24 Kitchen: beste Italiaanse thuiskok

Geplaatst op 6 mei 2015 door Tjerk KleismaGeen reacties
24Kitchen - Grenzeloos Koken - De Italie Special

Op vrijdag 6 maart zat ik ’s avonds op de bank mijn email te lezen. Een van de berichten in mijn mailbox was de nieuwsbrief van 24 Kitchen. Soms open ik deze nieuwsbrief wel, maar het komt ook regelmatig voor dat ik dit niet doe. Dit keer besloot ik de nieuwsbrief wel te openen. Toen ik de nieuwsbrief opende, zag ik daar mijn favoriete ‘presentator’ van 24 Kitchen Giovanni Caminita en mijn aandacht was gelijk getrokken.

In deze nieuwsbrief van 24 Kitchen was Giovanni op zoek naar de beste Italiaans kokende thuiskok voor het programma ‘Grenzeloos Koken’. Logischerwijs voelde ik mij enorm aangesproken. Niet zozeer omdat ik het vermoeden heb, dat ik de beste Italiaans kokende thuiskok ben, maar wel omdat het de Italiaanse keuken betreft en omdat ik Giovanni een ontzettend leuke personality vind. Daarnaast ben ik gewoon ontzettend nieuwsgierig naar hoe het zou zijn om bij een dergelijk programma aanwezig te zijn. Tegenwoordig zijn er zoveel kookprogramma’s op tv en er is altijd al een klein stemmetje in mijn hoofd aanwezig geweest dat zei ‘als er een programma is dat de Italiaanse keuken betreft, dan moet je ervoor gaan’. Dus zo gezegd, zo gedaan!

Op 6 maart heb ik mij gelijk opgegeven. Op het aanmeldingsformulier moesten een aantal standaard zaken worden vermeld, maar er moest natuurlijk ook worden aangegeven hoe lang ik al kook (ruim 5 jaar), wat mijn favoriete Italiaanse recepten zijn en natuurlijk wat mijn ‘signature dish’ is. Ook moest ik aangegeven waar verder rekening mee moest worden gehouden. In al mijn enthousiasme gaf ik aan dat er maar rekening mee moest worden gehouden dat het ontzettend lekker en vooral errug gezellig zou worden als ik zou worden uitgenodigd. Tot slot wilde men graag weten welk gerecht ik wilde bereiden. Aangezien ik een ontzettende liefhebber ben van de Italiaanse vleessaus hoefde ik daar niet lang over na te denken – Pasta al Ragu.

Nadat ik mij had opgegeven gingen de weken 1 voor 1 voorbij zonder een reactie te ontvangen over een mogelijke deelname. Eigenlijk was ik het alweer een klein beetje vergeten tot dat ik op 30 maart een mailtje kreeg van de regisseur van Grenzeloos Koken, dat ik was uitgenodigd voor de opname op 14 april in het Inspiratiehuis 20|20 in Hoofddorp. En eerlijk is eerlijk, na het lezen van deze email voelde ik toch wel gelijk enige spanning. Verder stond in de uitnodiging dat men benieuwd was naar mijn recept voor Pasta met Ragu. Hierbij werd verder uitgelegd dat het recept in 45 minuten gemaakt diende te worden. Nou, dat is nog een behoorlijke uitdaging, want normaliter heeft dit recept zeker 3 uur de tijd nodig om lekker op het vuur te pruttelen en helemaal in te koken tot een lekkere vleessaus. Door mijn hoofd schoten gelijk allerlei ideeën. Ik wilde namelijk een Ragu maken op basis van bouillon en wijn, maar of dit in 45 minuten ook daadwerkelijk zou lukken…? Daarom had ik bedacht om maar een alternatief recept te maken op basis van tomaat, bouillon en wijn. Hiermee kon ik dan testen met de hoeveelheden, zodat ik toch een gerecht op tafel kon zetten wat het dichtst ligt bij mijn oorspronkelijke idee.

Op woensdagmiddag ben ik altijd vrij en de woensdag na de uitnodiging ben ik gelijk aan de slag gegaan om te bepalen wat het beste recept zou zijn. Ik had een plan opgesteld voor het testen van de volgende 2 recepten:

Versie 1

 • Verse worst
 • 200ml bouillon
 • 200ml rode wijn
 • 200g gepelde tomaten 

Versie 2

 • Verse worst
 • 200ml bouillon
 • 200ml rode wijn
 • 400g gepelde tomaten 

Vol goede moed ging ik aan de slag en om een eerlijk vergelijk te maken had ik beide recepten tegelijk op het vuur gezet. Al vrij snel kwam ik erachter dat indien ik grote hoeveelheden bouillon en wijn helemaal wilde inkoken, de door mij uitgekozen koekenpan hiervoor niet geschikt is. Deze is te klein waardoor de bouillon hoog in de pan staat en dus veel tijd nodig heeft om in te koken. Daarom haalde ik beide pannen van het vuur en koos ervoor de grootste koekenpan die wij in huis hebben te pakken om er achter te komen of het überhaupt mogelijk zou zijn. Deze koekenpan is werkelijk gigantisch. Het vocht in de pan staat daarom niet hoog en is bovendien verdeeld over een groot oppervlak. Het inkoken van de saus gaat daardoor erg snel. Toen beide sauzen klaar waren, was het tijd om te proeven. Over smaak valt niet te twisten wordt wel eens gezegd, maar versie 1 smaakte mij persoonlijk lekkerder dan versie 2. Deze saus was krachtiger en authentieker van smaak, doordat er simpelweg minder gepelde tomaten waren gebruikt.

Toen ik de saus van versie 1 proefde schoten er 2 dingen door mijn hoofd. De versie waar relatief gezien de meeste bouillon en wijn wordt gebruikt smaakt dus lekkerder. Maar daarnaast is het in een grote koekenpan dus toch mogelijk om grote hoeveelheden vocht helemaal in te koken. Zou het ook mogelijk zijn om helemaal geen gepelde tomaten te gebruiken en een saus te maken in 45 minuten die bestaat uit alleen bouillon en wijn..? Als je het niet probeert, dan weet je het ook niet. Dus wederom zo gezegd, zo gedaan.

Versie 3 – het oorspronkelijke idee voor Pasta al Ragu

 • Verse worst
 • 400ml bouillon
 • 400ml witte wijn

Op basis van dit recept is het mogelijk om in circa 35 tot 40 minuten een echte authentieke Italiaanse vleessaus te maken. Voorwaarde is wel dat je dus gebruik maakt van een super grote koekenpan en je het vuur constant op vol vermogen hebt staan. De balans van de ingrediënten dient 100% te kloppen, want anders gaat dit ten kostte van de smaak. Opgelucht haalde ik adem, want na deze middag was ik ervan overtuigd dat ik toch kon deelnemen met het recept wat ik vanaf het eerste moment van opgeven in mijn hoofd had. En bovendien kon ik met dit recept op mijn gemakje verse pasta maken, terwijl de Ragu inkookt.

Na nog een paar keer proef te hebben gekookt was het dan eindelijk 14 april. Om 08.00 uur ’s ochtends werd ik in Het Inspiratiehuis 20|20 in Hoofddorp verwacht. In totaal waren er 10 kandidaten die meestreden naar de titel beste Italiaanse thuiskok in de categorie ‘Primi piatti’, vrij vertaald voorgerechten. Van deze 10 kandidaten waren er in totaal 8 dames en slechts 2 heren. De andere mannelijke kandidaat was Giuseppe, een echte Italiaan, en hij was gewapend met een complete inktvis. Verder viel het op dat een aantal van de vrouwelijk deelnemers in Italië hadden gewoond. Kortom, voldoende concurrentie.

Na een kort welkomstwoordje werden wij meegenomen naar de keukens en hier kregen wij een korte rondleiding met uitleg over waar alles stond en hoe de apparatuur werkt. Koken in een andere keuken en met onbekende spullen is toch anders dan in je eigen vertrouwde keukentje. Na de rondleiding kregen alle kandidaten een zender, werd iedereen geschminkt en konden de opnames beginnen. Tijdens de eerste opname werd gefilmd hoe wij de keuken in kwamen met onze ingrediënten en hoe deze werden uitgepakt. In de volgende opname kwamen onze juryleden Giovanni en Roberta Pagnier, presentatrice van De Makkelijke Maaltijd, aan het woord. Giovanni vertelde op geheel eigen wijze dat hij op zoek was naar de beste Italiaanse thuiskok van Nederland en Roberta wenste ons veel succes. Dit was tevens het startsein om te koken. In totaal stonden ons dus 45 spannende minuten te wachten waarin de 3 beste kandidaten door zouden gaan naar de finale op 11 mei.

Vanaf de eerste seconde dat wij mochten koken was ik lekker op dreef al zeg ik het zelf. Ik had uitgerekend dat indien ik binnen 15 minuten de Ragu op het vuur had staan, deze voldoende tijd had om helemaal in te koken. Bovendien zou er dan nog voldoende tijd over zijn om verse Tagliatelle te maken. Terwijl ik met de saus bezig was, kwam Giovanni langs om mij een aantal vragen te stellen. ‘Waarom gebruik je boter en olie voor het bakken van de verse worst..?’ en ‘waarom gebruik je witte wijn in plaats van rode wijn? Bij vlees hoort toch altijd rode wij of mag dat bij verse worst wel..?’. Ik liet mij niet afleiden en ging vol focus verder met de de vleessaus. Na ongeveer 12 tot 13 minuten stond de saus flink te pruttelen en kon ik door naar het maken van de pasta. Het maken van de pasta vond ik toch het meest spannend. Eigenlijk gaat dit nooit verkeerd, maar tijdens mijn generale repetitie natuurlijk wel. En je weet wat ze zeggen over een slechte generale…

Vandaag leek alles mee te zitten, binnen 2 minuten was het pastadeeg perfect kneedbaar en na 10 minuten kneden kon ik verder met het maken van de pasta. Alles ging volgens plan, want een paar minuten later lagen er 3 keurige porties Tagliatelle voor mij op mijn werkblad. In totaal waren er nu nog slechts een paar minuten over voor het koken van de pasta en het opmaken van de borden. Gelukkig had ik gelijk aan het begin al een pan water op het vuur gezet voor het koken van de pasta, dus de verse pasta kon gelijk het water in. Na ruim een minuut koken was de pasta perfect ‘al dente’, snel afgieten en de saus toevoegen om te voorkomen dat de pasta gaat plakken. Ondertussen stonden er nog slechts enkele seconden op de klok, dus snel het bordje opmaken, Parmigiano Reggiano er overheen schaven en nog wat verse peterselie ter garnering. Pfff… 45 minuten zaten erop en het was gelukt! Alles wat ik had gepland om te doen, lag na volle tevredenheid op het bord. Ik was in ieder geval een ervaring rijker en zeker geen illusie armer. Nu afwachten wat Giovanni en Roberta ervan zouden vinden.

Alle 10 bordjes moesten naast elkaar worden gezet, zodat Giovanni en Roberta deze 1 voor 1 konden gaan proeven. Toen ik zag wat de andere kandidaten hadden bereid, kon ik niks anders concluderen dan dat op basis van de presentatie iedereen kon winnen. Alle bordjes zagen er prachtig uit, het zou dus volledig aankomen op de smaak van de gerechten. Giovanni en Roberta proefden de bordjes 1 voor 1 zonder eigenlijk ook maar iets te verraden, hierdoor bleef het dus onwijs spannend tot het eind. De reactie van Roberta op mijn bordje met Tagliatelle al Ragu was dat de pasta errug lekker smaakte, maar dat er iets meer saus bij had gemogen. Giovanni viel met een vork mijn bordje aan, draaide zijn vork 2 keer flink rond, nam een hap en zei ‘dit is hoe je pasta eet!’. Nadat alle 10 bordjes waren geproefd, trokken Giovanni en Roberta zich terug voor beraad. Daarna zouden ze terug komen om de 3 finalisten bekend te maken.

Hoe dat afloopt zie je op 24 mei om 15:00 uur in de uitzending van Grenzeloos Koken op 24 Kitchen!

Lees verder voor het vervolg!

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.