Wat heb je nodig om ravioli te maken?
Afgelopen week had ik weer contact met Ferdinand van ShopAlike.nl. Enige tijd geleden hadden we ook al contact en stelde hij mij de vraag, leg eens uit wat er allemaal bij komt kijken als je een Italiaanse diner voor vrienden organiseert? In het verlengde daarvan stelde hij mij nu de vraag ‘wat heb je nodig om zelf verse ravioli te maken?’.
Ravioli is natuurlijk een bekende pastasoort welke doorgaans wordt gevuld met ricotta, maar soms ook met aardappel of pompoen in de herfst. Dit gerecht is een zogenaamde ‘primi piatti’ en wordt gegeten na de antipasti en voor de ‘secondi piatti’. Als jij wel eens in Italië bent geweest, of wel eens hebt gegeten in een ‘echt’ Italiaanse restaurant in Nederland dan weet je dat ravioli op talloze wijzen kan worden bereid en geserveerd. Een aantal klassieke ravioli gerechten zijn:
- Ravioli gevuld met aardappel en geserveerd met Ragu Toscano
- Ravioli gevuld met ricotta en spinazie en geserveerd met salie en boter
- Ravioli gevuld met ricotta en kaas en geserveerd met een simpele tomatensaus met basilicum
Maar wat heb je allemaal nodig als je zelf ravioli wilt maken?
Als je zelf verse ravioli gaat maken, zijn er een aantal zaken die je sowieso in huis moet hebben. Aan de ene kant heb je natuurlijk de ingrediënten. En aan de andere kant zijn er natuurlijk ook een aantal keukenaccessoires erg handig om te hebben. Hieronder een overzicht van hetgeen je minimaal nodig hebt.
Ingrediënten voor ravioli burro e salvia
- 100 meel
- 1 ei
- Zeezout
- Olijfolie
- Ricotta
- Boter
- Salie
- Parmezaanse kaas
Keukenaccessoires
- Pastamachine
- Raviolisnijder
- Pastapan
- Schuimspaan
- Diepe pastaborden
- Kaasrasp
Zelf verse ravioli maken
Het eerste wat je moet doen is het maken van het pastadeeg. Hiervoor gebruik je het meel, ei, zeezout en olijfolie. Leg het meel op een houten ondergrond in de vorm van een kom met randen. Hierin doe je het ei, een klein beetje zeezout en wat van de olijfolie. Meng deze ingrediënten zodat deze een geheel vormen en kneed dit voor de duur van 10 minuten. Zodra het deeg mooi elastisch is, wikkel je dit in een stukje vershoudfolie en laat je het deeg 20 tot 30 minuten rusten in de koelkast.
Terwijl het deeg rust, maak je de vulling voor de ravioli. Dit doe je door de ricotta op smaak te brengen met wat zeezout en/of wat Parmezaanse kaas. Voeg deze ingrediënten samen, roer deze goed door elkaar en de vulling is klaar. Super eenvoudig te maken, maar wel ontzettend lekker!
Als het deeg voldoende heeft gerust, is het tijd om dit uit te rollen. Hiervoor gebruik je natuurlijk een pastamachine. Met deze hoeveelheid deeg is het handig om dit in twee delen te snijden. Zet de pastamachine vast op het aanrecht en stel deze in op de breedste stand. Draai het deeg meerdere keren door de machine op deze stand. Het deeg kan zodoende wennen aan het feit dat het bewerkt gaat worden. Stel de machine een stand minder breed in en draai het deeg er weer doorheen. Herhaal dit principe keer op keer, tot dat de machine op de smalste stand is ingesteld. Het deeg is nu flinterdun en kan worden gevuld met de ricottavulling.
Het vullen van de pasta kun je op twee manieren doen. De eerste manier is met een brede lap deeg. In dit geval breng je de vulling aan de ene kant aan, zodat de andere kant de vulling volledig bedekt als je het deeg dubbelvouwt. De tweede manier is door twee aparte lappen deeg te gebruiken. Zodra je de vulling in het midden van een van de lappen deeg hebt gelegd, kun je de andere er gewoon bovenop leggen. Logischerwijs hoeven deze lappen deeg minder breed te zijn dan wanneer je voor optie 1 kiest. Ongeacht de wijze die je kiest, is de volgende stap gelijk. Druk met je vingertoppen het deeg voorzichtig dicht en zorg ervoor dat alle lucht uit het raviolikussentje verdwijnt. Daarna is het nog maar een koud kunstje om met de raviolisnijder de laatste finishing touch aan te brengen. Snijd het overtollige deeg van de kussentjes om de ravioli af te maken.
Voor het koken van deze pasta gebruik je natuurlijk een echte pastapan. Vul de pastapan met water en breng deze aan de kook. Als het water kookt, schep je eerst een eetlepel zeezout in het water. Daarna pak je de schuimspaan en daar leg je de ravioli voorzichtig op. Vervolgens laat je de ravioli voorzichtig van de schuimspaan afgeleiden in het kokende water. Aangezien je het deeg flinterdun hebt gemaakt, is de pasta snel gaar. Zodra de pasta’s aan het oppervlak van het water drijft, zijn deze gaar. Vaak duurt dit maar 2 tot 3 minuutjes. Pak de schuimspaan weer en schep de ravioli voorzichtig uit het water.
Als de ravioli niet meer nat is van het kookvocht kun je deze in de koekenpan doen bij de burro en salvia en nog een minuutje meebakken. De bereiding van deze saus is overigens super simpel. Zet een koekenpan op het vuur en doe de boter in de pan samen met de salie. Smelt de boter langzaam en laat deze op het vuur staan gedurende een minuut of 10.
Tot slot doe je ravioli burro e salvia in mooie diepe pastaborden en rasp je er lekker wat Parmezaanse kaas overheen met de kaasrasp. Als het goed is, weet je nu precies wat jij allemaal nodig hebt voor het maken van verse ravioli. Op ShopAlike vind je natuurlijk alle benodigde keukenaccessoires en op deze site staat nog een pagina met heel veel meer ravioli recepten! Buon appetito!
2 Reacties
Tjerk Kleisma
mei 4, 2020
Ciao Erna,
Het klopt dat ik de ravioli niet heb laten drogen.
Op zich kan het beide, alleen heeft gedroogde pasta een langere bereidingstijd.
Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, kun je kiezen wat praktisch is op dat moment.
Saluto, Tjerk
Erna de Graaf
april 20, 2020
Dag Tjerk,
In sommige recepten staat dat je de ravioli even moet laten drogen voor je ze gaat koken. Ik lees dat jij dat niet doet. Hangt dat van de vulling af? Ik maak mijn pasta altijd met Tipo 00 en soms met lemairemeel (bij tagliatelle) of harde tarwe zie ook dat je gewoon meel gebruikt.
Groet, Erna