Olijfolie van Di Lorenzetto

Geplaatst op 25 november 2020 door Tjerk Kleisma1 reactie
Olijfolie van Di Lorenzetto

Olijfolie van Di Lorenzetto. Soms heb je van die momentjes dat je je zelfs in Nederland even in Italië waant. De ene keer is dit in een Italiaans restaurant waar je een onvervalst Italiaans gerecht krijgt geserveerd. De andere keer is dit wanneer je een fles wijn opentrekt die je van je vakantiebestemming hebt meegenomen. Maar bij het proeven van kwalitatief hoogwaardige in Italië geproduceerde olijfolie krijg ik zelf exact ditzelfde gevoel!

Italië is natuurijk bij uitstek een land dat olijfolie produceert. Net als bij wijn geldt dat in vrijwel iedere regio olie wordt gemaakt met specifieke kenmerken van dat gebied. En als je dan in je eigen keuken zo’n heerlijke geurige olijfolie ruikt en proeft, dan dwaal ik in gedachten weer even af. Afgelopen maandag was dit weer even het geval, toen in een blik olijfolie van Di Lorenzetto opende.

Di Lorenzetto – La Storia

La storia, het verhaal. Di Lorenzetto is een boerderij in de Italiaanse regio Le Marche. Deze Italiaanse regio staat in Nederland ook wel bekend als De Marken. De regio heeft veel mooie gebieden, variërend van een rostachtige kust tot glooiende heuvels en van gigantische bergpartijen tot spectaculaire valleien. Kortom, een prachtige omgeving in het midden van Italië welke grenst aan de Adriatische Zee.

Temidden van al dit moois bevindt zich Di Lorenzetto, namelijk in de heuvels van het plaatsje Corinaldo ter hoogte van Ancona. Sinds 2018 is deze boerderij in Nederlandse handen. Wat deze boerderij extra bijzonder maakt, is de boomgaard rondom. De boomgaard bestaat uit olijfbomen die meer dan een halve eeuw oud zijn. Deze respectabele leeftijd van de olijfbomen in combinatie met alle omgevingsfactoren zorgt voor heerlijke olijven. Wanneer je deze olijven op de juiste manier behandeld, dan leidt dit tot heerlijke olijfolie met een zachte en fruitige smaak. In dit geval dus tot olijfolie van Di Lorenzetto.

Lokale boeren

Naast olijven van de eigen boomgaard werkt Di Lorenzetto nauw samen met lokale boeren in de directe omgeving. Deze samenwerking heeft een drieledig karakter. Enerzijds is het van belang om de lokalen economie te stimuleren. Anderzijds zijn de boeren uit de omgeving ultieme ervaringsdeskundigen die alle ins en outs graag delen. Het is natuurijk niet onbekend dat Italianen altijd over eten praten of over gerelateerde onderwerpen. En hier doorgaans ook nog echt iets van vinden. Deze kennisoverdracht komt de kwaliteit van de olijfolie van Di Lorenzetto natuurljk alleen maar te goede.

Het laatste aspect waarom er wordt samengewerkt met lokale boeren is simpelweg om tot de juiste volumes te komen. De kwaliteitsolie van Di Lorenzetto is dusdanig populair dat het nodig is om een beroep te doen op de collega’s in de omgeving. Vanzelfsprekend werken deze daar graag aan mee.

Olio extravergine d’oliva

Het eerste wat mij opviel, toen ik het blik olijfolie goed bekeek, was de kleurencombinatie. Het blik heeft een krachtige donkergroene kleur. En het etiket geeft je direct de associatie met olijfbomen. Dit komt mede door de kleur, maar ook door het typische olijfblad wat je hierop ziet met uiteraard een olijf. Uiteraard mag ook de aanduiding ‘olio extravergine d’oliva’ niet ontbreken. De exclusieve aanduiding voor olijfolie met een extra lage zuurgraad, en dus kwalitatief zeer hoogwaardig is.

Ook de achterzijde van het blik heeft een element wat deze olie persoonlijk maakt. Op dit etiket staat staat namelijk handgeschreven wat de datum van oogsten is en wat de gegarandeerde consumptiedatum is.

Gerechten met olijfolie

Hierboven lees je van alles over de regio Le Marche, de olijfolie van Di Lorenzetto en de uitstraling van het product. Maar waar het natuurlijk om gaat, is de smaak.

De Italiaanse keuken staat natuurlijk bekend om de kracht van de eenvoud. Hetzelfde geldt voor olijfolie, deze moet je in een zo puur mogelijke vorm proeven. Ik heb de olijfolie de afgelopen dagen zelf bij drie verschillende gerechten gebruikt.

  • Omelet met knoflook
  • Salade met tomaat en pijnboompitten
  • Kalfsvlees

Omelet met knoflook

Aangezien ik sinds enige tijd ‘koolhydraat beperkt’ eet, maak ik ’s ochtends vaak eieren. Het eerste gerecht was daarom een ontbijtje. In wat ‘normale’ olijfolie heb ik een teentje knoflook zachtjes gegaard. Vervolgens heb ik hier twee geklutste eieren bijgevoegd en een omelet gebakken. Hierover heb ik een klein beetje van de olijfolie geschonken en er wat Parmezaanse kaas overheen geraspt. Dat was gelijk smullen geblazen in alle vroegte.

Salade met tomaat en pijnboompitten

Bij zo’n heerlijke verfijnde olie past natuurlijk ook een simpele salade van rucola, tomaat en wat pijnboompitten. Snel en simpel te maken, maar o zo lekker. Rucola even goed schoonmaken, tomaatjes snijden, snufje zout, snufje peper, paar druppels balsamico en klaar. Uiteraard afmaken met olijfolie en de pijnboompitjes er overheen strooien.

Kalfsvlees

En dan mijn persoonlijke favoriete gerecht, kalfsvlees. Om precies te zijn een dik gesneden kalfsoester. Een prachtig zacht stukje vlees gegrild op een lage temperatuur op de Big Green Egg. Hierbij is het van belang het vlees eerst een uurtje op kamertemperatuur te laten komen. Daarna grill je dit een paar minuten, zodat de kerntemperatuur van het vlees 50 graden is. Daarna aansnijden in mooie repen, peper en zeezout erop en afmaken met wat van die heerlijke olie. Om je vingers bij op te eten!

Tot slot…

Tot slot… mocht jij meer willen weten over deze Nederlandse olijfolieproducenten lees dan verder op de website van Di Lorenzetto. Ben je op zoek naar meer lekkere gerechten? In vrijwel ieder recept op onze website wordt gebruik gemaakt van olijfolie. Neem dan een kijkje op onze pagina met alle Italiaans recepten.

1 Reactie

F.Korenhof.

november 25, 2020

Geweldig gedaan. We zijn bijzonder verrast met je optreden

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.