Italiaanse wijnen voor de decembermaand

Geplaatst op 28 november 2021 door Tjerk KleismaGeen reacties
Italiaanse wijnen voor de decembermaand

De decembermaand staat weer voor de deur. Tijd voor familie, vrienden en gezelligheid! Gezelligheid gaat vaak hand in hand met een lekker glaasje. In Italië gaat dit vrijwel altijd gepaard met een lekker glaasje wijn. Tijdens de donkere dagen voor kerst is rood natuurlijk favoriet. Rood wordt ongekoeld gedronken en tijdens de koude december maand vaak is dit vaak doorslaggevend voor de wijnkeuze. Witte wijn en rosé wordt altijd gekoeld en spreekt daardoor iets minder aan in deze tijd van het jaar.

Italiaanse wijn als cadeau

Wijn is natuurlijk altijd een goed cadeau om te geven. Wanneer je op visite gaat bij familie en vrienden, dan is het in Nederland gebruikelijk om iets mee te nemen. Afhankelijk van de aanleiding verschilt het cadeau, maar tijdens de feestmaand dan valt de keuze toch al gauw op drank. Wijn is doorgaans favoriet.

Zelf word ik hier in ieder geval altijd erg blij van. Mijn persoonlijke favoriet is een Italiaanse rode wijn uit de regio Puglia, namelijk Primitivo. Dat betekent trouwens niet dat jij mij niet blij maakt met andere soorten. Van een heerlijke Barbera uit Piemonte of van een mooie Chianti van Antinori uit Toscane word ik ook erg blij. Alle drie zijn rode wijnen. Van de Primitivo druif wordt trouwens ook een heerlijke rosé gemaakt. Qua wit ben ik dol op de zogenaamde Vernaccia di San Gimignano. Ook deze wijn komt exclusief uit Toscane en is een echte aanrader als je in deze omgeving op vakantie bent. Kortom, wil jij mij in de decembermaand verrassen met een mooi cadeau? Dan weet jij nu met welke wijnen je mij blij kunt maken 😉

Wijn & Italiaans eten

Wijn & Italiaans eten, een onlosmakelijke combinatie. Als je wel eens in Italië op vakantie bent geweest, dan ben je daar ook ongetwijfeld uit eten geweest. Wat mij zelf altijd opvalt, is het volgende.

In goed Italiaanse krijg je altijd de vraag bij de bestelling ‘e da bere’? Of te wel en te drinken? Een fles water op tafel is standaard, daar zal ook altijd naar worden gevraagd. Hierbij geldt ook altijd de keuze ‘naturale o frizzantte’, plat of bruisend. Maar als je daarbij niet direct aangeeft, dat jij ook wijn wil, dan is er vaak een verbaasde blik met daaraan gekoppeld de vraag ‘no vino?’. Als je dan nee zegt, wordt de blik nog verbaasder om dat dit in Italië zo ingeburgerd is.

Oftewel, wijn is de standaard. Italiaanse witte wijn bij een een vegetarisch gerecht of een lekker stukje vis. En ‘vino rosso’, rode wijn, bij een mooi stuk vlees.

Felice anno nuovo

Felice anno nuovo betekent gelukkig nieuwjaar. In Italië wordt ook wel ’tante auguri’ gezegd, maar dit is meer een algemene uitdrukking om felicitaties uit te spreken, zo ook bij het inluiden van het nieuwe jaar. Verder wordt ook wel ‘buon anno’ gezegd.

Wereldwijd knallen de kurken op 31 december om middernacht door de kamer. In Spanje wordt er Cava geschonken, in Frankrijk Champagne en in Italië Prosecco. Bruisende wijn is wereldwijd gemeengoed om het nieuwe jaar te beginnen. Op naar een heerlijke december maand en een voorspoedig 2022!

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.