Verslag van het JOYN tomaten event

Geplaatst op 31 maart 2018 door Tjerk KleismaGeen reacties
Spaghetti met tomaat, mozzarella en basilicum

Woensdag 7 maart was ik samen met 15 andere foodbloggers uitgenodigd voor een event wat helemaal in het teken stond van de JOYN tomaat. Als foodblogger van Italiaans eten was dit thema mij op het lijf geschreven. Tomaten zijn natuurlijk een van de eerste producten waaraan je denkt als je aan de Italiaans keuken denkt. Daarom had ik er erg veel zin in.

’s Middags werd ik verwacht in de kookstudio van Smulweb in Amersfoort. Bij binnenkomst kon je gelijk goed zien dat de organisatie er veel werk van had gemaakt. Schorten en naamkaartjes lagen klaar en bij alle kookeilanden stonden doosjes JOYN tomaten. Ook niet geheel onbelangrijk… er was een professionele cocktailshaker die ervoor zorgde dat de sfeer er gelijk goed in zat door voor iedereen een heerlijke cocktail te maken. Alleen was het tot op dat moment nog een verrassing was de exacte invulling van het programma zou zijn. Maar daar kwamen we snel achter…

Introductie JOYN

Het ‘officiële’ gedeelte van het programma werd verzorgd door Niels, de Brand Manager van Looye Kwekers. De JOYN tomaten zijn een Hollands product en worden geproduceerd door Looye Kwekers in Naaldwijk. In tegenstelling tot veel andere Hollandse producenten wordt er super veel aandacht besteed aan de kwaliteit van het product. Op basis van interne smaaktesten wordt ervoor gezorgd dat alleen de beste tomaten door het leven mogen als JOYN tomaten.

Er zijn twee rassen tomaten die Looye Kwekers teelt, namelijk de Piccolo en de Avalantino. Piccolo betekent in het Italiaans klein. Logischerwijs is deze soort dus een cherrytomaat. De Avalantino is een trostomaat. Mocht je nu al trek krijgen, ga dan naar Albert Heijn, want daar liggen deze heerlijk tomaatjes in de schappen. En de kans is groot dat je de JOYN tomaten gelijk zult zien liggen, want ook aan de verpakking zie je gelijk dat dit de tomaten zijn die je moet hebben. Ook hieraan wordt zeer veel tijd en aandacht besteed waardoor het de uitstraling krijgt die het verdient.

De challenge

Na deze introductie kreeg Janco, voormalig sterrenchef van onder andere Gordon Ramsy, het woord en werd het duidelijk wat de verdere invulling van het programma zou zijn. De bloggers werden verdeeld in 4 teams van 4 personen. Ieder team kreeg een thema gebaseerd op een werelddeel en moest een aantal gerechten maken. Uiteraard speelden de Joyn tomaten hierbij een belangrijke rol.

Samen met Bo van Beaufood, Dali van Zonder Zooi en Lieneke van No Refined vormde ik een team met als thema Zuid-Amerika. Om invulling te geven aan het thema leek het ons een goed idee om beef chimichurri te maken als hoofdgerecht. Als bijgerechten maakten we empanadas en gevulde tomaatjes. Gelukkig waren alle ingrediënten aanwezig om deze gerechten te maken, dus snel aan de slag!

De beef chimicurri maakten we door het vlees te marineren met Zuid-Amerikaanse kruiden en daarna te barbecueën. Want waarom zou je vlees in een pan bakken als er ook een BBQ is? De chimicurri zelf maakten we met peterselie, bieslook, knoflook, sjalot, een Spaans pepertje, olijfolie en wat rijstazijn. Voor de empanadas zorgen we ervoor dat deze werden gevuld met lekkere grote stukken tomaat. En de gevulde tomaten werden voorzien van een heerlijke vulling op basis van quinoa. Binnen zeer korte tijd was er een waar Zuid-Amerikaans feestmaal ontstaan.

Bij het opdienen werden er aparte bordjes bereid voor de jury en de rest mocht op een lange tafel worden gezet. En toen de jury in beraad ging, gingen wij aan tafel met zijn allen om te smullen van al die heerlijke gerechten waarin de JOYN tomaten de hoofdrol speelden. Toen de jury terugkwam, waren de schalen leeg en zat iedereen lekker vol. Helaas vielen we net niet in de prijzen met het Zuid-Amerikaanse team, maar we keken wel terug op een super geslaagd event! Bij het naar buiten gaan kregen we nog een ‘goodie bag’ mee met daarin uiteraard een paar tomaatjes. Daarmee heb ik dit klassieke spaghetti gerecht gemaakt uit de Napolitaanse keuken: Spaghetti alla Sorrentina.

Spaghetti alla Sorrentina

Ingrediënten voor 4 personen

  •       400 gram spaghetti
  •       Olijfolie
  •       8 tenen knoflook
  •       8 JOYN tomaten
  •       Een handje basilicum
  •       2 bollen buffelmozzarella
  •       Optioneel: extra kaas

Verwijder de schil van de tenen knoflook en snijd de teentjes in een paar grove stukken. Spoel de tomaten schoon en verwijder het groene kruintje. Daarna snijd je de tomaten in vier partjes, zodat je de zaadjes er eenvoudig uit kan snijden. Daarna snijd je de stukken tomaat door de helft en ook de buffelmozzarella alvast in kleine stukjes.

Zet een pan water op het vuur voor het koken van de spaghetti. Als het water kookt, schep je een flinke eetlepel zeezout in het water en doe je de pasta in de pan. Laat het vuur op hoog staan en kook de spaghetti ‘al dente’. Ondertussen heb je voldoende tijd voor de verdere bereiding.

Zet een koekenpan op het vuur en verwarm daarin de olijfolie samen met de stukken knoflook. Zorg ervoor dat dit niet te snel gaat, want als de knoflook bruin wordt, dan wordt de smaak bitter. Als de pasta nog 2-3 minuten moet koken, doen je ook de tomaat in de pan. Bak de stukjes tomaat rustig mee, zodat deze hun textuur behouden.

Als de spaghetti ‘al dente’ is, giet je deze af. Als de pasta goed is uitgelekt, doe je deze in de koekenpan. Voeg nu ook de blaadjes basilicum toe en de blokjes mozzarella. Roer alle ingrediënten gelijk goed door en zorg ervoor dat de spaghetti is bedekt met een laagje van de olijfolie.

Serveer het gerecht in mooi diepe pastaborden, schaaf er eventueel nog wat kaas overheen en garneer met een blaadje basilicum. Buon appetito!

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.