Casa Nostra in Amsterdam

Geplaatst op 4 april 2017 door Tjerk KleismaGeen reacties
Casa Nostra

Benvenuti in Puglia! Welkom in Puglia! Om maar gelijk met de deur in huis te vallen… bij Casa Nostra ademt alles de sfeer van Puglia en wij waanden ons gisteren weer even in het uiterste zuiden van Italië, ook al waren we toch echt gewoon in Amsterdam. Casa Nostra is een vrij klein restaurant aan de Ceintuurbaan en als je niet precies weet waar je moet zijn, dan is de kans groot dat je het zo voorbij loopt of rijdt. Maar het is toch echt de moeite waard om hier even te stoppen. In dit artikel lees je precies waarom.

Als je wel eens in Puglia bent geweest, en om iets preciezer te zijn in de hoofdstad van de regio Bari, dan ken je misschien wel het straatbeeld van mensen die op straat verse pasta aan het maken zijn. Toen we gisteren het restaurant binnen stapten, was het beeld wat we zagen bijna identiek aan het beeld zoals we dat nog kenden van ons bezoekje aan de stad Bari. Voor het raam zat één van de eigenaren verse pasta te maken. Orecchiette, Rigatelli en Cavaltelli, allemaal dagvers gemaakt. Echt bijzonder om dit zo te zien, dit beloofde veel goeds!

Vanaf het moment dat we gingen zitten, en nog voordat we überhaupt wat hadden besteld, werd er gelijk goed voor ons gezorgd. Er werd een mandje brood neergezet met olijfolie, balsamico, peper en zout. En verder werd er ook nog een schaaltje met kleine groene olijven neergezet. Eén van de eigenaren kwam even later langs met een krijtbord waarop de gerechten van de dag stonden. Alle gerechten werden toegelicht, zodat je eventuele vragen meteen kon stellen. Op het bord stonden 6 voorgerechten, 3 ‘primi’ in de vorm van de 3 soorten pasta die ik hier net boven heb genoemd, 3 hoofdgerechten bestaande uit vlees, vis of vegetarisch en tot slot nog 3 desserts. Op de achterkant van het bord stonden de wijnen. Lekker overzichtelijk, daar houden we van!

Toen we in 2014 op vakantie waren in Puglia viel het mij op dat vooral bij de antipasti altijd groots wordt uitgepakt. Op de kaart stonden twee soorten antipasti, namelijk de Antipasto Puglia en de Antipasto Casa Nostra. Wij besloten om te kiezen voor de tweede, dit bleek een schot in de roos. Even later werden er namelijk 2 grote schalen op tafel gezet met allemaal lekkere gerechtjes. Dit varieerde van pikante worst tot geroosterde paprika met munt, en van ingelegde courgette tot een bereiding van bladerdeeg met tomaat, Italiaanse worst en als ik mij niet vergis ook nog een beetje kaas. Verder natuurlijk een bruschetta met tomaat, aubergine in tomatensaus, fritatta en een heerlijke kaas die ‘primasale’ heet. Deze kaas smaakte zo heerlijk dat ik zojuist nog even heb terug gezocht wat voor soort dit precies is. Dit is een jonge Pecorino welke wordt gemaakt op basis van walnoot. Het één smaakte nog beter dan het ander, maar eigenlijk waren het alleen maar hoogtepunten.

Na deze heerlijke voorgerechtjes was het tijd voor de pasta. In totaal stonden er dus 3 pasta gerechten op het bord. Orecchiette met rundvlees, Rigatelli met asperges, paddenstoelen en truffel en Cavaltelli met zwaardvis. We kozen voor de eerste twee. Toen beiden gerechten op tafel werden gezet, zagen ook deze er weer heerlijk uit. Orecchiette worden ook wel kleine oortjes of schelpjes genoemd vanwege de kleine ronde vorm. Deze kleine oortjes werden geserveerd met een tomatensaus en in deze saus was rundvlees gestoofd. Een andere Pugliaanse verassing die niet ontbrak was de cacioricotta, harde ricotta kaas die je veel tegenkomt in het zuiden. De pasta smaakte werkelijk fantastisch en deed mij denken een gerecht wat ik ooit heb gegeten in La Cantina in Alberolbello, de stad van de Trulli. Ook de Rigatelli smaakte bijzonder goed. Rigatelli zijn een soort korte pasta met een sneetje er in. Hier is over nagedacht, want hierdoor wordt de pasta extra goed bedekt met de saus van asperges.

Na goed Italiaans gebruik volgt er na de pasta nog een ‘secondi’ in de vorm van vlees of vis. Wetende dat de antipasti in Puglia doorgaans zo goed vullen, had ik er bewust voor gekozen om nog geen hoofdgerecht te bestellen. Dit bleek maar goed ook, want beide zaten we al flink vol. Heel kort hebben we zelfs even getwijfeld of we wel een toetje zouden nemen, maar dit is echt maar heel kort geweest. De antipasti en de pasta smaakten zo goed, dat het gewoon geen optie was om niet een dessert te nemen. Wel besloten we een dessert te delen. Onze keuze viel op de Mascarpone met Amaretti. Verder was er nog een een taartje van de dag en vers fruit met slagroom. Geloof het of niet, maar het dessert smaakte minstens net zo goed als alle andere gerechten, misschien zelfs wel lekkerder…

Maar goed, volgens mij is het wel duidelijk dat ons etentje bij Casa Nostra een groot succes was. Dit Italiaanse restaurant stijgt wat mij betreft met stip op numero uno van Italiaanse restaurants in Nederland. Vaak heb ik het gevoel dat het echte Italiaanse gevoel redelijk wordt benaderd. Dit keer waande ik mij echt even in de hak van de Italiaanse laars. In september gaan we weer naar Puglia, ik hoop dat we net zo’n lekkere tijd tegemoet gaan als gisteren bij Casa Nostra.

Grazie mille!

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.