Restaurant Mimma in Leeuwarden

Geplaatst op 29 maart 2017 door Tjerk KleismaGeen reacties
Mimma in Leeuwarden

Afgelopen zaterdag was mijn vriendin jarig. Omdat we het altijd leuk vinden het verjaardagsgevoel iets langer vast te houden besloten we om zondag uit eten te gaan bij een nieuw Italiaans restaurant in Leeuwarden, namelijk Mimma. Dit Italiaanse restaurant heeft eind 2016 haar deuren geopend en wordt gerund twee voormalig bewoners van de regio Umbria, Donatella en Cosmo. Aangezien er in Leeuwarden verder slechts één ‘echte’ Italiaan zit en er verder nog een houtovenpizzeria is, naast alle standaard pizzeria’s, is er dus voldoende ruimte om een onderscheidend concept neer te zetten.

We hadden gereserveerd om 19.00 uur. In de nacht van zaterdag op zondag was de klok net een uur vooruit gezet naar de zomertijd. Omdat we in verband met de verjaardag tot laat visite hadden gehad en beide de volgende dag weer vroeg op moesten, sprak het idee van lekker op tijd eten, althans oude tijd, ons wel aan. Bij binnenkomst viel het ons op dat het vrij rustig was. Ik schat in dat er in totaal zo’n 15 tafeltjes zijn en hiervan waren er 3 bezet. Wat ons wel gelijk aansprak was de inrichting. De inrichting is een afwisseling van klassiek en modern. De basis is klassiek en deze wordt aangevuld met moderne elementen zoals de verlichting en de decoraties.

Nadat we een tafeltje hadden gekregen, bestelden we een flesje bruisend water en kregen we de kaart. De kaart is letterlijk en figuurlijk klein en dat is natuurlijk prima. Stel je in gedachte een klein groen boekje voor met daarin het menu, ongeveer zo’n 5 tot 6 gerechten per sectie. Daarnaast worden er off the menu nog een aantal gerechten geserveerd.

Antipasti

Bij de antipasti vind je twee verschillende soorten ‘antipasto misto’. Een variant met vlees en kaas, maar ook een variant met een proeverij van seizoensgroenten. Daarnaast is er voor ieder wat wils. Dus een keertje vlees, een keertje vegetarisch en een keer ‘frutti di mare’. Als echte vleeseter koos ik zelf voor de Tartara al Tartufo, rauw rundvlees met truffel uit het Umbrische plaatsje Norcia. De keuze van mijn vriendin was niet op de menukaart te vinden, dus de dagspecial, in de vorm van linzensoep.

Laten we met de linzensoep beginnen. Het is altijd moeilijk om linzensoep er aantrekkelijk uit te laten zien, maar eerlijk is eerlijk, de soep zag er smaakvol uit en rook heerlijk. De geur verraadde eigenlijk ook al dat deze erg lekker smaakte. De soep had een bruine kleur en was gebonden. De linzen waren nog duidelijk waarneembaar en de toevoeging van geraspte Italiaanse kaas maakte de soep helemaal af.

Dan de Tartara al Tartufo. Dit gerecht werd gepresenteerd op een bed(je) van rucola en was dus afgemaakt met truffel uit Norcia. Naar mijn persoonlijke smaak vond ik de hoeveelheid rucola iets ’too much’. Het draait in dit gerecht natuurlijk volledig om het vlees in combinatie met de truffel. Het vlees was met verschillende ingrediënten op smaak gebracht en de textuur was prima, maar de smaak was enigszins zuur. Mijn verwachting was dat dit gerecht iets zouter zou zijn en de smaak van de truffel een prominentere rol zou hebben. Desalniettemin een bijzonder gerecht, maar gevoelsmatig wel eentje met nog meer potentieel.

Primi

In Italië eet je doorgaans na de antipasti nog een kleine portie pasta om vervolgens door te gaan naar het hoofdgerecht. Het hoofdgerecht wordt in het Italiaans aangeduid met ‘secondi’. Deze avond besloten we ons niet aan deze spelregels te houden, maar uiteindelijk stonden er zowel een primi als een secondi op tafel. Alleen niet na elkaar, maar tegelijkertijd. Pasta voor mijn vriendin en zelf had ik een secondi besteld.

De pasta was huisgemaakte gnocchi van pompoen welke werd geserveerd met een pesto van rucola. Dit pasta gerechtje smaakte erg goed. De gnocchi was fluweelzacht en de pesto smaakte super vers. Uiteraard ontbrak de geraspte kaas ook niet voor een lekkere zoutige smaak. Saillant detail is dat de gnocchi werd geserveerd met aardappeltjes en een kleine salade. Ik ben natuurlijk zelf geen Italiaan, maar ik heb mij ooit wel eens laten vertellen dat je dit in Italië doorgaans niet ziet. En aangezien Italianen qua eetgewoonten nooit afwijken van tradities, is dit natuurlijk wel een beetje vreemd.

Secondi

Omdat het net lente was geworden leek het mij zelf wel gepast om lamsvlees te bestellen. Het gerecht wat op de kaart stond heette Spezzatino di Agnello al Tartufo. Lamsvlees met truffel dus. Als je het woord Spezzatino invoert in Google Translate dan is de vertaling ‘stoven’. Spezzatino is dus logischerwijs een stoofpotje. Een stoofpotje staat er om bekend dat het vlees super mals is en uit elkaar valt als je er met je vork inprikt.

Ik heb niet nagevraagd of dit ook het idee is achter het gerecht, dus of het ook was bedoeld als stoofpotje. Maar OF het vlees heeft niet lang genoeg gestoofd waardoor het vrij taai was. OF het vlees is te lang gebakken waardoor dit dus niet super mals was. Waar we het wel over hebben gehad is de saus die erbij werd geserveerd. Dit was een saus op basis van een recept uit de regio Abruzzo gebaseerd op ei, Pecorino kaas en citroen. Dit wetende snapte ik waardoor de saus enigszins een zure smaak heeft. Dit zuurtje was denk ik te heftig voor de saus en de truffel, want de saus smaakte zuur en de truffel proefde je daardoor bijna niet.

Dolci

Uiteraard konden we het niet nalaten om dit verjaardagsweekend zonder een toetje af te sluiten. Ook in het overzicht met desserts vijf keuzes met daarbij klassiekers als Tirsmisu en Chocolade Soufflé. Verder ijs van het huis en Creme Caramel, genoeg keuze om je lekker te laten verwennen. We kozen voor de Tiramisu en de Chocolade Soufflé en beide smaakten super lekker. Bovendien kregen we van het huis een glaasje dessertwijn om deze twee toetjes te vergezellen wat het dessert helemaal compleet maakte.

Conclusie

Als we de hele avond bij langs gaan, dan is dit de conclusie. Locatie – top! Inrichting – top! Gastvrijheid – top! Dus alle ingrediënten zijn aanwezig om van Mimma een groot succes te maken. De aandacht die aan het eten wordt besteed, is zonder enige twijfel erg groot, maar sommige gerechten komen niet helemaal uit de verf en dit is jammer. Met een paar simpele verbeteringen is het hele plaatje compleet en is de kans groot dat je bij Mimma alleen nog met reservering terecht kan.

Donatella & Cosmo, volgens mij zijn jullie een aanwinst voor de stad Leeuwarden, buona fortuna!

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.