5 leuke restaurants in Toscane

Geplaatst op 29 juli 2017 door Tjerk KleismaGeen reacties
Toscaanse restaurants - Il Leccio

We zijn weer terug uit Toscane en willen natuurlijk de leukste restaurants uit de regio delen. In totaal zijn we ongeveer twee weken in deze Italiaanse regio geweest. Deze twee weken hebben we opgedeeld in drie gedeelten. Het eerste deel was in de omgeving van Montalcino in het zuiden van Toscane, het tweede deel vlakbij de Middeleeuwse stad van Cortona in het oosten en wij zijn uiteindelijk vlak onder Florence geëindigd in het plaatsje Greve in Chianti.

Dit overzichtje met restaurants is geen top 5 lijstje, maar een lijstje met ‘gewoon’ 5 Toscaanse restaurants waar we heerlijk hebben gegeten en genoten van de Toscaanse gastvrijheid. De volgorde hiervan is ook de volgorde waarin we deze hebben bezocht. Alle 5 durven we zo te adviseren voor een avondje genieten van al het moois Toscane heeft te bieden!

Il Leccio in Sant’Angelo in Colle

Sant’Angelo in Colle is een piepklein dorpje vlak onder Montalcino. In totaal zijn er twee restaurants en beide zijn erg goed.  De eerste heet Il Leccio, de tweede heet Il Pozzo. Toen we deze restaurants kregen geadviseerd vanuit onze agriturismo kregen we een hele bijzondere omschrijving mee hoe we deze konden vinden. De eigenaar zei tegen ons ‘loop maar gewoon het stadje in en zodra je geluid hoort, dan sla je linksaf en dan ben je er’. Dit klopte precies, alleen had hij er misschien wel bij mogen vermelden dat dit een erg steile wandeling is…

Waarom Il Leccio en niet Il Pozzo? Eigenlijk maakt het niet veel uit waar je gaat eten. Beide zijn zoals gezegd erg goed en serveren typisch Toscaanse gerechten zoals vers gemaakte Pici met Ragu Toscano en Bistecca alla Fiorentina. De doorslag geeft voor ons dat Il Leccio echt aan het pleintje is gevestigd waardoor er een klein verkoelend briesje is te voelen. Il Pozzo is iets meer afgelegen waardoor dit iets minder voelt. De kans is overigens groot dat wanneer het iets minder warm was geweest de titel van deze alinea niet Il Leccio zou zijn, maar Il Pozzo. Op de afbeelding zie je Il Leccio, helemaal rechts de parasols van Il Pozzo.

Osteria Osticcio in Montalcino

Montalcino is natuurlijk het plaatsje wat bekend staat om de wereldberoemde Brunello wijnen. In het gebied in en rondom Montalcino ademt alles de Brunello en alles staat dan ook in het teken om de Brunello het beste tot zijn recht te laten komen. Dit resulteert ook in bijzondere restaurants op mooie locaties die werkelijk hun uiterste best doen het lekkerste eten te maken wat past bij de Brunello wijnen.

Osteria Osticcio in Montalcino is zo’n bijzonder locatie waar je gewoon een keertje moet eten. Als je door de straten van Montalcino loopt, dan is dit zeker niet het eerste restaurant wat opvalt. Bovendien heeft het slechts een klein terras. Maar dat heeft een reden. Eigenlijk moet je gewoon binnen zitten. Als je naar binnenkomt en helemaal doorloopt naar achteren, dan kom je in plaats van een achterwand vanzelf een wand van ramen tegen. Als je hier doorheen kijkt, dan zie je Montalcino in de vallei liggen. Dit ziet er erg bijzonder uit naarmate het eerst schemerig en daarna donker wordt. Bovendien hadden we geluk, het onweerde als een malle aan het einde van de avond. Dit zorgde voor spectaculaire uitzichten over de vallei van Montalcino!

Osteria Il Melone in Cortona

Om dit restaurant te vinden hoefden we niet bepaald ons best te doen, het werd ons min of meer op een presentatieblaadje aangereikt. Het tweede deel van onze vakantie verbleven we een aantal dagen in Borgo Il Melone. Misschien verraadt de naam van onze accommodatie wel waarom we dit restaurant zo eenvoudig konden vinden. Osteria Il Melone is namelijk gevestigd op het landgoed van onze accommodatie. Overigens is dit niet van dezelfde eigenaar, reserveren kan wel via het hotel. En dit is ook echt nodig, want het schijnt iedere avond vol te zitten. En terecht!

Ook deze Osteria serveert onvervalste Toscaanse gerechten waar het water je van in de mond loopt. Pecorino met jammetjes, gevulde pasta met aardappel en de lekkerste vleesgerechten zoals kalfsstoofvlees in Chianti wijn en Tagliata di Manzo. Stel je verder de Toscaanse gastvrijheid voor en de beste wijnen uit de regio. En daarna weer kruipend naar huis… althans, dat zou kunnen als je ook bij Borgo Il Melone logeert.

Ristorante Il Gallo Nero in Greve in Chianti

In Greve in Chianti zijn vrij veel restaurants te vinden. Tijdens ons verblijf hebben we er drie bezocht, maar Gallo Nero stak er met kop en schouders bovenuit. Overigens zijn we een paar jaar geleden naar La Castellana geweest, deze is ook echt top. Hierbij moet je wel vanaf Greve aanrijden, want doe je dit vanaf de andere kant van de berg/heuvel dan wacht je nog een spannende rit met de scherpste bochten van Toscane. Vooral in het donker is het leuk om deze rit te maken, dan kun je daarna wel een Grappa of een Limoncello gebruiken. We spreken dus uit ervaring. Maar goed, dat terzijde…

Il Gallo Nero is een mooi restaurant in het centrum van Greve. Daarnaast is dit restaurant ook een zogenaamde ‘Enoteca’, oftewel een wijnhandel. Als je hier gaat eten, dan kun je kiezen uit de beste wijnen die het Chianti gebied heeft te bieden. Verder is er een ruime kaart. Om bij het thema te blijven hebben we onder andere Risotto al Chianti en rundvlees met een rode wijnsaus op basis van Chianti gegeten. Eigenlijk hadden we hier onze laatste avond ook nog een keertje moeten eten, want ondanks de positieve insteek van dit blog moet je vooral niet gaan eten bij Enoteca Fuori Piazza wezen eten.

Ristorante L’Antica Scuderia in Badia a Passignano

Een restaurantje waar we al jaren komen is L’Antica Scuderia. De eerste keer dat we naar Toscane gingen was dit ook het allereerste restaurant waar we uit eten gingen. In diezelfde vakantie zijn we natuurlijk nog een keertje terug gegaan. Alle jaren daarna dat we in deze omgeving zijn geweest, zijn we hier keer op keer terug gekomen.

Waarom kom je bij het ene restaurant wel terug en bij het andere niet. Het plaatsje Badia a Passignano ligt verstopt in de Toscaanse heuvels. Ineens doemt er een gehucht op met een Middeleeuws kasteel. Aan de voet van het kasteel liggen twee restaurants waaronder L’Antica Scuderia. Het tweede is van dezelfde eigenaar en heeft een Michelinster. Verder is dit plaatsje niets meer dan een lange straat met dus deze restaurants en het kasteel. Het restaurant heeft een prachtig uitzicht op de wijngaard waar Chianti wijn wordt gemaakt luisterend naar de naam Badia a Passignano. Qua eten komen vooral de liefhebbers van vlees hier tot hun recht. Buiten staat altijd de grill aan. Op deze grill worden de lekkerste vleesgerechten gemaakt van het beste vlees wat in de regio is te verkrijgen. Dit lijkt inmiddels breed verspreid, want toen wij er in het voorseizoen nota bene waren, was het al helemaal vol.

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.