Recept voor Dekamarkt – Risotto alla Parmigiana uit een Tefal pan

Geplaatst op 10 februari 2017 door Tjerk KleismaGeen reacties
Basisrecept risotto - Risotto alla Parmigiana

Dekamarkt heeft een spaaractie voor pannen van Tefal en daarom ben ik uitgenodigd om een recept te bereiden in een van deze pannen. Consumenten kunnen hierdoor zien hoe je in een handomdraai een heerlijk recept kan maken in een van deze pannen. De pan die ik hiervoor heb ontvangen is een koekenpan. De andere pannen waren een wokpan, een hapjespan en een pannenkoekenpan. Twee van deze drie zijn niet per definities pannen die aansluiten bij de Italiaanse keuken, dus ik was blij met de koekenpan.

Om een typisch Italiaans recept te maken in deze pan moest ik gelijk denken aan risotto. Van risotto wordt altijd gezegd dat ik lastig is om te maken, maar in praktijk valt dit best wel mee. Het enige wat je hoeft te doen is natuurlijk allereerst de juiste pan gebruiken, daarnaast de juiste ingrediënten gebruiken en terwijl je aan het koken bent de risotto heel veel ‘amore’ geven.

In dit recept leg ik je uit hoe je het basisrecept voor risotto maakt. Dit recept staat in Italië ook wel bekend als Risotto alla Parmigiana.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 200 gram risotto
  • Boter
  • 1 ui
  • 100 ml Italiaanse droge witte wijn
  • 500-600 ml bouillon
  • Een flinke hand Parmigiano Reggiano, oftewel Parmezaanse kaas
  • Verse peterselie
  • Zeezout
  • Vers gemalen peper

Voorbereiding

Verwijder de schil van de ui en snijd deze in helemaal fijn. Verwarm de bouillon langzaam, schaaf de Parmezaanse kaas alvast en snijd de verse peterselie zo fijn mogelijk. Als je deze handelingen hebt verricht, kun je goed voorbereid aan de slag.

Bereiding

Zet een Tefal koekenpan op het vuur en smelt hierin een dikke klont boter. Fruit de stukjes ui voor zo’n 2-3 minuten. Doordat je de ui de tijd geeft, kan de smaak goed los. Vervolgens doe je de risotto in de pan. Zorg ervoor dat de risotto wordt bedekt met een dun laagje boter door de rijst goed te roeren.

Als het middelste puntje van de risotto zichtbaar is, blus je de risotto af  met de witte wijn. Roer de risotto door de wijn en laat de wijn langzaam inkoken. Als de wijn is geabsorbeerd door de risotto, schep je de eerste soeplepel bouillon in de pan. Dit principe hanteer je keer op keer zodra de bouillon door de ‘riso’ is opgenomen. Nu is het van belang om de hierboven genoemde ‘amore’ aan het gerecht toe te voegen. Terwijl de risotto op het vuur staat, moet je eigenlijk continu blijven roeren. Door het roeren komt namelijk het zetmeel van de rijst los en dit geeft een extra romige smaak.

Na zo’n 15 minuten is de risotto bijna gaar. Om dit te controleren, proef je de risotto. Zodra je denkt dat de risotto nog 1-2 minuten moet koken, haal je de pan van het vuur en voeg je nog een halve soeplepel bouillon in de pan. De risotto bevat nu zoveel vocht en is bovendien nog zo heet, dat de rijst langzaam verder gaart tot een perfecte korrel.

Voeg de Parmezaanse kaas toe samen met een dikke klont boter en roer dit goed door. Breng het gerecht op smaak met wat vers gemalen peper. Nog een keertje goed roeren en daarna natuurlijk proeven of je tevreden bent over de smaak. Eventueel kun je nog een klein beetje zeezout toevoegen, maar doorgaans is dit niet nodig. Schep de risotto op in diepe borden, garneer met wat grove vlokken Parmezaanse kaas en wat peterselie en smullen maar. Buon appetito!

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.