Hoe maak ik pesto?

Geplaatst op 23 april 2017 door Tjerk KleismaGeen reacties
Pesto

Hoe maak ik pesto? Of beter gezegd hoe maak ik zelf de aller lekkerste verse pesto..? Op deze vraag is niet één antwoord te geven. Italië bestaat uit veel verschillende regio’s en per regio wordt ‘la cucina Italiana’ op een andere manier benaderd. Eigenlijk kun je met een gerust hart stellen dat iedere regio zijn eigen lokale keuken heeft. En in veel schillende regio’s wordt pesto op een geheel eigen wijze gemaakt.

Maar om toch antwoord te geven op de vraag hoe je zelf pesto kunt maken, gaan we uit van de pesto die wereldwijd het meest bekend is, namelijk Pesto alla Genovese. Pesto alla Genovese is niets anders dan verse groene pesto op basis van blaadjes basilicum. En ander belangrijk detail wat je op voorhand dient te weten is waar het woord pesto van is afgeleid. Dit woord komt van origine van het wordt ‘pestare’ wat in Google Translate in het Nederlands uit de bus komt als ‘overtreffen’. Google je even verder dan kom je ook het woord ‘verpletteren’ tegen. Verpletteren sluit iets beter aan bij het proces van de bereiding, namelijk dat de ingrediënten helemaal worden fijn gestampt. Zet je vijzel dus alvast maar klaar.

De ingrediënten voor groene pesto

Het fijn stampen van de ingrediënten is een mooi bruggetje naar het overzicht met ingrediënten die je nodig hebt. In dit recept gaan we dus uit van Pesto alla Genovese. Als je dit heel letterlijk benaderd, dan moet je weten dat Genova de hoofdstad is van de Italiaanse regio Liguria. De ingrediënten die je voor dit recept moet gebruiken, moeten volgens de officiële lezing van dit recept daarom ook allemaal uit deze regio afkomstig zijn. Maar goed, we zijn (helaas) niet in Italië en dus zullen we het moeten doen met de ingrediënten die hier beschikbaar zijn.

 • 100 gram verse blaadjes basilicum
 • 1 teen knoflook
 • 50 gram Parmigiano Reggiano
 • 50 gram Pecorino
 • 20 gram pijnboompitten
 • Olijfolie
 • Zeezout

Het bereidingsproces

Zoals gezegd ‘zet je vijzel dus alvast maar klaar’ en dat was geen grapje, want bij de bereiding moet er lekker gevijzeld worden.

 1. Het eerste wat je in de vijzel doet zijn de blaadjes basilicum.
 2. Begin met vijzelen, zodat er een mooie gladde groene smurrie ontstaat.
 3. Als de basilicum onherkenbaar is en er alleen nog maar een smeuïge substantie in de vijzel zit, dan voeg je de knoflook toe.
 4. Vijzel lekker verder, zodat ook de knoflook niet meer te herkennen is en volledig is opgegaan in de groene substantie.
 5. Voeg daarna de pijnboompitten toe. Blijf vooral vijzelen en als de pijnboompitten weg gevijzeld zijn, gaat de kaas erbij.
 6. Tijdens het vijzelen van de twee soorten kaas, zul je merken dat de juiste textuur beetje bij beetje ontstaat. Eigenlijk is het belangrijkste stampwerk verricht als de kaas ook helemaal is opgegaan in alle overige ingrediënten.
 7. Tot slot voeg je lekker wat olijfolie toe en breng je het geheel op smaak met wat zeezout

Als al dit ge-vijzel je te veel is, of je bent niet de trotse bezitter van een vijzel, dan is er ook een manier om vals te spelen. Stop alle ingrediënten dan in een staafmixer en pureer de inhoud hiervan. Maar pas op, vertel dit nooit aan echte Italianen, want vals spelen in de keuken word je niet in dank afgenomen. Dit is een belediging voor al die mooie lokale ingrediënten waar het Italiaanse volk zo trost op is. Logischerwijs moeten deze met respect worden behandeld en een staafmixer is hier geen onderdeel van. Zeg het daarom nooit hardop als je een staafmixer gebruikt.

Als het goed is, weet je nu precies hoe je zelf de aller lekkerste pesto kunt maken. Veel succes, buona fortuna!

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.