikjes met tomatenconcentraat in meerdere sterktes. Hieronder leggen we je uit wat de verschillen zijn:

  • Mutti Pelati
  • Mutti Polpa
  • Mutti Concentrato
  • Mutti Passata

Mutti Pelati

Mutti Pelati staat eigenlijk voor het assortiment aan gepelde tomaten. Het woord ‘pelati’ betekent letterlijk geschild of gepeld. Naast de normale Mutti tomaat zijn er ook nog andere soorten tomaten zoals de Pomodorini di Collina de Pomodori di San Marzano en Datterini.

De Pomodorini di Collina zijn de kleine tomaatjes die we in Nederland kennen als de cherrytomaatjes. Deze kleine tomaatjes groeien op Zuid-Italiaanse bodem waar volop zon is zodat de smaak zich maximaal kan ontwikkelen. Pomodorini di Collina staan bekend om haar lekkere zoete smaak en de heerlijke frisse geur.  Volgens Mutti zelf zijn deze tomaatjes ideaal om te gebruiken voor de bereiding bij schaal- of schelpdieren en daarnaast voor op een Focaccia.

De San Marzano tomaten zijn misschien wel de beste tomaten van Italië. De tomaten worden verbouwd in de omgeving van Agro Nocerino Sarnese. Dit ligt in de zuidelijke regio Campania waar Napoli de hoofdstad van is. De tomaten die hier worden verbouwd zijn 100% Italiaanse en zelfs erkend met het keurmerk DOP. DOP staat voor Denominazione di Origine Protetta en houdt in dat de producten die dit keurmerk hebben volgens kwaliteitsrichtlijnen zijn gemaakt in een specifieke regio.

San Marzano tomaten blinken uit door de vlezigheid en de dichte homogene textuur. Deze tomaten zijn echt vuurrood van door de rijping in de Zuid-Italiaanse zon. In korte tijd krijgen de tomaten de kans om super smaakvol te worden waarna deze met de hand worden geplukt. Deze combinatie zorgt ervoor dat dit waarschijnlijk de beste tomaten zijn die je in Italië gaat vinden. En gelukkig hebben we dankzij Mutti de kans om deze te proeven.

Een ander type tomaat welke door Mutti wordt geproduceerd is de Datterini Pomodoro. In tegenstelling tot de tomaten die wij hiervoor hebben beschreven is de Datterini tomaat is een wat kleinere langwerpige tomaat. De smaak van deze tomaat wordt gekenmerkt door haar lekkere zoetheid. De textuur is lekker vlezig en zodra je deze open snijdt dan weet je gelijk dat dit een perfect tomaatje is om mee aan de slag te gaan.

Mutti Polpa

Naast de gepelde tomaten van Mutti zijn er ook blikjes en flessen Mutti Polpa. Mutti Polpa is eigenlijk niets anders dan tomatenpulp. Dit zijn dus geen gepelde tomaten of tomatensaus, maar dit is echt het pulp van de tomaten, oftewel het vruchtvlees. Het vruchtvlees is natuurlijk de kern van de tomaat en heeft hierdoor een super intense smaak. De verwerking van Mutti Polpa vindt uitsluitend plaats in de zomer. Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van dit product optimaal is, wordt ervoor gezorgd dat het oogsten en het verwerken van de tomaten op dezelfde dag plaatsvindt.

Mutti Polpa kunnen je krijgen in zowel de blikjes als in flessen. Het enige verschil is de hoeveelheid. Overigens zijn de blikjes in twee verschillende formaten te verkrijgen, namelijk per 200 gram als per 400 gram. Dit is ideaal, want op het moment dat je een keer alleen moet eten, kun je perfect een klein blikje gebruiken en heb je nog steeds ruimschoots voldoende. Kook je voor 2 of 3 personen dan pak je gewoon een groter blikje. Zodra je voor grotere groepen kookt, dan stap je af van de blikjes en ga je natuurlijk voor een fles van 720 ml.

Mutti Concentrato

Mutti Concentrato di Pomodoro is eigenlijk niets anders dan tomatenconcentraat, ook wel bekend als tomatenpuree. Het bijzondere aan deze tomatenpuree is dat deze in twee ‘sterktes’  is te verkrijgen, namelijk Doppio Concentrato en Triplo Concentrato. Dit betekent respectievelijk dubbel geconcentreerd en driedubbel geconcentreerd. Voor het produceren van 1 kilo Mutti Triplo Concentrato heb je 7 kilo tomaten nodig. Overigens is voor de dubbel geconcentreerde variant nog steeds zo 5,5 kilo benodigd. Dit Mutti product kun je krijgen in zowel blikjes als in tubes.

Mutti Concetrato is een van onze persoonlijk favorieten en gebruiken we zelf vaak om pastasauzen een iets rijkere smaak te geven. Bij het bereiden van een tomatensaus kun je een of twee eetlepels tomatenpuree toevoegen voor een nog lekkerdere smaak. Ook bij het maken van zogenaamde ‘Ragu’ op basis van bouillon en wijn is het perfect om twee tot drie eetlepels toe te voegen. De saus krijgt hierdoor een nog rijkere smaak. Wat je verder natuurlijk kunt doen, is op basis van de puree en een beetje water een snelle dunnen pastasaus maken voor op een doordeweekse dag wanneer je niet veel tijd hebt om te koken. Blaadje basilicum erbij en Parmezaanse kaas er over heen, perfecto!

Mutti Passata

Naast de blikjes en flessen met gepelde tomaten, vruchtvlees en tomatenpuree heeft Mutti ook flessen met kant-en-klare tomatensaus in haar assortiment. Het bereiden van een tomatensaus op basis van verse tomaten op gepelde tomaten vraagt natuurlijk de nodige aandacht en tijd om tot het lekkerste resultaat te komen. En het kan natuurlijk een keertje voorkomen dat je hier niet al te veel zin of tijd voor hebt. In dat geval kun je natuurlijk altijd terugvallen op een kant-en-klare tomatensaus. Ook hiervoor heeft Mutti meerdere producten.

Mutti biedt meerdere basissauzen aan in flessen die snel en eenvoudig zijn te gebruiken. Uiteraard is er de standaard tomatensaus zonder verdere toevoegingen. Deze tomatensaus is een zogenaamde ‘Passate di Pomodoro’. Wat erg prettig is, is dat deze eveneens verkrijgbaar is in verschillende groottes. Hierdoor kun je de hoeveelheid saus die je maakt perfect afstemmen op het aantal eters. De grootste fles bevat 720ml en de kleine fles is 425ml.

Verder zijn er nog de tomatensaus die al zijn voorzien van wat extra smaak zoals de ‘Passata di Pomodoro al Basilco’ en de ‘Salsa di Pomodoro con Cipolle’. Voor wie een klein beetje Italiaanse kent, is het nu gelijk duidelijk wat de extra toevoeging is. De eerste saus is voorzien van basilicum en de tweede van extra ui. Dit zijn natuurlijk ‘usual suspects’ in de Italiaanse keuken. De tomatensaus met basilicum omschrijft Mutti zelf als een snelle saus met een klassieke smaak waar je verder niets aan hoeft te doen. De saus met ui wordt omschreven als een basissaus die je zelf verder goed kan verrijken met lekkere ingrediënten.

Bovendien is er ook een kant-en-klare tomatensaus gemaakt van de Datterini tomaten. De smaak van deze tomatensaus is net iets zoeter dan de standaard basissaus van Mutti. Voor deze saus geldt dat je deze zo kan gebruiken voor de pasta eventueel aangevuld met een blaadjes basilicum en wat Parmezaanse kaas, maar je kunt deze ook verder verwerken tot een iets uitgebreidere saus door hier zelf het een en ander aan toe te voegen.

Verkrijgbaarheid van Mutti in Nederland

De verkrijgbaarheid van Mutti in Nederland wordt wel steeds beter, maar is nog lang niet optimaal. Ten opzichte van een paar jaar geleden is dit een fijne ontwikkeling, want ik kan mij nog goed herinneren dat onze kofferbak na een vakantie in Itali vaak vol gestapeld stond met blikjes en flessen. Bij Italiaanse delicatessenwinkels kun je Mutti vaak wel krijgen en ook online zijn de tomaten en de sauzen van Mutti gewoon te bestellen. Tijdens het schrijven van dit artikel viel het mij op dat ook de AH inmiddels een redelijk deel van het assortiment online aanbiedt.

0 Reacties