Courgette lasagne

Courgette lasagne Courgette lasagne 0 0 5 0

maart 22, 2015

Courgette lasagne

Over courgette lasagne

Van mijn 'amico' Dennis heb ik afgelopen zondag een gigantische courgette gekregen uit eigen tuin. Deze courgette woog maar liefst 1300 gram, je kunt je misschien wel voorstellen wat voor enorme courgette dit was. Bijna een honkbalknuppel... Het eerste wat mij te binnen schoot om met deze courgette gaan doen, was het maken van een courgette lasagne. In Italië wordt dit recept ook wel 'Parmigiana bianchi di zucchine' genoemd. Het originele recept bestaat dus logischerwijs uit courgette, welke de vervanger is van de lasagnebladen, en zelf gemaakte bechamelsaus. Als speciale toevoeging heb ik in dit recept gebakken salami toegevoegd als extra laag, maar dit mag je natuurlijk ook achterwege laten. Veel plezier toegewenst met het bereiden van dit lekkere en leuke recept voor courgette lasagne!

Toch nog op zoek naar meer inspiratie voor een lasagne recept..? Bekijk dan het volledige overzicht lasagne recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 30 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 30 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: lasagne recept voor 2 tot 4 personen

Ingrediënten

1kg courgette

60g boter

1 sjalot

60g bloem

600ml volle melk

Zeezout

Vers gemalen peper

Bieslook

10 blaadjes basilicum

1 salami

100g Parmigiano Reggiano

Voorbereiding

1Was de courgette en snij deze daarna in flinter dunne plakjes of reepjes. Verwijder de schil van de sjalot en snij deze in kleine stukjes. En ook de bieslook mag in kleine stukjes worden gesneden. Verwijder het velletje van de salami en snij deze in super dunne plakjes. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bereiding

1Verwarm een grillpan, smeer deze in met een beetje olijfolie en bak alle plakjes of reepjes courgette. De courgette verliest hierdoor haar vocht en is daardoor beter om de saus te absorberen. In een koekenpan bak je de salami even kort in het eigen vet, dus boter of olijfolie toevoegen is niet nodig.

2Verwarm de boter in een pannetje met dikke bodem. Als de boter mooi bruin is en niet meer schuimt, doe je het sjalotje in de pan. Bak de sjalot voor de duur van 2 minuten. Vervolgens doe je de bloem in de pan, hierdoor ontstaat een 'roux'. Laat de roux ook 2 tot 3 minuten doorkoken, zodat ook de bloem gaar wordt. Daarna roer je de melk beetje bij beetje door de roux. Langzaam maar zeker ontstaat nu een heerlijke bechamelsaus. Breng de saus op smaak met vers gemalen peper, zeezout en nootmuskaat. Voeg tot slot de gesneden bieslook toe, kneus de basilicum en doe ook deze in de saus. Laat de saus nog even zachtjes op staan, zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen.

3Het is nu tijd om de courgette lasagne te construeren. Vet een ovenschaal lichtjes in met een beetje olijfolie. Begin met een laagje bechamelsaus en leg daar een laagje courgette op. Herhaal dit principe en als je halverwege de hoogte van de ovenschaal bent, maak je de volgende laag door de salami erop te leggen en ongeveer een derde van de Parmagiano Reggiano. Ga vervolgens verder met de laagjes bechamelsaus en courgette, totdat de schaal tot bovenaan is gevuld. Het laatste laagje is natuurlijk een heerlijk laag Parmigiano Reggiano.

4Zet de schaal nu voor de duur van 30 minuten in de oven. Als die heerlijke toplaag Parmagiano Reggiano krokant is na 30 minuten, is de courgette lasagne helemaal klaar. Haal de schaal uit de oven en laat deze nog even afkoelen. Doordat de inhoud van de schaal nu een beetje afkoelt, is het eenvoudiger om de lasagne als 1 geheel op het bord te krijgen. Geniet in ieder geval van dit lekkere recept voor courgette lasagne, buon appetito!

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.