Recept voor Struik Krachtbouillon – Italiaanse broodsoep

Geplaatst op 9 februari 2017 door Tjerk KleismaGeen reacties
Italiaanse broodsoep

Struik is natuurlijk een gerenomeerd Nederlands merk en tot op de dag van vandaag nog steeds een echt familiebedrijf. Het merk Struik staat vooral bekend om haar soepen en bouillons. En om dit nog maar eens onder de aandacht te brengen ben ik gevraagd om met de ‘krachtige tomatenbouillon’ een onvervalst Italiaans recept te maken. Met deze bouillon ligt het voor de hand om een tomatensoep te maken, maar dan wel een hele speciale tomatensoep, namelijk ‘Pappa al Pomodoro’ wat in het Nederlands vrij vertaald broodsoep op basis van tomaat betekent.

Broodsoep is in Italië een bekend fenomeen maar in Nederland minder bekend. Italianen gooien bijna nooit restjes weg en zeker geen oude stukken brood. Met oud brood kun je namelijk alle kanten op. Je kunt er bruschetta’s van maken, maar natuurlijk ook broodkruim en zoals je in dit recept kunt lezen ook broodsoep. Met de bouillon van Struik heb ik deze heerlijk authentieke broodsoep gemaakt. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 300 gram Ciabatta
  • 2 tot 3 tenen knoflook
  • 400 gram gepelde tomaten of 400 ml tomatensaus
  • 1,5 liter Struik krachtige tomatenbouillon
  • Olijfolie
  • Vers gemalen peper
  • Zeezout
  • Suiker
  • Een handje vol blaadjes basilicum

Over het recept

Pappa al Pomodoro is een traditioneel Italiaans recept en is afkomstig uit de regio Toscane. Om precies te zijn uit de omgeving van de plaats Siena. Dit rustieke recept bestaat al lang en als je bij Toscaanse families thuis komt, zul je merken dat dit bij iedere familie op een andere manier wordt bereid. De kans is zelfs groot dat dit speciale familierecept in een klein zwart boekje staat genoteerd en alleen bij hele hoge uitzondering wordt gedeeld met mensen van buiten de familie. Dit soepgerecht is echt het perfecte eten voor een onstuimige herfstdag of een kouden winterdag.

Voorbereiding

Als de Ciabatta nog moet worden afgebakken dan begin je hiermee. Volg in dat geval de bereidingswijze op de verpakking. Zodra de Ciabatta klaar is, dan snijd je deze in dunne plakken. Verwijder de schil van de tenen knoflook.

Bereiding

Besprenkel de plakken Ciabatta met wat olijfolie. Vervolgens bak je de plakken Ciabatta in de oven tot deze lekker knapperig zijn. Dit duurt doorgaans zo’n 5 minuten. Eventueel kun je de Ciabatta ook bakken in een grillpan, waardoor die lekkere grillsmaak ontstaat.

Verwarm de 2 tot 3 eetlepels olijfolie in een soeppan. Zodra de olijfolie warm is, pers je de tenen knoflook en doe je deze ook in de pan. Daarna doe je de gebakken Ciabatta in de pan samen met de gepelde tomaten en de bouillon. Voeg gelijk wat zeezout, vers gemalen peper en een heel klein beetje suiker toen. Roer de inhoud van de pan nu goed door. Breng de soep aan de kook. Zodra dit het geval is, draai je het vuur op zacht en doe je de deksel op de pan. Laat de soep zachtjes pruttelen voor de duur van 45 minuten.

Gedurende de kooktijd van de soep, blijf je deze natuurlijk wel regelmatig controleren en doorroeren. Als de soep nog zo’n 10 minuten moet opstaan, voeg je ook de blaadjes basilicum toe. Dit doe je door de blaadjes eerst te kneuzen en daarna pas in de pan te doen.

Na 45 minuten proef je of je tevreden bent over de smaak. Om de smaak van de soep helemaal te perfectioneren kun je nog wat zeezout en/of een klein beetje suiker toevoegen. Als je tevreden bent over de smaak dan is deze onvervalste Pappa al Pomodoro helemaal klaar. Serveer de soep en garneer met verse basilicum. Buon appetito!

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.