Kookexpert.nl – Le Creuset braadpan

Geplaatst op 19 mei 2018 door Tjerk Kleisma2 reacties
Kookexpert.nl - Le Creuset braadpan

Op mijn verlanglijstje stond al langere tijd een nieuwe braadpan. Een paar jaar geleden had ik al eens een nieuwe braadpan gekocht, maar in mijn opportunisme bleek deze in de dagelijkse praktijk echt gewoon te groot. Daarom wilde ik graag een kleinere variant waarmee het prettig werken is als je voor twee personen moet koken. De pan die we al hadden, was er meer op gericht om te koken voor groepen vanaf pak hem beet 6-8 personen. Tijd voor een nieuwe dus!

Toen vorige week deze Le Creuset braadpan bij ons thuis werd afgeleverd, had ik gelijk veel zin om hiermee aan de slag te gaan. Deze pan is mooi laag en heeft een breedte van 26 centimeter. Daardoor is deze veel handiger voor dagelijks gebruik. Daarnaast is deze groot genoeg om gerechten te maken voor 4 tot 6 personen. Dus ook wanneer je een groter gezin hebt, of eters krijgt is deze perfect.

Omdat het lente is en omdat ik dol ben op gestoofd vlees, leek het mij een goed idee om deze braadpan te testen met een authentiek Italiaans gerecht, namelijk spezzatino di agnello. In het Nederlands zou dit gerecht lamsstoofvlees of lamsstoofpot heten.

Spezzatino di agnello – lamsstoofvlees

Als je dit gerecht voor 4 personen wilt bereiden, dan zijn dit de ingrediënten die je nodig hebt:

 • 500-600 gram lamsstoofvlees
 • 500-600 gram aardappelen
 • Olijfolie
 • 100 ml droge witte wijn
 • 500 ml runderbouillon
 • 2 takjes rozemarijn
 • 5 blaadjes salie
 • Een takje tijm
 • Zeezout
 • Vers gemalen peper

Verder is dit recept qua bereiding eenvoudig te maken. Zoals wel vaker aangegeven, ben ik er zelf een groot voorstander van om eerst alle zaken voor te bereiden alvorens je daadwerkelijk gaat koken. Snijd daarom het lamsvlees in blokjes. Als je slim bent, zou je dit ook alvast aan de slager kunnen vragen. Schil de aardappelen, spoel deze schoon en snijd deze in vergelijkbare blokjes als het vlees. Als je dit hebt gedaan, is het daarna super eenvoudig om dit lekkere gerecht te bereiden.

 1. Verwarm de olijfolie in de braadpan
 2. Als de olijfolie warm is, doe je ook de rozemarijn, salie en tijm in de pan. Bak deze kruiden zo’n twee minuten zachtjes in de olie.
 3. Daarna doe je de blokjes lamsvlees in de pan. Bak het lamsvlees hard aan, zodat dit mooi bruin wordt aan de buitenkant.
 4. Blus het vlees af met de witte wijn.
 5. Na een paar minuten doe je ook de bouillon in de pan.
 6. Als de bouillon warm is, voeg je ook de blokjes aardappel toe.
 7. Voeg wat zeezout en vers gemalen peper toe en doe daarna de deksel op de pan.
 8. Laat de inhoud van de pan lekker stoven gedurende een paar uur.
 9. Controleer na verloop van tijd of het vlees zacht genoeg is en laat dan het vocht volledig inkoken tot hier nagenoeg niets meer van over is.

Als je deze 9 eenvoudige stappen hebt gezet, dan is het heerlijke Italiaanse lamsstoofvlees helemaal klaar. Geniet van dit lekkere vlees recept voor in het voorjaar! Buon appetito!

2 Reacties

Tjerk Kleisma

september 25, 2021

Ciao Sikko,

Een alternatief voor lamsvlees kan natuurlijk ook kalfsvlees zijn. Houd wel goed vinger aan de pols wanneer het vlees gaar genoeg is om te serveren. Dit verschilt vanzelfsprekend wanneer je lams- of kalfsvlees gebruikt 😉

Saluto,
Tjerk

Sikko

augustus 23, 2021

Hallo Tjerk, welk vlees adviseer je voor mensen die niet van lamsvlees houden? Of gewoon iets anders maken?

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.