ShopAlike.nl – dit is wat je nodig hebt voor een Italiaans diner

Geplaatst op 23 april 2018 door Tjerk Kleisma1 reactie
ShopAlike.nl - Italiaans diner

Afgelopen week kwam ik met Ferdinand van ShopAlike.nl in contact. Op deze website vind je alles voor in de keuken en hij vroeg mij om de uitdaging aan te gaan om een artikel te schrijven over een typisch Italiaans diner en te omschrijven wat je daarvoor nodig hebt. Dit zijn natuurlijk altijd leuke vragen, want aan een typische Italiaanse avond met vrienden, waarvoor je een diner verzorgd, daar kleven nogal wat spelregels aan. De Italiaanse keuken is een keuken vol tradities en deze tradities moeten strikt worden nageleefd.

Eigenlijk begint dit al met de wijze waarop je het menu opbouwt. Naar goed Italiaans gebruik worden er vier (4) gangen geserveerd en achteraf wordt er natuurlijk espresso gedronken met een likeurtje. Mocht je eerdere blogs op deze site hebben gemist, dit zijn de vier gangen die je mag verwachten:

  1. Antipasti
  2. Primi piatti
  3. Secondi piatti
  4. Dolci

Antipasti

Antipasti betekent letterlijk voor de pasta. Anti betekent voor, pasti is het meervoud van pasta. Wie wel eens bij een ‘echte’ Italiaan in Nederland gaat eten of wel eens op vakantie gaat naar Italië, heeft ongetwijfeld een beeld bij de gerechten die voor de pasta worden geserveerd. Bekende antipasti zijn bijvoorbeeld bruschetta al pomodori, salumi e formaggi of onvervalste Toscaanse pappa al pomodoro. Voor het bereiden van de bruschetta’s adviseer ik je om een grillpan te gebruiken voor het bakken van de sneetjes brood. Salumi e formaggi, vlees en kaas, serveer je natuurlijk op een mooie authentieke plank en de Toscaanse broodsoep verschijnt op tafel in een klassiek soepkom.

Primi piatti

De letterlijke vertaling van primi piatti is ‘eerste borden’. Dat is goed nieuws, want dit betekent dat wanneer je je eerste bord lekker hebt leeg gegeten er nog een tweede bord volgt. Wanneer je de Italiaanse menukaart erbij pakt, zul je zien dat primi piatti altijd pasta of risotto zijn. In het zuiden van Italië wordt er eigenlijk altijd pasta vermeld onder dit kopje op de kaart. In het noorden daarentegen komt risotto veelvuldig voor. Dit is op zich ook logisch want de ‘riso’ die voor dit gerecht wordt gebruikt, is afkomstig van de Po-vlakte. En laat de Po-vlakte zich nou net in het noorden van Italië bevinden. Kleine tip, gebruik voor de primi ongeveer 80 gram pasta of risotto per persoon, anders is er geen ruimte meer voor de secondi 😉

Als je je vrienden op een Italiaanse avond echt wilt verrassen, dan maak je zelf verse pasta met een pastamachine en bereid je deze in een echte pastapan. Vooral als je grote hoeveelheden pasta in één keer moet koken, dan ontkom je niet aan zo’n fijne grote pan. Als je liever de Noord-Italiaanse  primi maakt en dus voor risotto kiest, bereid deze dan in een (koeken)pan met dikke bodem. De gemeenschappelijke deler is dat beide primi’s in mooie diepe pastaborden mogen worden geserveerd. Hieronder vind je onze top 3 voor zowel pasta als risotto.

Top 3 pasta gerechten

  1. Tagliatelle al Ragu
  2. Gnocchi burro e salvia
  3. Ravioli al Gorgonzola

Top 3 risotto gerechten

  1. Risotto alla Milanese
  2. Risotto al Barolo
  3. Risotto alla Parmigiano

Secondi piatti & contorni

Een Italiaans diner met vrienden is natuurlijk niet compleet zonder secondi piatti. Je weet inmiddels dat naar de eersten borden nog ’tweede borden’ volgen. En dit is dan ook de letterlijke vertaling van secondi piatti. Maar naar goed Italiaans gebruik worden een secondi altijd geserveerd als vlees of vis. Vaak worden hier standaard geen groenten bij geserveerd, hiervoor dienen de contorni. Doorgaans kun je in Italië een bijgerecht bestellen in de vorm van aardappeltje uit de oven, gegrilde groenten of gebakken paddenstoelen.

Er zijn natuurlijk talloze Italiaanse hoofdgerechten die je kunt maken. Houd er in ieder geval rekening mee dat dit niet perse een heel groot hoofdgerecht meer hoeft te zijn. Kwaliteit voor kwantiteit & less is more. Italianen die houden er vooral van om lang te tafelen en veel te proeven. Zorg er dus voor dat jij de juiste producten in huis haalt om mee te werken, maar zorg ook voor het juiste materiaal om mee te werken. De pannen zijn natuurlijk belangrijk, maar goede messen voor het snijwerk helpen enorm. En omdat het oog ook wat wil… kies voor mooie borden, goed bestek en voor de contorni leuke schaaltjes om het extra aantrekkelijk te maken om lekker van te pakken.

Dolci, caffè & digestivo

Naar de eerste drie gangen is zelfs de gemiddelde Italiaan toch wel enige tijd verzadigd. Daarom duurt het vaak even voordat het toetje, dolci, op tafel verschijnt. Dolci betekent overigens zoetigheden. De Italiaanse desserts zijn natuurlijk wereldberoemd. Denk maar eens aan tiramisu, panna cotta of semifreddo. Let er bij het bereiden wel op dat jij goed voorbereid aan de slag gaat met een van deze dessert. Bij het bereiden van tiramisu heb je een mixer en een grote schaal nodig en voor de panna cotta is wederom een goede pan met dikke bodem vereist, maar vergeet ook niet de panna cotta glaasjes / vormpjes.

En om de avond goed af te sluiten, mag een kopje koffie na het diner niet ontbreken. Zoals je hebt, kunnen lezen is Italië een land vol tradities. Voor de koffie na het diner is dit niet anders. Mocht je in Italië een keer koffie aangeboden krijgen ’s avonds, dan word je vreemd aangekeken wanneer je cappucino bestelt. Dit is ‘ontbijtkoffie’ en wordt doorgaans maar tot 11.00 uur gezet. Na het diner is espresso de standaard. Vaak wordt een kopje espresso vergezeld door een likeurtje in de vorm van limoncello of grappa. In de regio Puglia, in het uiterste zuiden van Italië, kun je bovendien nog wel eens worden verrast venkellikeur of een likeur op basis van laurier. Beide kan ik je van harte aanbevelen en zou ik dus zeker niet overslaan mocht je dit een keer aangeboden krijgen.

Overbodig om te zeggen… de lekkerste espresso komt uit een espressoapparaat en wordt geserveerd in porseleinen kopjes. Likeurtjes verschijnen op tafel in kleine glaasjes. Glaasjes waarin limoncello wordt geserveerd hebben vaak een oortje. De glaasjes voor de grappa hebben vaak een pootje.

Resume

Wanneer een je Italiaanse avond organiseert voor je vrienden, dan draait het allereerst natuurlijk om gezelligheid. Als je van plan bent om echt lekker uit te pakken, volg dan de Italiaanse tradities. Steek tijd en energie in de producten die selecteert voor de bereiding, maar realiseer je dat de presentatie natuurlijk de ‘kers op de taart’ is.

Mocht je na het lezen van dit artikel op zoek zijn naar inspiratie, kijk dan gerust in ons overzicht met recepten. Weet jij al wat je gaat maken en heb je alleen nog de juiste spullen nodig? Kijk dan in het overzicht met keukengerei op ShopAlike.nl.

1 Reactie

gijs helder

juli 19, 2018

in oktober ga ik een italiaanse avond verzorgen voor mijn kookclub voor 14 man inclusive de vrouwen.
wellicht heb je nog wat ideeen.

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.