Canneloni
Over Canneloni
Canneloni is in Italië een gerecht voor speciale gelegenheden zoals verjaardagen, verlovingen en trouwerijen. Officieel komt dit gerecht van het eiland Sicilië. Canneloni zijn pasta's met een vulling van overdaad. Dit komt tot uiting doordat de inhoud een grote hoeveelheid vlees bevat. In vroegere tijden was vlees een zeer kostbaar ingrediënt wat voornamelijk op zondag werd bereid of met feestelijke gelegenheden. Denk dus bij ieder hapje Canneloni aan je favoriete feestelijke gelegenheid wat als eerste bij je opkomt en geniet van dit voortreffelijke Canneloni recept!
In dit recept voor Canneloni staan 2 bereidingen centraal. In stap 1 wordt eerst het vlees bereid, zodat de Canneloni hiermee kan worden gevuld. In stap 2 wordt de tomatensaus met het lamsgehakt bereid.
Meer lekkere pasta recepten vind je tussen al onze pasta recepten!
Extra info over dit recept
- Voorbereiding: 30 mins
- Bereiding: 1 hr
- Hoeveelheid: Canneloni recept voor 4 personen
Ingrediënten
Voor de vulling van de Canneloni
1 fles Italiaanse rode wijn (Primitivo)
Voor de tomatensaus
Voor de bechamelsaus
1/2 liter bechamel van Parmalat
200 g Parmigiano Reggiano kaas
Overige ingrediënten
Bereiding van de vulling
1Smelt de roomboter in een grote gietijzeren stoofpan van 26 centimeter, bij voorkeur van Staub. Snijd het stoofvlees in blokjes, bak het vlees aan in de roomboter en blijf dit omscheppen met een houten lepel. Doe dit net zolang tot dat deze mooi bruin van kleur is.
2Voeg de hele sjalotten toe en ook de hele knoflook. Doe daarna alle kruiden, dus de gesneden Spaanse pepers, de kruidnagels, de laurierbladen, de tijm, de salie en de rozemarijn) in de pan bij het vlees. Bak deze kort mee, zodat de smaak goed los komt.
3Zet de inhoud van de pan volledig onder met de Italiaanse rode wijn, net tot boven het vlees. Voeg het zeezout toe. Doe daarna de deksel op de pan en zet deze op een warmhoudplaatje op het kleinste pitje van het gasfornuis.
4Laat het vlees nu 4 uren stoven. Als het helemaal uit elkaar valt dan is dit perfect. Laat tot slot het stoofvlees 1 tot 2 uur afkoelen. Het vlees moet goed op temperatuur zijn, zodat het mogelijk is de cannelloni te vullen.
Bereiding van de tomatensaus
1Verwarm wat olijfolie in een hapjespan. Bak het gehakt hierin mooi bruin en knapperig. Vervolgens doe je de cantharellen, de ui en de oregano bij het gehakt. Bak dit kort mee.
2Als laatste voeg je de fles tomatensaus toe aan het geheel. Doe wat water in de fles om de laatste tomatensaus uit de fles te krijgen en voeg ook deze toe. Breng de saus op smaak met wat zeezout. Laat de saus ongeveer 30 minuten langzaam doorkoken met de deksel op de pan.
Bereiding van de bechamelsaus
1Pak een steelpan en doe de bechamesaus hierin samen met de Parmigiano Reggiano. Verwarm de saus en zorg ervoor dat alle kaas smelt. Als het goed is, ontstaat er nu een mooie gladde saus. Als de saus bijna klaar is, doe je het ei in de saus en roer je dit goed door.
Bereding van de Canneloni
1Pak nu een ovenschaal met hoge randen. Doe in de ovenschaal een bodempje rode saus en zorg ervoor dat de bodem volledig is bedekt met een dun laagje. Vul 15-20 harde Canneloni pijpjes met het stoofvlees. Leg de gevulde Canneloni in de ovenschaal. Als de 1e laag is gelegd, doe je hier 1/3 deel van de bechamelsaus overheen en 1/3 van de tomatensaus. Doe de overige Canneloni bovenop deze laag. Gooi de overige bechamelsaus op de pijpjes en daarna de resterende tomatensaus. Verdeel de oude kaas netjes op de bovenlaag en zet de schaal in de oven. De Canneloni dient nu 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden te worden verwarmd.
2Haal de schaal na 40 minuten uit de oven en laat deze 5 minuutjes rusten. De Canneloni is nu klaar, buon appetito!
Serveertip
1Doe de deur goed dicht zodra de Cannelloni uit de oven is. Je loopt anders het risico dat de hele buurt bij je aan de deur staat!
Gerelateerde recepten
12 Reviews
Maartje
december 15, 2021
Beste Tjerk,
Ik wil dit gerecht maken zonder rode wijn. Heb je een alternatief? Of gaat dit sterk ten koste van de smaak (waardoor je het eigenlijk gewoon beter niet kan maken)?
Margie
december 27, 2020
Mijn broer had ooit canneloni gemaakt en zei nooit meer. Wat een rot werk om die canneloni te vullen. Ik dacht zeurpiet. Jij houdt gewoon niet van koken. Ik heb een goed recept gevonden. Ik ga het zelf eens maken. Maar hij had gelijk. Wat een rot werk. Maar dit recept van jou is echt zooooooo lekker, dat je het vullen maar voor lief neemt en ik het al 3x gemaakt heb en er heel gauw weer een 4e keer aankomt en dat in een paar maanden tijd ????????. Bedankt Tjerk voor jouw geweldige recepten. Oh en echt bechamel zelf maken. 1x uit potje gebruikt. Gaat echt ten koste van de smaak.
Femke
december 22, 2019
Super, zalig. Onze nieuwe ????kerstklassieker. Extra veel maken, en dan nog wat porties in de vriezer????.
Dank voor fijne recept!
Femke
december 22, 2019
Super, dank je!
Voortaan ons kerstrecept. En nog wat extra voor in de vriezer voor op een sombere dag.
Erg machtig, dus 4 cannelloni per persoon is bij ons ook voor stevige eters toch genoeg.
Ik maak maar 1 laag in de schaal.
Harm
november 9, 2019
Vur-ruk-kul-luk! Helder recept! Goede tip om “ramen en deuren gesloten te houden” 😉
Tjerk Kleisma
september 16, 2018
Ciao Mijntje!
Ik heb het even voor je ge-googled en kom uit bij de Jumbo.
Maar… je kunt bechamelsaus ook gewoon zelf maken en ook hiervoor hebben we een recept.
Wellicht kun jij hier eens een kijkje nemen – https://www.allesoveritaliaanseten.nl/recepten/bechamelsaus/.
Succes, buona fortuna!
Tjerk
mijntje
juli 13, 2018
hallo,
waar kan je de bechamelsaus kopen? de albert heijn verkoopt dit merk niet.
Tjerk Kleisma
januari 1, 2018
Beste Rob,
Grazie voor jouw reactie.
Ik heb het recept iets duidelijker ingedeeld.
Er moet inderdaad 2x zout worden toegevoegd.
De eerste keer is voor het bereiden van de vulling, de tweede keer is bij het bereiden van de tomatensaus. Ook deze moet natuurlijk goed op smaak zijn.
Ik hoop dat het recept zo helemaal duidelijk is.
Ciao, Tjerk
Rob Middeljans
december 23, 2017
Beste Tsjerk,
Lekker recept.
Wel 1 vraag. Ik kom twee el zeezout tegen.
Waar en wanneer voeg ik die toe?
Bedankt en met vriendelijke groet,
Rob
Tjerk Kleisma
maart 29, 2015
Beste Cor,
Bedankt voor je reactie bij dit recept voor Canneloni. Om verwarring te voorkomen heb ik voor de stappen van dit recept een extra opmerking toegevoegd. De Canneloni wordt gevuld met de sukkade, dit is de eerste bereiding uit het recept. Daarna wordt de tomatensaus gemaakt en deze is dus op basis van het lamsgehakt. Door wat extra water aan de tomatensaus toe te voegen, voorkom je dat deze te snel te ver indikt. Dit gaat namelijk ten kostte van de smaak.
Hopelijk ben jij hiermee iets wijzer geworden. En ik ben benieuwd naar het eindresultaat.
Mvg,
Tjerk
Alles Over Italiaans Eten
Cor
maart 29, 2015
Verwarrend recept. Stoofvlees in stap 1, gehakt in stap 2? 1/3fles water??
Is hier een fout in geslopen?
Tjerk Kleisma
februari 7, 2022
Hoi Maartje,
In dat geval zou ik de wijn er gewoon uit laten.
Ciao,
Tjerk