Tiramisu

Tiramisu Tiramisu 4 0 5 1

maart 25, 2015

Tiramisu

Over Tiramisu

Tiramisu is in Nederland, en zo niet de hele wereld, het meest bekende Italiaanse toetje. In tegenstelling tot veel andere Italiaanse gerechten is Tiramisu een vrij jong gerecht. Waar andere Italiaanse recepten soms al honderden jaren oud zijn, bestaat Tiramisu sinds de jaren '60 en officieel is het pas in 1980 opgenomen in het Italiaanse woordenboek. Het recept komt oorspronkelijk uit het noorden van Italie en de letterlijke betekenis is 'pick me up' of 'lift me up'. Omdat in de eerste versies van Tiramisu de vorm altijd rond was, hebben wij in dit recept er ook voor gekozen om de Tiramisu in een ronde opmaak te presenteren op de afbeelding.

Op zoek naar meer Italiaanse toetjes..? Bekijk dan ons overzicht met Italiaanse desserts.

PS - voor een extra lekkere chocoladelaag bij dit recept kun je terecht bij Chocolade Paradijs.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 2 hrs 30 mins
  • 10 mins

    2 hrs 30 mins

  • Hoeveelheid: Tiramisu recept voor 4 personen

Ingrediënten

Het eiwit van 3 eieren

3 eierdooiers

150g witte basterdsuiker

400g mascarpone

200g lange vingers

50ml amandellikeur

175ml koude espresso of koffie

Cacaopoeder

Voorbereiding

1Bij het bereiden van Tiramisu is het altijd erg prettig om alle ingrediënten van tevoren goed af te wegen, voor te bereiden en klaar te zetten. Eigenlijk geldt dat voor alle recepten, maar met desserts komt dit vaak nog niet iets nauwkeuriger. Scheidt het eiwit van het eigeel en bewaar beide afzonderlijk. Halveer de 150 gram suiker en zet deze klaar in 2 bakjes van 75 gram. Giet de koffie en amandellikeur samen in een bakje, zodat je de lange vingers er straks eenvoudig doorheen kan halen.

Bereiding

1Doe 75 gram suiker bij de 3 delen eiwit in een grote kom en klop deze net zo lang tot er mooie stijve pieken ontstaan. Zodra je de kom met eiwit omgekeerd boven je hoofd kunt houden is deze stijf genoeg. Doe de andere 75 gram suiker bij het eigeel en klop dit luchtig met een garde. Klop of roer de mascarpone ook los met de hand in een grote schaal.

2Voeg het mengsel van eigeel en suiker bij de mascarpone. Roer de inhoud van de schaal goed door zodat de mascarpone en het mengel van eigeel en suiker mooi gelijkmatig zijn verdeeld. Vervolgens doe je met een spatel heel voorzichtig het eiwit in de schaal bij met mascarpone mengsel. Spatel het eiwit rustig door de mascarpone. Doe je dit te enthousiast dan loop je het risico dat je het 'kapot' maakt, waardoor dit niet langer stijf is. Het lukt dan niet om de Tiramisu voldoende op te laten stijven.

3Het is nu tijd om de lange vingers kort in de 'cocktail' van likeur en koffie te doen. Leg de lange vingers kort in de cocktail en leg deze vervolgens in een grote Tiramisu schaal. Leg net zo veel lange vingers in de schaal tot de bodem volledig is bedekt. Zodra dit het geval is, breng je de eerste laag aan van de Tiramisu door het mengsel van mascarpone hierop te smeren. Herhaal dit proces vervolgens nogmaals. Dus nog een laag lange vingers en bedek deze met de 2e laag mascarpone. De Tiramisu is nu klaar om op te stijven. Zet de Tiramisu in de koelkast voor de duur van een paar uur, minimaal 2 tot 3.

4Controleer als je de Tiramisu wilt eten, of de Tiramisu voldoende is opgestijfd. Als dit het geval is, snij je er een stukje van af, serveer je deze op een schaaltje en zeef je er wat cacaopoeder overheen. De Tiramisu is nu helemaal klaar. Geniet van dit lekkere recept voor Tiramisu, buon appetito!

Gerelateerde recepten

1 Review

niels sanders

oktober 26, 2017

gewoon goed

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.