Italiaanse kookboeken – Mangiamo! van Antoinette Coops

Geplaatst op 5 mei 2018 door Tjerk Kleisma1 reactie
Mangiamo!

Deze week kreeg ik mijn nieuwste Italiaanse kookboek thuis gestuurd – Magiamo! van Antoinette Coops. Antoinette heeft in 2001 iets gedaan wat ik zelf ook nog steeds erg verleidelijk vind, namelijk naar Italië verhuizen. Als ware liefhebber van de Italiaanse keuken zie ik mijzelf al markten en winkeltjes bezoeken om daar vervolgens authentieke regionale gerechten mee te maken. En eigenlijk is dat precies waar dit kookboek overgaat!

Antoinette is naar de Noord-Italiaanse regio Veneto verhuisd. Toevalligerwijs is dit dezelfde regio als waar mijn vorige review overging. Dit was het kookboek Venetië wat dus ook in Veneto ligt en logischerwijs over de gerechten van deze stad gaat. Maar goed, we dwalen af…

Mangiamo! vertelt het verhaal van een Nederlandse die naar Italië emigreert en bij wijze van inburgeringscursus alles wil ontdekken wat de regionale keuken heeft te bieden. Door nieuwe ingrediënten te proberen, te koken met haar schoonmoeder en nieuwe Italiaanse vrienden het hemd van het lijf te vragen wordt ontdekt, hoe in Veneto wordt gekookt. Net als in de rest van Italië wordt het menu op een vaste manier ingedeeld, namelijk:

  • Antipasti
  • Primi piatti
  • Secondi piatti
  • Contorni
  • Dolci

De hoofdstukken van dit boek zijn aan de hand van deze gangen ingedeeld. En wat dit boek extra leuk maakt om te lezen is dat ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een een verhaal van een local. Erg leuk om te lezen! Maar laten we bij het begin beginnen en door de hoofdstukken heen bladeren.

Antipasti

Bij het doornemen van de eerste recepten in het boek leer je gelijk leuke weetjes. Sommige Italianen weigeren om te eten zonder dat er brood op tafel staat en waarom grissini eigenlijk soepstengels zijn die je niet bij de soep eet. Interessant? Dacht het wel! Verder mogen gefrituurde lekkernijen zoals courgettebloemen en sardientjes niet ontbreken net als de bruschetta. Maar op het eerste oog lijken de ‘cipolle all’aceto balsamico’ mijn persoonlijke favoriet. Letterlijk vertaald zijn dit uitjes met balsamico.

Het eerste hoofdstuk met antipasti wordt afgesloten met het persoonlijke verhaal van een ‘local’ en heet ‘op jacht naar de houtsnip’. Ook hierin komen verschillende regionale tradities weer prominent aan bod.

Primi

In het tweede hoofdstuk wordt volop ruimte geboden pasta en risotto, maar ook soep komt hier voorbij. In dit hoofdstuk leer je hoe je op lokale wijze risotto klaar maakt met de koolsoort radicchio of amarone wijn, maar ook hoe je luie risotto maakt met verschillende soorten gehakt. Voordat je in dit hoofdstuk aan de pasta toekomt neemt rijstkoning Gabriele Ferron je mee hoe je de perfecte risotto maakt.

Dan la pasta. Nog nooit verse pasta gemaakt? Na het lezen van pagina 51 & 52 weet je precies hoe dit moet. Vervolgens krijg je ook nog op een presenteerblaadje aangereikt hoe je bigoli, tagliatelle al tratufo en pasticcio maakt. Vooral dit laatste recept heeft weer een leuke anekdote. Pasticcio is lasagne uit Verona en betekent letterlijk rotzooitje. Lasagne is van origine een recept uit Bologna en de wijze waarop de inwoners van Verona lasagne maken vinden deze inderdaad maar een rotzooitje.

Secondi

Secondi, hoofdgerechten, zijn in Italië eigelijk altijd vlees of vis. Ga je naar een Italiaans restaurant dan is het lastig om onder dit kopje een vegetarisch gerecht te vinden. Ook vanuit dat perspectief is Mangiamo! leerzaam, want eiergerechten en crêpes staan gewoon keurig in dit hoofdstuk vermeld. Verder leer je hier unieke gerechten kennen waarin zeer bijzondere ingrediënten worden gebruikt zoals paardenvlees, kalfslever, en ree. Verder valt op dat de inwoners van Veneto gek zijn van stoven, de liefhebbers van stoofpotjes kunnen hun hart ophalen. Wel eens gedacht aan een stoofpotje van snoek..? Nee..? In Veneto wordt hier heel anders over gedacht.

Contorni

Secondi worden doorgaans zonder bijgerechten gereserveerd, dus daarom worden de zogenaamde ‘contorni’ in een apart hoofdstuk benoemd. In dit hoofdstuk komen veel Italiaanse ‘usual suspects’ voor zoals gegrilde groente, aardappels uit de oven, polenta, gekookte spinazie en pompoen uit de oven.

Het gerecht wat mij persoonlijk in dit hoofdstuk het meeste aanspreekt is ‘peperaonata alla veneta’, oftewel paprikasmoor uit de Veneto. Ook dit gerecht wordt weer vergezeld door een leuke anekdote, komt ie.

“Verbaasd en een tikje bezorg kijkt amico me aan. ‘Eet jij paprika bij de avondmaaltijd? Paprika ligt verschrikkelijk zwaar op de maag! Ik krijg paprika’s niet verteerd hoor. Als ik ze al eens eet, dan alleen tijdens de lunch. Zeker niet later, dat is vragen om problemen.’ Doodgemoedereerd neemt hij nog een hap van zijn T-bonesteak van zo’n 800 gram.”

Dolci

In het laatste hoofdstuk worden alle zoetigheden, dolci, besproken. De eerste 4 recepten zijn allen koekjes en worden opgevolgd met verschillende taarten. Uiteraard zijn er ook klassiekers uit de Italiaanse keuken te vinden in dit deel van het boek, bijvoorbeeld Tiramisu, maar dan op basis van ristretto en semifreddo met kersen.

Dit heerlijke kookboek wordt uitgegeven door uitgeverij Nieuw Amsterdam en is voor € 27,99, eenvoudig online te bestellen. De foto bij dit artikel is eveneens te vinden in het boek en is geschoten door Marleen van Es. En mocht jij de stad op de afbeelding niet herkennen, dit is Verona. De stad waar een groot deel van dit boek zich afspeelt. 

1 Reactie

Trees Severijns Franck

mei 17, 2018

Wat een mooie/leuke recensie over jouw boek Antoinette, ik ben er ook met veel genoegen in aan het lezen, zowel de recepten als de verhalen.
Je hebt een geweldige schrijfstijl!
Jammer dat je vader dit niet meer heeft kunnen beleven, hij zou apentrots op je zijn geweest. Maar dat is je moeder nu en ik denk ook je broertjes.
Veel succes met alles dat je onderneemt. Trees

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.