Citroentaart met mascarpone

Citroentaart met mascarpone Citroentaart met mascarpone 5 0 5 9

juli 25, 2017

Citroentaart met mascarpone

Over citroentaart met mascarpone

Op vakantie gaan naar Italië staat eigenlijk gelijk aan het weerstaan taarten op ieder moment van de dag. In Italië lijkt het namelijk altijd wel tijd voor taart. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar je moet jezelf wel in de hand kunnen houden. Vaak begint dit al bij het ontbijt. Vaak zie je hier al de eerste taarten en cakes opduiken. Als je vervolgens op pad gaat om bijvoorbeeld een stadje te bezoeken, dan is de kans groot dat je bakje koffie neemt. En ook daar ligt het gevaar weer in de vitrine op de loer. De lekkerste lokale taarten worden doorgaans gepresenteerd. Als je dan denkt nu heb ik al die taarten wel gezien, ik ga lekker van mijn diner genieten, dan is de kans ongeveer 100% dat tussen de dessert alsnog een taartje op duikt.

Zelf ben ik dol op een echte onvervalste Italiaanse citroentaart. Citroentaarten zijn er in legio verschillende verschijningsvormen te vinden, maar dit recept met mascarpone is wat mij betreft een van de toppers. Niet te zoet, niet te zuur en een lekkere textuur van zowel de bodem welke is gebaseerd op volkoren biscuits als de citroenvulling zelf. Gewoon een keertje proberen, want het is altijd tijd voor taart!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 10 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: toetjes recept voor 8 tot 12 personen

Ingrediënten

Voor het deeg

200 g volkoren biscuits

120 g boter

Voor de vulling

250 ml (slag)room

250 g mascarpone

Het sap van 1,5 citroen

125 g suiker

3 eetlepels melk

3 blaadjes gelatine

En verder...

1 citroen

Een paar blaadjes munt

Bereiding van het deeg

1Zet een taartvorm klaar en breng op de bodem een stukje bakpapier aan.

2Verkruimel alle biscuits. Terwijl je hiermee bezig bent, kun je de boter in een pannetje zachtjes laten smelten. Als je het goed timed, dan is de boter gesmolten als je klaar bent met de biscuits.

3Roer de verkruimelde biscuits door de gesmolten boter. Als alle boter is opgenomen door de koekkruimels, dan maak je hiermee de bodem in de taartvorm. Zet de taartvorm daarna in de koelkast, zodat de taartbodem stevig kan worden.

Bereiding van de vulling

1Leg de drie blaadjes gelatine in een bakje water. De gelatine wordt hierdoor week en kan daarna makkelijk worden verwerkt gedurende de verdere bereiding.

2Doe de slagroom in een bowl en klop deze in een paar minuten stijf. Vervolgens voeg je ook de mascarpone toe en klop je deze door de slagroom. Doe daarna hetzelfde met de suiker, en als de suiker er doorheen is geklopt ook het citroensap.

3Verwarm de drie eetlepels volle melk in een pannetje op het vuur. Knijp de blaadjes gelatine goed uit en smelt deze in de melk. Tot slot klop je ook dit mengsel van melk en gelatine door de vulling van de citroentaart.

Bereiding van de citroentaart

1Terwijl je de vulling hebt gemaakt, is de taartbodem in de koelkast opgestijfd. Je kunt de vulling nu op de bodem aanbrengen. Daarna zet je de taart terug in de koelkast, zodat deze verder kan opstijven. Houd er rekening mee dat dit 3 tot 4 uur duurt.

2Als de taart na een paar uurtjes klaar is, rasp je hier wat van de buitenkant van de citroen overheen. Daarna leg je er twee dunnen schijfjes citroen op ter garnering. En kers op de taart is in dit geval het takje met de blaadjes munt. Deze authentieke citroentaart met mascarpone is nu helemaal klaar!

Gerelateerde recepten

10 Reviews

Frannie

oktober 14, 2021

Heerlijk. Kan ik m een dag van tevoren maken

Dennewitje

juli 12, 2021

Heerlijke taart. Het water liep al in mijn mond toen ik de foto zag. Nog nooit een taart gemaakt, maar met dit recept is mijn bakkunst wel aangewakkerd.

Wil

mei 15, 2021

Fantastisch!

Tip; vermeld in het recept de maat van de vorm.

Tjerk Kleisma

mei 5, 2020

Ciao Liesbeth!
Klinkt als een lekkere variatie op dit recept!

Saluto, Tjerk

Liesbeth

januari 12, 2020

Lekker! Kleine variatie op het thema:
Aangezien ik altijd graag uitga van hele verpakkingen uit bestaande voorraad heb ik in plaats van 250 ml slagroom, 200 ml houdbare genomen. Wel op het laatst 2 stijf geklopte eiwitten er door heen geslagen. Wordt het lekker luchtig van. Vanwege gebrek aan citroenenn heb ik 2 limoenen gebruikt en met de zeste het rasp van de schil van een door de mascarpone geroerd. Het mengsel was voldoende voor 12 amuse glaasjes.
Garneringstip: theelepel lemon curd om het blaadje in te plakken.

Herma

december 29, 2018

Waanzinnige taart, het ultieme sluitstuk van ons kerstdiner. Ik heb er alleen een scheut limoncello toegevoegd.

Agatha

december 17, 2018

Heerlijke taart. Ik had nog nooit met gelatine gewerkt maar het ging perfect.
Deze taart blijft in het bestand. 😛

Marijke

mei 1, 2018

Heerlijke taart! Alleen heb ik hem nu gemaakt met een bodem van bastognekoekjes.

Eveline

augustus 28, 2017

Wat een heerlijke frisse citroentaart met een lekkere bodem!

Shakti Janki

juli 27, 2017

Heerlijk die citroentaart!

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.