Hoe maak ik verse pasta?

Geplaatst op 24 maart 2017 door Tjerk Kleisma1 reactie
Hoe maak ik verse pasta?

Hoe maak ik verse pasta? Of beter gezegd hoe kan ik zelf de allerlekkerste verse pasta maken? In dit artikel leg ik je uit hoe je zelf op een eenvoudige manier verse pasta kan maken. Vaak wordt gedacht dat dit erg moeilijk is, maar in feite is het makkelijker dan je denkt. Dit vooroordeel wordt vaak bevestigd in kookwedstrijden op televisie waarin dit net niet helemaal goed gaat. Maar in sommige kookwedstrijden, bijvoorbeeld op 24 Kitchen als deze zender op zoek is naar de beste Italiaanse thuischef, kan dit ook zomaar heel goed aflopen. Nou, genoeg grappen en grollen, hoogste tijd om antwoord te geven op de vraag uit de titel van dit artikel.

Ingredienti

Ok, hoe maak ik verse pasta? Zelf pasta maken doe je met slechts vier ingrediënten. Als je dit wilt maken voor vier personen heb je het volgende nodig:

  1. 400 gram meel
  2. 4 eieren
  3. Een flinke snuf zeezout
  4. Een klein beetje olijfolie

Preparazione

Bij het bereiden van verse pasta is het belangrijk dat je lekker de ruimte hebt in de keuken. Bij voorkeur werk je op een vlakke ondergrond zoals bijvoorbeeld een grote houten plank. Een houten plank is namelijk perfect om het pastadeeg op te kneden. Zorg ervoor dat de plank goed schoon is. De eerste handeling die je verricht is het meel leggen op de plank. Probeer het meel in de vorm van een grote ronde vorm neer te leggen. Een gouden tip die je sowieso moet toepassen, is dat de buitenkant van deze cirkel als ware een hoge rand vormen. Deze hoge randen voorkomen dat de eieren zo je keuken in lopen nadat je deze hebt gebroken. Dit is trouwens de tweede stap die je zet. Breek de vier eieren en doe deze op het meel. Je zult merken dat het aanleggen van de hoge randen gelijk effect heeft, want als het goed is, heb je nu een kommetje van meel waar in de eieren zitten. Vervolgens voeg je ook nog een flinke snuf zeezout toe en een klein beetje olijfolie. Twee tot drie eetlepels olijfolie is meer dan voldoende.

Nadat je de ingrediënten hebt samengevoegd begint het echt werk, namelijk het kneden van het pastadeeg. Als eerste moet je ervoor zorgen dat de vier ‘ingredienti’ samen een geheel gaan vormen. Start aan de buitenkant van het meel en duw met je vingertoppen beetje bij beetje wat meel naar het midden toe, zodat dit mengt met de eieren. Door dit zeer geleidelijk te doen, zul je zien dat het meel langzaam dikker en dikker wordt. Over het algemeen kunnen er nu twee dingen gebeuren. Het deeg wordt snel dik en aan de buitenkant ligt nog wat meel. Of het deeg blijft een beetje plakkerig waardoor je er eigenlijk niets mee kunt. In het eerste geval veeg je al het resterende meel van de houten plank in de gootsteen. In het tweede geval voeg je nog wat meel toe. Doe ook dit weer geleidelijk tot het deeg niet meer plakt.

Zodra je de juiste textuur hebt bereikt, kneed je het pastadeeg gedurende zo’n 10 minuten. Een bekende techniek is dat het deeg met de handpalm vooruit wordt geduwd. Daarna draai je het deeg een kwartslag, leg het weer voor je neer en duw het weer van je af. Dit proces duurt in totaal dus ongeveer 10 minuten. Ga er maar vanuit dat je het na afloop iets warmer hebt. Als je klaar bent, verpak je het pastadeeg in een stukje vershoudfolie en laat je het deeg 20 minuten rusten in de koelkast. Het belangrijkste gedeelte heb je nu eigenlijk gehad.

Het maken van de pasta zelf

Als het deeg goed ‘uitgerust’ is, maak je de gewenste soort pasta. Afhankelijk van welke type je wilt maken verschilt de verdere verwerking. Zeer ervaren pastamakers gaan nu verder met een deegroller. Minder ervaren pastamakers pakken nu de pastamachine uit de kast om het deeg verder uit te rollen. In dit artikel leg ik je verder uit hoe je de pastamachine het beste voor je kunt laten werken.

Wat van belang is, is dat de pasta nooit gaat plakken. Dit voorkom je door zowel het pastadeeg als de pastamachine te voorzien van een dun laagje meel. Het deeg wrijf je hiermee in. Op de machine kun je gewoon een klein beetje strooien over het opzetstuk. Zodra je het deeg door de machine wilt draaien, zet je deze op de breedste stand. Draai het deeg een keer of vijf door de machine terwijl je de breedte ongewijzigd laat. Daarna zet je de machine een standje smaller. Draai het deeg er wederom doorheen. Als dit soepeltjes gaat, kun je de machine na iedere keer weer wat smaller zetten. Afhankelijk van welke soort pasta je maakt, stel je de dikte vast. Maak je bijvoorbeeld gevulde pasta, dan kun je het deeg gerust flinterdun maken. Maar maak je bijvoorbeeld Tagliatelle of Fettucine laat het deeg dan iets dikker. In het gevel van gevulde pasta ga dan rustig door tot de smalste of op een na smalste stand. Bij de twee andere soorten die we net noemden houd je twee standjes eerder op. Gebruik daarna een opzetstuk naar keuze om de gewenste soort pasta te maken.

Conclusione

Het antwoord op de vraag ‘hoe maak ik verse pasta?’ is nu bekend. En ik ben benieuwd of jullie het met mij eens zijn of dit ook daadwerkelijk eenvoudiger is dan je denkt. Laat het mij gerust weten en mocht je vragen hebben over hoe je het beste verse pasta kan maken, trek dan gewoon aan de bel.

Buona Fortuna!

1 Reactie

Anneke

mei 12, 2017

Heb het gemaakt. 1e keer grandioos mislukt maar de 2e keer ging het prima en de (citroen-)pasta was overheerlijk.

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.