Pasta en kikkererwten

Pasta en kikkererwten pasta en kikkerwten 0 0 5 0

maart 18, 2024

Pasta e ceci, ofwel ‘pasta en kikkererwten’, is een klassiek Italiaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in Midden- en Zuid-Italië. Deze dikke soep is echter geliefd door heel Italië en is een typisch gerecht uit de cucina povera, ofwel de ‘arme keuken’, vanwege de eenvoudige ingrediënten.

Pasta e ceci kan worden beschouwd als zowel pasta als soep, afhankelijk van de dikte en de hoeveelheid vocht waarin het geserveerd wordt. Als het gerecht zonder toevoeging van tomaten wordt bereid, wordt het bianca genoemd, wat ‘wit’ betekent. Wanneer tomaten aan het recept worden toegevoegd, krijgt het gerecht een rijke rode kleur en wordt het bekend als rossa, ofwel ‘rood’.

Kikkererwten, of ceci in het Italiaans, zijn een belangrijk onderdeel van dit gerecht. Peulvruchten, waartoe kikkererwten behoren, zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten en bevatten vezels. Naast kikkererwten zijn de andere basisingrediënten pasta, tomaten, knoflook en kruiden: eenvoudige ingrediënten, die samen een gezond en voedzaam gerecht vormen.

Pasta e ceci wordt vaak gegeten als een stevig hoofdgerecht, vooral tijdens de koudere maanden, maar het kan ook worden geserveerd als voorgerecht of als onderdeel van een uitgebreide Italiaanse maaltijd.

pasta en kikkerwten

Extra info over dit recept

  • Bereiding: 30 mins
  • 30 mins

  • Hoeveelheid: Pasta recept voor 4 personen

Ingrediënten

400 g kikkererwten uit blik

180 g pasta (bij voorkeur korte pasta)

250 g San Marzano tomaten uit blik

1 takje rozemarijn

1 teentje knoflook

zout en peper naar smaak

extra vergine olijfolie

Bereiding van de pasta en kikkerwten

1Giet de kikkererwten af en spoel ze af onder koud water. Zet even opzij.

2Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg het teentje knoflook toe en bak het kort tot het geurig is.

3Voeg tomaten uit blik en het takje rozemarijn toe aan de pan. Laat het mengsel sudderen op laag vuur. Plet de tomaten fijner met een houten spatel.

4Voeg de kikkererwten toe aan de tomatensaus en 1 liter water. Breng het geheel aan de kook.

5Haal ongeveer ⅓ van de kikkererwten inclusief wat vocht uit de pan en pureer dit met een staafmixer of in een keukenmachine tot een gladde puree. Laat even staan tot verder gebruik.

6Voeg de pasta toe aan de kokende soep en breng alles op smaak met zout en peper. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Roer de pasta regelmatig door de soep om te voorkomen dat hij aan de bodem van de pan blijft plakken.

7Verwijder de knoflook en de rozemarijn.

8Meng op het laatst de kikkererwtenpuree door de soep. Serveer de pasta e ceci in soepkommen of diepe borden, besprenkeld met een scheutje extra vergine olijfolie. Garneer eventueel met wat extra rozemarijn.

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.