Pizzeria Pingjum – de lekkerste pizza van Friesland?

Geplaatst op 7 april 2018 door Tjerk KleismaGeen reacties
Pizzeria Pingjum

Kort geleden hoorde ik via via dat de beste pizza’s van Friesland in Pingjum zouden worden gemaakt. De hoogste tijd dus om op onderzoek uit te gaan. De zaterdag voorafgaand aan Pasen belden we om te reserveren en dat was maar goed ook, want op eerste Paasdag konden we alleen om 1800 uur terecht tot uiterlijk 2000 uur. Volgens mij een duidelijk teken dat hier inderdaad goed kon worden gegeten.

Mocht jij je trouwens afvragen waar Pingjum ligt? Pingjum vind je vlak na (of voor) de afsluitdijk en is alleen te bereiken via plattelandsweggetjes. Aangekomen bij de pizzeria was het gelijk gezellig druk, er was nog precies een (1) tafeltje beschikbaar. We werden gastvrij ontvangen, de jassen werden opgehangen en we kregen gelijk een schaaltje met heerlijke Taggiasche olijven. Het sfeertje in het restaurant doet eigenlijk best wel Italiaans aan. Een gezellige drukte, erg compact en een open keuken waardoor je precies kan zien wat er allemaal gebeurt. Altijd interessant đŸ˜‰

De menukaart is lekker compact. Slechts een viertal voorgerechten, 10 tot 15 pizza’s en een aantal desserts. Verder is er ‘off the menu’ ook nog volop keuze, dit staat aangegeven op een krijtbord. Wat mij opviel aan de kaart, waren de Sardijnse invloeden in de vorm van Sardijnse worstjes, Pecorino Sardo en de Pane Carasau. We bestelden de Salumi e Formaggi, twee pizza’s en verder waren we voornemens om nog een huisgemaakt dessert te nemen.

Salumi e Formaggi betekent vrij vertaald zoiets als vlees en kaas. We konden gelijk merken dat hier veel aandacht aan is besteed, want de kwaliteit was uitstekend. Het voorgerecht bestond uit jonge Pecorino Sardo, Taleggio, Bresaola, Prosciutto di Parma en Salami Milano en werd geserveerd met Pane Carasau en rucola. Alles smaakte prima en we verheugden ons al op de pizza’s. Per slot van rekening was het de bedoeling dat we vanavond de lekkerste pizza’s van Friesland zouden gaan eten.

Voordat we de pizza’s kregen, kregen we gelukkig nog wel een klein beetje tijd om het voorgerecht iets te laten zakken. We hadden een pizza paesana en een pizza gorgonzola besteld. Toen de pizza’s kwamen, viel het op dat de bodems lekker dun waren. Op het eerste oog zag de paesana er niet heel spectaculair uit, namelijk met salami, ham en champignons. Als de smaak maar goed is, denk ik dan. Maar eigenlijk smaakte de pizza net zoals deze er uitzag, prima, maar niet heel spectaculair. De pizza gorgonzola was verder belegd rucola en walnoten en deze zag er juist wel zeer goed uit. Ik denk dat beide pizza’s net iets te lang in de oven hebben gelegen waardoor de dunne bodem net iets te hard is gebakken wat helaas de smaak niet te goede kwam. Overall, best lekkere pizza’s, maar zeker niet de lekkerste van Friesland. Onderaan de pagina vind je ons favoriete adres tot op heden. Dus lees vooral verder đŸ˜‰

Als de dessert hadden we een citroentaartje en een chocoladetaartje besteld. Het citroentaartje smaakte heerlijk en werd geserveerd met een bolletje vanille-ijs en wat room. Het chocoladetaartje werd eveneens voorzien van ijs en room, maar viel een beetje tegen. Het was een erg smal stukje taart, maar dusdanig compact en machtig dat deze als een blok op de maag lag. De prijs van beide taartjes waren 8 euro per stuk en gevoelsmatig hoog in verhouding met de kwaliteit die je krijgt. Een prijspunt van 5-6 euro zou meer recht doen aan hetgeen je krijgt geserveerd.

Resume, we hebben genoten van deze Italiaanse sferen op het Friese platteland. De sfeer in het restaurant doet zeker Italiaans aan. Verder kun je merken dat er veel tijd en aandacht wordt besteed aan de gerechten en de kwaliteit van de producten die hiervoor worden gebruikt. Misschien hadden we met de pizza’s en het chocoladetaartje net even pech in verband met de Paasdrukte, maar dit sluit niet uit dat indien we weer een keertje in de buurt zijn, gewoon spontaan komen binnen vallen.

Tot slot nog het antwoord op de vraag, wat is de lekkerste pizza van Friesland? Smaak is natuurlijk heel persoonlijk en dus een mening. Wat mij betreft eet je op dit moment de lekkerste pizza nog steeds bij de Burgemeester van Napels in Leeuwarden. Het belangrijkste verschil met pizzeria Pingjum is denk ik dat bij de Burgemeester van Napels de pizza’s in een houtoven worden gebakken. Maar goed, over smaak valt niet te twisten en meningen verschillen.

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.