5 recepten met witte asperges

Geplaatst op 16 april 2017 door Tjerk KleismaGeen reacties
Salade met witte asperges

Het is weer tijd voor witte asperges! Slechts een klein gedeelte van het jaar is het aspergeseizoen. Traditioneel gezien begint het seizoen in april en duurt ongeveer 2 maanden, dus tot in juni. In Nederland duikt dan weer het zogenaamde ‘witte goud’ op in de schappen van de groenteboer, de supermarkt of wanneer je op de markt bent. Omdat je dus maar kort tijd hebt om van deze seizoensgebonden lekkernij te kunnen genieten, hebben we onze 5 favoriete recepten voor je op een rijtje gezet. De volgorde hiervan is niet op basis op van voorkeur, maar gebaseerd op de gang wanneer je deze eet.

1. Asperges met Italiaanse ham

Het eerste recept wat we met je willen delen is asperges met Italiaanse ham. Dit gerecht kun je zowel eten als voorgerecht, maar eventueel kun je dit ook serveren als ‘contorni’, dus als bijgerecht. Het witte goud vormt qua ‘smakenpalet’ een perfecte combinatie met kaas en ham, maar natuurlijk ook met de Italiaanse vleessoort Pancetta. In veel recepten zul je deze ingrediënten samen tegenkomen.

In dit recept zijn er een paar details waar je rekening mee moet houden. Aangezien je de asperges twee keer verwarmt, moet je ervoor zorgen dat je de eerste keer tijdens het koken, de groente niet door en door gaar kookt, maar enigszins ‘al dente’ houdt, dus met een beetje bite. Daarna rol je deze in de plakjes ham waarop ook al de kaas klaar ligt. Tijdens het bakken gaart de groente vanzelf verder totdat je de perfecte bite hebt, de ham lekker knapperig wordt en de kaas is gesmolten. Het water loopt ons alweer in de mond, jammie!

2. Salade met witte asperges

Ons tweede recept wat je dit voorjaar echt niet mag missen, is deze heerlijke salade met witte asperges. Deze salade is heerlijk om te maken voor tussen de middag, dus als maaltijdsalade. Eventueel kun je er net als met het eerste recept voor kiezen om deze salade als bijgerecht te serveren bij vlees of vis.

Waarom vinden we deze salade zo lekker? Zoals we hierboven al hebben verklapt is de combinatie met kaas en Pancetta onovertroffen lekker. Logischerwijs vind je deze ingrediënten ook weer terug in de salade. De kaas wordt geschaafd in kleine ‘vlokjes’ en de Pancetta wordt helemaal fijngesneden en maximaal uitgebakken tot deze heerlijk knapperig is. De toevoeging van de salade en de heerlijke frisse dressing op basis van citroen doet voor ons de rest.

3. Aspergesoep

Ons volgende favoriete recept is aspergesoep. Soep heeft in de Italiaanse maatschappij een iets andere functie dan in Nederland. Vaak wordt soep gegeten als volledige maaltijd en doorgaans niet als voorgerecht zoals wij dat in ons kleine kikkerlandje doen. Italiaanse soepen zijn daarom vaak wat dikker, meer gebonden en vaak ook rijkelijker gevuld.

Deze soep is daarom bij uitstek geschikt voor iedereen die van een dikke gebonden soep houdt. Hoe wat dat aanpakken? Eigenlijk heel simpel, we voegen aardappel toe voor de binding en daarnaast bepaal je natuurlijk zelf hoeveel bouillon je toevoegt. Hoe minder bouillon, hoe dikker de soep.

4. Spaghetti met witte asperges

Vanzelfsprekend mag er natuurlijk in dit overzicht ook geen pasta recept ontbreken. De keuze voor de pasta is dus spaghetti. Spaghetti is de perfecte pastasoort voor de saus uit dit recept. Wat je namelijk doet, is van de asperges een aspergesaus maken. Dit doe je door de groente kort te koken met wat zeezout. Als deze gaar zijn, dan maak je de saus door de groente met een staafmixer te pureren met wat bouillon en een klein handje Parmezaanse kaas. Hierdoor ontstaat een heerlijke kazige aspergesaus. Deze saus is ideaal voor de spaghetti. Voor de vegetariërs onder ons is het gerecht nu af. Liefhebbers van vlees bakken nog wat fijngesneden Pancetta krokant in wat olijfolie. Dit strooi je over de spaghetti heen voor nog meer smaak en een lekkere bite van het gerecht.

5. Risotto met witte asperges en knapperige Pancetta

Het vijfde en laatste recept in dit artikel is natuurlijk een risotto recept. Trouwe volgers van ons blog weten dat we dol zijn op risotto en een risotto recept kan in dit overzicht natuurlijk niet ontbreken. Bulletgewijs vertellen we je wat je moet doen om het lekkerste resultaat te krijgen.

  • Gebruik lekker veel boter als je begint
  • Blijf de risotto constant roeren, veel liefde dus, loop er vooral niet bij weg!
  • Kook de risotto nooit helemaal gaar. Haal de risotto van het vuur als deze bijna gaar is, met een klein beetje extra bouillon erbij gaart de rijst vanzelf verder tot een perfecte korrel terwijl je de risotto ‘afmonteert’
  • Voor het afmonteren, proef je natuurlijk eerst voordat je kaas, peper en eventueel nog wat zeezout toevoegt
  • Vergeet niet te genieten tijdens het koken, dat we namelijk zelf ook 😉

Dit waren onze vijf favoriete recepten met witte asperges. Naast de recepten uit dit artikel hebben we ook nog een overzicht met daarin al onze asperge recepten. Als je op zoek bent naar nog meer inspiratie, dan kun je daar natuurlijk ook nog gewoon een kijkje nemen.

0 Reacties

Alle velden zijn verplicht om een reactie toe te voegen.