Cookinglife.nl – Lampe Berger – Italiaanse kookluchtjes

Geplaatst op 24 oktober 2018 door Tjerk KleismaGeen reacties
Lampe Berger

Koken gaat onlosmakelijk samen met kookluchtjes. Zo ook in de Italiaanse keuken. Sommige luchtjes zijn lekker, andere daarentegen iets minder lekker. Persoonlijk vind ik het altijd heerlijk als er een pan uren op het vuur staat te pruttelen en dat het hele huis ruikt naar een heerlijke vleessaus of bijvoorbeeld Peposo. Dit laatste is een Toscaans stoofvlees gerecht en kan ik je van harte aanraden voor het geval je eens in het noorden van deze Italiaanse regio bent.

Zoals gezegd zijn er ook Italiaanse kookluchtjes waar ik persoonlijk iets minder van ben gecharmeerd. En met stip op numero uno staat wat mij betreft de frituurlucht. Eten frituren is een goed Italiaanse gebruik en brengt de meest heerlijke gerechten voort. Alleen het is gewoon net even iets minder prettig op het moment dat je hele huis naar frituur ruikt. In de zomer kun je natuurlijk overwegen om buiten te frituren, dat scheelt al heel wat. Maar in de winter doe je dat gewoon minder snel. Het bekendste alternatief is de afzuigkap. Maar er is tegenwoordig nog een alternatief in de vorm van de Lampe Berger!

De Lampe Berger is een huisparfum en deze verdrijft dus ook de vervelende geurtjes uit de keuken. Eigenlijk is dit product niets anders dan een olielamp. Maar dan wel een in een fraaie look & feel. Bovendien schijnt deze bijzonder effectief te zijn tegen luchtjes die je eigenlijk zo snel mogelijk je keuken uit wilt hebben. De hoogste tijd voor een valide test. Verdrijft de Lampe Berger de frituurlucht van gefrituurde courgettebloemen..?

Gefrituurde courgettebloemen

Een van onze favoriete voorgerechten uit de Italiaanse keuken zijn gefrituurde courgettebloemen. In goed Italiaans worden deze ‘fiori di zucchine fritti’ genoemd. Als je wel eens in een Italiaanse supermarkt bent geweest en je hebt goed opgelet op de groenteafdeling, dan heb je vast wel eens courgettebloemen zien liggen. En op de Italiaanse markt kom je deze 100% gegarandeerd tegen. Italianen beschouwen de courgettebloem als een waren delicatesse. Dit in grote tegenstelling met Nederland. Hier hebben we werkelijk geen idee wat we hiermee moeten en gooien deze daarom vrijwel altijd weg. In Italië wordt dit beschouwd als een grote zonde.

Om dit gerecht zelf te maken, heb jij de volgende ingrediënten nodig:

 • Courgettebloemen
 • Eieren
 • Bloem
 • Plantaardige olie
 • Citroensap
 • Zeezout

De bereiding van dit gerecht is erg eenvoudig. Met behulp van de onderstaande stappen heb je binnen ‘no time’ een paar van die heerlijke knapperige courgettebloemen op tafel staan.

 1. Scheid het eiwit van het eigeel en bewaar het eiwit.
 2. Bedek de courgettebloemen met een laagje eiwit.
 3. En haal deze daarna flink door de bloem.
 4. Verwarm een flinke bodem van de plantaardige olie in een koekenpan.
 5. Als de olie heet is, bak je hier de courgettebloemen in gedurende een paar minuten.
 6. Zodra deze er lekker knapperig uit zien, haal je deze met een schuimspaan uit de pan en laat je deze uitlekken op een stukje keukenpapier.
 7. Pers er wat citroensap overheen, besprenkel met wat grove zeezout en dit gerecht is klaar!

Gefrituurde courgettebloemen

Verdrijft de Lampe Berger de Italiaanse kookluchtjes?

En dan de proef op de som… werkt de Lampe Berger ook bij die intense frituurlucht? Verbrandt deze geurbrander daadwerkelijk alle geurtjes? Omdat ik de Lampe Berger zelf voor de eerste keer gebruikte, moest ik deze eerst installeren. Dit werkt super simpel en is zo gedaan. Fluitje van een cent.

 1. Vul de fles met de parfum, dit kan eenvoudig met de trechter. Dit doe je nog voordat je de lont er op plaatst.
 2. Zorg ervoor dat de fles voor net iets meer dan de helft is gevuld met parfum.
 3. Daarna plaats je de lont via de opening op de fles.
 4. Voordat je de lont aansteekt, dient deze een klein half uurtje te weken, zodat de parfum goed in de lont kan trekken.
 5. Daarna steek je de brander aan de bovenkant van de lont aan voor de duur van 2 tot 3 minuten.
 6. Vervolgens doof je de vlam en doe je de sierdop er bovenop.
 7. Gedurende een half uurtje verdrijft de Lampe Berger alle geurtjes in de betreffende ruimte van het huis.

Om een eerlijk vergelijk te doen, heb ik twee dagen achter elkaar gefrituurde courgettebloemen gegeten. De eerste keer heb ik de Lampe Berger voorafgaand aan het frituren aangezet en de tweede keer heb ik de geurbrander niet gebruikt. Overigens heb ik beide keren de afzuigkap wel gewoon aan gehad, maar dit terzijde.

De tweede keer bevestigde waarom ik thuis eigenlijk zo weinig mogelijk probeer te frituren. Frituurlucht in huis is gewoon vervelend en daar wordt niemand vrolijk van. De eerste keer daarentegen was ik bijzonder verrast. Ik wil niet zeggen dat ik helemaal geen frituurlucht rook in huis, maar dit was met dank aan de Lampe Berger wel velen malen minder dan de dag erna.

Concluderend kan ik stellen dat het met behulp van deze fraaie olielamp ineens een stuk aantrekkelijker wordt om in huis te frituren. Ik kan niet beloven dat je helemaal geen last meer hebt van de luchtjes die hierbij komen kijken, maar wel dat dit nog maar een fractie is van wat het was! De Lampe Berger kan ik je daarom van harte aanbevelen en is verkrijgbaar bij onze favoriete online kookwinkel Cookinglife.nl!

 

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.