Barilla – Pasta, pesto en pastasaus

Geplaatst op 26 juni 2016 door Tjerk KleismaGeen reacties
Barilla - Pasta, pesto en pastasaus

Beetje bij beetje zie je in Nederlandse supermarkten steeds meer ruimte worden gereserveerd voor echte Italiaanse merken zoals Barilla. En als echte liefhebber van de Italiaanse keuken juichen we dit natuurlijk hard toe. Want hoe beter de kwaliteit van de pasta des te lekkerder je eet en daar draait het uiteindelijk om. Natuurlijk is het wel van groot belang hoe je het bereidt, want de pasta, pesto of pastasaus kan nog zo goed zijn… Alles wat uit de keuken komt heeft een klein beetje ‘liefde’ nodig om het extra lekker te maken!

Historie Barilla

Barilla is van oorsprong een Italiaans familiebedrijf en bestaat al sinds 1877, al bijna 150 jaar dus!!! In dit jaar opende Pietro Barilla een brood- en pastawinkel in Parma. Pietro wordt hierbij geholpen door zijn zonen Riccardo en Gualtiero. Uiteindelijk blijkt dit zo’n groot succes dat in 1910 de eerste Barilla fabriek wordt geopend. Met dank aan het openen van deze fabriek blijkt het mogelijk te zijn om veel meer te produceren en om innovaties sneller en eenvoudiger toe te passen. Eind jaren ’40 nemen de zonen van Riccardo, Gianni en Pietro, de verantwoordelijkheid over. Pietro is vooral verantwoordelijk voor het commerciële reilen & zeilen van het bedrijf en krijgt het voor elkaar om in 1950 voet aan de grond te krijgen in de Verenigde Staten. In 1965 wordt in een plaatsje vlakbij Parma, Rubbiano, een nieuwe fabriek geopend voor de bakkersproducten. In de jaren ’70 worden de aandelen van het bedrijf overgenomen door het Amerikaanse W.R. Grace Group, het management blijft ongewijzigd. In diezelfde periode neemt Barilla een ander sterk pastamerk over, namelijk Voiello. Uiteindelijk voelde het voor Pietro niet goed en eind jaren ’70 besluit hij het bedrijf terug te kopen van de W.R. Grace Group. Vanaf dat moment gaat het hard met het bedrijf de ene acquisitie naar de andere acquisitie volgt en de ene naar de andere markt wordt veroverd. Tegenwoordig is Barilla actief in meer dan 100 landen en ons kikkerlandje hoort daar gelukkig bij.

Pasta, pesto en pastasauzen van Barilla

In Nederland staat Barilla vooral bekend om haar pasta’s, pesto’s en pastasauzen. Als je naar een grote Nederlandse supermarkt gaat dan moet je vaak even goed kijken voordat je het aanbod van Barilla vindt, dit in tegenstelling tot de grote Italiaanse supermarkten. In Italië vind je soms 10 tot 20 meter met Barilla producten, terwijl we hier al blij zijn als er keuze is uit 5 tot 10 soorten pasta. Wat veel mensen niet weten is dat het pasta aanbod van Barilla echt ongekend is. In totaal zijn er ruim 100 verschillende soorten pasta en deze kunnen allemaal worden opgedeeld in verschillende soorten zoals korte pasta, lange pasta, schelpjes, gevulde pasta en pastabladen zoals lasagne en pasta voor in de soep. Genoeg munitie om keuzestress van te krijgen…

Binnen het assortiment van de ‘normale’ pasta’s kom je natuurlijk veel klassiekers tegen zoals Spaghetti, Maccheroni en Penne. Iedere soort pasta heeft zijn eigen nummer. Spaghetti is bijvoorbeeld nummer 5, Penne heeft nummer 9 en Machheroni nummer 44. Hieronder zoomen we in op de soorten pasta met nummer 9, 73 en 89.

Aangezien Italië toch een vrij klassiek land is waar veel waarde wordt gehecht aan traditie is het belangrijk om tradities in ere te houden. Sommige soorten pasta mogen namelijk alleen worden bereid, mits deze worden geserveerd met die ene saus die daarbij hoort. Een bekend recept wat ook in Nederland bij veel restaurants op de menukaart staat is Penne all’Arrabiata. Dit is typisch zo’n voorbeeld waarbij de pasta en de saus onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. De Italiaanse regio Lazio brengt ook een aantal klassieke Italiaanse recepten voort onder de naam Amatriciana en Carbonara. Beide recepten mogen volgens de Italiaanse tradities worden geserveerd met pasta soort nummer 89 van Barilla, de Rigatoni. Daarnaast mag hier ook nog een andere soort pasta bij worden geserveerd, Bucantini all’Amatriciana en Spaghetti alla Carbonara. Bucatini heeft op haar beurt weer nummer 9.

Barilla Specialita

Naast de traditionele soorten pasta biedt Barilla verder de zogenaamde ‘Specialita’ aan. Dit zijn soorten pasta die zijn verbonden aan bepaalde regio’s. Voor wie wel eens in Italië is, komt dit waarschijnlijk bekend voor. De Noord-Italiaanse regio Liguria staat bekend om pasta met de naam Trofie. Het eiland Sardinië brengt de zogenaamde Gnocchetti voort en het gedeelte wat bekend staat als de hak van de laars van Italië, Puglia, de kleine oortjes/schelpjes die Orecchiette heten.

Trofie is een korte, dunne, gedraaide soort pasta die vrijwel altijd wordt geserveerd met Pesto alla Genovese. Op deze website hebben we het wel vaker over Pesto alla Genovese, maar voor wie het nog niet weet… Dit is de traditionele groene pesto die wordt gemaakt op basis van basilicum, knoflook, pijnboompitten, kaas en olijfolie. De naam is afkomstig van de hoofdstad van de regio Liguria, Genova, in het Nederlands Genua.

Gnocchetti is dus zoals gezegd afkomstig van het eiland Sardinië en staat ook wel bekend onder de naam van Malloreddus. De vorm van deze soort pasta is te omschrijven om zeer kleine gebogen schelpjes en wordt gemaakt van een harde soort tarwe. Vaak wordt deze pasta gegeten tijdens feestdagen en festivals. Het voordeel van de vorm is dat de saus die je gebruikt zo lekker in het schelpje gaat zitten. De Sardijnse keuken staat bekend om haar rustieke smaken en een goed voorbeeld van zo’n recept is Gnocchetti alla Campidanese. Deze saus wordt gemaakt op basis van tomaten, verse lokale worstjes en Pecorino Sardi. In dit recept komen de rustieke smaken van Sardinië echt tot leven.

Orecchiette zijn de trots van de Zuid-Italiaanse regio Puglia. Als je wel eens in het oude gedeelte de hoofdstad Bari bent geweest, dan heb je vast wel eens oude vrouwtjes op straat pasta zien maken. Dit zijn vrijwel altijd de Orecchiettes. Het maken van deze pasta is onwijs moeilijk. Kort geleden heb ik een televisieprogramma gezien waarin een top chef in Bari voor de eerste keer samen met deze vrouwtjes Orecchiette ging maken. Het lukte deze chef pas na heel lang oefenen om dit voor elkaar te krijgen. Dit geeft maar weer eens aan dat het maken van pasta in Italië tot een ware kunst is verheven. Overigens wordt deze pasta vaak gegeten met een eenvoudig tomatensaus, een ragu van kalfsvlees of de lokale specialiteit Cime di Rapa, raapstelen.

Barilla pesto

Naast haar pasta’s staat Barilla ook bekend om diverse soorten pesto, de productlijn wordt Barilla i Pesti genoemd. I Pesti is het meervoud van pesto in het Italiaans. Vaak wordt er gedacht dat er alleen groene en rode pesto’s zijn, maar binnen deze kleurverdeling zijn er bovendien veel verschillende smaken. De groene pesto’s zijn onder te verdelen in:

 • Pesto alla Genovese
 • Pesto met basilicum en rucola

Het verschil tussen Pesto alla Genovese en pesto met basilicum en rucola is logischerwijs de smaak. Door het toevoegen van de rucola wordt de smaak van deze pesto wat krachtiger en kruidiger. Maar wat je misschien niet zo 1, 2, 3 zou vermoeden is dat het aanbod met rode pesto’s groter is dan het aanbod bestaande uit groene pesto’s. Dit is het overzicht van de rode pesto’s van Barilla:

 • Pesto Rosso
 • Pesto alla Calabrese
 • Pesto Pomodori Secchi
 • Pesto Pomodori e Cipolla Rossa
 • Pesto Ricotta e Noci

Pesto Rosso betekent letterlijk rode pesto en is in Nederland van deze soorten pesto ongetwijfeld het meest bekend. Deze pesto wordt gemaakt op basis van tomaten, balsamico, Grana Padano kaas en Pecorino kaas. Pesto alla Calabrese is gebaseerd op rode paprika en Spaanse peper. En Pesto Pomodori Secci en Pesto Pomodori e Cipolla Rossa respectievelijk op basis van zongedroogde tomaten en tomaten en rode ui. Tot slot is er nog Pesto Ricotta e Noci welke wordt gemaakt aan de hand van Ricotta kaas en walnoten.

Pesto wordt in Italie natuurlijk vaak gegeten in de pasta, maar je kunt pesto natuurlijk ook gebruiken voor op een bruschetta of op Piadina. Piadina is een Italiaans soort brood en is erg dun.

Barilla pastasauzen

De pastasauzen van Barilla vertegenwoordigen een aantal klassiekers uit de Italiaanse keuken en zijn allemaal gebaseerd op een tomatensaus. Deze tomatensauzen worden aangevuld met ingrediënten die kenmerkend zijn voor een bepaald gerecht. Hieronder een kort overzicht van de diversiteit die wordt aangeboden:

 • Amatriciana; pancetta en Spaanse peper
 • Arrabiata; tomatensaus op basis van Datterini tomaten en Spaanse peper
 • Basilico; basilicum
 • Olive; groene en zwarte olijven
 • Pecorino; Pecorino Romano kaas
 • Pomodoro; standaard tomatensaus
 • Puttanesca; Napolitaanse tomatensaus met ansjovis, kappertjes, groen en zwarte olijven en Spaanse peper
 • Ragu alla Bolognese; de klassieke saus op basis van gehakt
 • Ragu Contadino; vleessaus met rode wijn
 • Ricotta;  Ricotta kaas
 • Vongole; schelpjes op smaak gebracht met knoflook en peterselie
 • Verdure; aubergine, courgette, paprika en stukjes tomaat
 • Tonno; tonijn en een heel klein beetje witte wijn

Verkrijgbaarheid van Barilla in Nederland

In Nederland kun je bij de Jumbo een redelijk aanbod van de producten verkrijgen. De Jumbo heeft zo’n 10 soorten pasta in de schappen liggen. Qua pesto zijn er minimaal twee soorten te vinden en op het gebied van de pastasauzen ook zo’n 5. Natuurlijk zijn er ook een aantal online webwinkels die deze producten aanbieden. De keuzemogelijkheden zijn daar net iets ruimer dan in de supermarkt zelf. Mocht je een keer in een Italiaanse supermarkt zijn dan is het natuurlijk erg leuk om de soorten mee te nemen die niet in ons landje verkrijgbaar zijn.

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.