Italiaans eten in Amsterdam bij Ciro Passami L’olio

Geplaatst op 19 mei 2016 door Tjerk Kleisma1 reactie
Italiaans restaurant Amterdam Oud-West - Ciro Passami L'olio

Afgelopen dinsdag was ik weer in Amsterdam en bij een bezoekje aan onze hoofdstad maak ik natuurlijk graag gebruik van de mogelijkheden die er zijn om lekker Italiaans te eten. In de tijd dat ik nog in het westen van het land werkte, ben ik vaak bij Ciro Passami L’olio geweest. Dit was altijd met mijn vaste counterpart Michel. En omdat het toch alweer een tijdje geleden was, dat wij hier hadden gegeten, vonden we het de hoogste tijd om ons weer eens op onderzoek uit te gaan in Amsterdam Oud-West.

Het leek ons verstandig om van tevoren wel te reserveren, dus zo gezegd, zo gedaan. Achteraf gezien bleek dit eigenlijk helemaal niet nodig, want om 19.00 uur waren we de eersten die het restaurant bezochten en na ons werd het niet heel veel drukker. Als er de hele avond maximaal 5-6 tafeltjes bezet waren, dan waren het er veel. Maar goed, het was natuurlijk ook dinsdag, dus dit zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld.

Doordat we de eersten waren, werden we vlot en vriendelijk geholpen. De wijnkaart was nog even uitgebreid als een paar jaar geleden en ook de menukaart leek onveranderd. Omdat we beide nog moesten rijden gingen we voor een fles ‘aqua frizzante’, bruisend water, en rode wijn per glas.  Een glas rode huiswijn kost 4 euro, maar de volgende in prijs kost al gauw 9 euro. Daarom besloten we toch maar voor de huiswijn te gaan. Als voorgerecht bestelden we de Burrata di Puglia en een Carpaccio di Manzo, carpaccio van rundvlees. Burrata lijkt een speciale soort buffelmozzarella die wordt gevuld met wat room. Daardoor is de smaak van deze kaas soort super zacht en waanzinnig lekker.

Terwijl wij wachten op het voorgerecht, kregen we wat brood met olijfolie. Dit smaakte prima. Echter werden de voorgerechten zo snel geserveerd, dat we eigenlijk nog niet klaar waren met brood. Op zich geen probleem, maar we hadden verwacht dat er iets meer tijd zou zitten tussen het moment van bestellen en het moment van uitserveren. De voorgerechten zagen er qua presentatie mooi uit. Naast de Burrata lag er een trosje tomaatjes op het bord samen met wat olijfolie, blaadjes basilicum en een ‘dotje’ ingedikte balsamico. De carpaccio werd geserveerd met rucola, Parmezaanse kaas en een schijf citroen voor wat frisheid. De Burrata zelf was top, maar de tomaatjes voegden vrij weinig toe. En de carpaccio was behoorlijk dik gesneden waardoor deze eigenlijk best lastig te eten was. Op zich een redelijk begin, maar niet zoals de herinnering van een paar jaar geleden.

Ok, door naar het hoofdgerecht. Michel bestelde de Penne all’Arrabiata con Salsiccia fresca en mijn oog viel op Il Famoso Filetto di Chef Fabio. Als een gerecht zo wordt ingeleid, dan kun je natuurlijk bijna niets anders doen dan voor deze fameuze ossenhaas te kiezen. Penne all’Arrabiata is een pasta recept gebaseerd op de pastasoort penne en deze wordt geserveerd met een pittige tomatensaus. Salsiccia Fresca betekent in het Nederlands verse worst. Officieel wordt verse worst niet geserveerd in combinatie met Penne all’Arrabiata, maar de combinatie is werkelijk fantastisch. Van Michel begreep ik dat de saus misschien nog iets pittiger had gekund, maar hiervoor ben je natuurlijk ook afhankelijk van het pepertje wat in de saus gaat. En dan Il Famoso Filleto… De naam van het gerecht deed het gerecht ook daadwerkelijk eer aan. De ossenhaas was gevuld met kaas en spinazie en omwikkeld met een stukje spek of pancetta om het geheel bij elkaar te houden. Voor extra veel smaak werd een een rode wijn-balsamicosaus geserveerd. De korte samenvatting is dat Chef Fabio een heerlijk stuk vlees had bereid en dat ik heb zitten smullen. Ik kan mij niet herinneren wanneer ik voor het laatst zo goed vlees heb gegeten. Grazie mille! 😉

Gelukkig hadden wij nog een klein beetje ruimte over voor een dolci, oftewel het toetje. Wij bestelden de huisgemaakte Tiramisu en een Scroppino. Volgens mij hoeft de Tiramisu verder geen uitleg, deze smaakte top en zorgde ervoor dat ik bommetje vol zat. De Scroppino werd bij ons aan tafel bereid. Dit geeft zo’n gerecht natuurlijk net wat extra’s. En voor wie nog niet weet wat een Scroppino is… Dit is een drankje wat wordt gemaakt van limoen- of citroenijs, Prosecco en Wodka. In een grote bowl wordt eerst het ijs gedaan en met een garde losgeklopt met de wodka. Als de wodka goed is gemengd met het ijs, voeg je ook de prosecco toe en blijf je met de garde kloppen tot de Scroppino mooi vloeibaar is, zodat deze kan worden ingeschonken. Kortom, twee prima afsluiters van een prima avondje Italiaans eten in Amsterdam Oud-West. De kans is groot dat we hier ’tzt’ weer een keer terug komen.

Heb jij ook nog een suggestie voor een goed Italiaans restaurant? Of ben je eigenaar van een Italiaans restaurant en wil je ook op onze site worden vermeld. Laat dan een reactie achter of zoek contact met ons via info@allesoveritaliaanseten.nl!

1 Reactie

Mitch

mei 25, 2016

Mooi en goed geschreven review!
Ik krijg er weer trek van 🙂

Anziano Ricerca! 🙂

Ciao Mitch

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.