Italiaanse kookboeken – Venetië van Russell Norman

Geplaatst op 14 april 2018 door Tjerk KleismaGeen reacties
Italiaanse kookboeken - Venetië

Afgelopen week plofte mijn nieuwste kookboek op de deurmat, Venetië. Dit kookboek is geschreven door Russell Norman die onder andere bekend is van de bestseller ‘Polpo‘. Ook uit dit kookboek blijkt eens te meer dat er geen echte Italiaanse keuken bestaat, maar dat alle 20 regio’s een eigen keuken hebben en dat er zelfs binnen deze regio’s afwijkende ideeën zijn hoe bepaalde gerechten moeten worden bereid.

Het thema van dit kookboek luidt ‘4 seizoenen genieten van de authentieke Venetiaanse keuken’. En dit klinkt mij als Italiaanse foodblogger natuurlijk als muziek in de oren. Op het moment van schrijven is het lente, dus komende week zal ik een aantal recepten met jullie delen uit dit kookboek die ik zelf heb gemaakt. De boodschappen zijn inmiddels gedaan en de volgende recepten kunnen jullie de volgende dagen verwachten:

 1. Spaghetti met uien
 2. Bucatini met saucijsjes en eieren
 3. Gesmoorde erwtjes met basilicum

Wat dit boek extra leuk maakt om door te nemen, is dat de schrijver zich enorm verbonden voelt met de stad. In het bijzonder de wijk Giardini. Waar het om draait is dat in de huiselijke keukens heel anders wordt gekookt dan in de vele restaurants die de stad telt. De lokale bevolking kookt oprechter en royaler, met meer liefde, warmte en gevoel voor traditie. Veel recepten worden al tientallen jaren van generatie op generatie overgedragen.

Het verhaal van de auteur begint in 1986 als hij voor het eerst 3 weken aaneengesloten in Venetië verblijft. Zelf koken is er dan niet bij. In hotels kun je namelijk niet zelf koken. Dit frustreert, want al die prachtige lokale ingredienten die bij slagers en op de markt verkrijgbaar zijn, blijven buiten handbereik. Dan besluit hij om enige tijd in Venetië te gaan wonen nabij de Via Garibaldi, een grote winkelstraat dichtbij slagers, groenteboeren, vishandelaren, bakkers en natuurlijk ook niet onbelangrijk, de ‘enoteca’, de wijnhandel.

Wat volgt is een mooi avontuur gedurende 14 maanden. Door buren te volgen om te zien waar deze ingrediënten inkopen en gesprekken aan te gaan met de lokale bevolking, ontdekt hij waar je de beste ingrediënten koopt en hoe je de authentieke recepten uit de stad dient te bereiden. Een ander opmerkelijk detail is dat de lokale bevolking er soms heilig van overtuigd is dat beroemde Italiaanse gerechten vaak uit Venetië komen, terwijl dit natuurlijk helemaal niet het geval is. Een heerlijk quote uit het boek is ‘vooral signora Povinelli denkt dat de ragu die de hele wereld met Bologna associeert van het oude Venetiaanse recept voor secoe is gejat’. Mooier dan dit gaat het natuurlijk niet worden!

Tijdens deze 14 maanden ziet de auteur de seizoensinvloeden terug in lokale winkels en markten wat voor de opbouw heeft gezorgd van dit boek. Toevalligerwijs begint het boek met de lente en eindigt met de winter. Hieronder vind je een doorkijkje van mijn persoonlijke favorieten waarvan de kans groot is dat ik deze ga maken wanneer de tijd hiervoor rijp is.

Zomer recepten

 1. Panzanella met gerookte makreel
 2. Venkelsalade met munt en sinaasappel
 3. Risotto met gerijpte Parmezaan
 4. Tuinbonenpuree met Gremolata
 5. Amandelcake

Herfst recepten

 1. Gnocchi met salie en boter
 2. Gegrilde polenta met paddenstoelen en knoflook
 3. Porchetta
 4. Venetiaanse aardappels
 5. Citroen-polentacake

Winter recepten

 1. Rigatoni met eend
 2. Pappardelle met konijn
 3. Ravioli met everzwijn
 4. Risotto met tamme kastanjes en wilde paddenstoelen
 5. Kalfskoteletten met salie en citroen

Naast deze heerlijke recepten vind je in dit Venetiaanse kookboek ook prachtige foto’s. Dit zijn zowel foto’s van van de hierboven omschreven gerechten, maar natuurlijk ook van deze wereldbekende stad. Ik kan in ieder geval niet wachten om deze Noord-Italiaanse seizoensinvloeden terug te laten komen in onze keuken in het noorden van Nederland.

Dit heerlijke kookboek is verkrijgbaar via Bol.com.

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.