Panna cotta met framboos

Panna cotta met framboos Panna cotta met framboos 5 0 5 4

maart 25, 2015

Panna cotta met framboos

Over panna cotta met framboos

Panna cotta is een typisch nagerecht uit de Italiaanse keuken en om specifiek te zijn uit de Noord-Italiaanse regio Piemonte. Letterlijk betekent panna cotta gekookte room en dit is dan ook precies wat het is. Vaak wordt gezegd dat panna cotta lastig te maken is en sommigen zijn hier zelfs bang voor. Echter is dit recept eenvoudig te bereiden, maar vereist wel wat zorgvuldigheid. Het is zaak om de panna cotta tijdens het koken vooral niet onbeheerd achter te laten op het fornuis. De room kan gaan schiften op het moment dat deze te heet wordt. Om de panna cotta extra lekker te maken leer je in dit recept hoe je een heerlijke coulis maakt van framboos. Geniet van dit lekkere recept voor panna cotta met framboos!

Meer echte Italiaanse recepten vind je in ons overzicht met Italiaanse gerechten

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 5 mins
  • Bereiding: 20 mins
  • 5 mins

    20 mins

  • Hoeveelheid: panna cotta recept voor 4 personen

Ingrediënten

500ml slagroom

80g suiker

1 vanillestokje

3 blaadjes gelatine

250g frambozen

25g poedersuiker

1 eetlepel citroensap

Voorbereiding

1Snij het vanillestokje open met een scherp mes en schraap het merg er voorzichtig uit. Gooi het stokje niet weg, want ook deze heb je later nog nodig. Voor de frambozencouilis kun je natuurlijk kiezen voor verse framboos, maar ingevroren frambozen smaken net zo lekker. Als je voor ingevroren framboos kiest, is het verstanding om deze te laten ontdooien.

Bereiding

1Doe de slagroom in een pannetje met een dikke bodem. Een dikke bodem is handig, want hiermee voorkom je dat de slagroom te heet wordt en te snel gaat koken. Verwarm de slagroom tot dat deze bijna kookt. Voorkom dat de slagroom wel aan de kook raakt, want anders loop je het risico dat de slagroom schift.

2Roer de suiker vervolgens door de slagroom. Als de suiker is opgelost in de slagroom, dan voeg je ook het merg van de vanille en het vanillestokje zelf toe. Laat de inhoud van de pan nu 10 tot 12 minuten zachtjes op staan. Let wel goed op, de slagroom mag niet aan de kook raken, dus roer af en toe goed door. Ondertussen leg je de gelatine 5 minuten in een bakje met koud water. De gelatine wordt hierdoor zacht en lost eenvoudig op in de room voor de panna cotta.

3Zodra de 10 tot 12 minuten voorbij zijn, haal je de pan met panna cotta room van het vuur. Voordat je de gelatine toevoegt, haal je het stokje vanille uit de room. Knijp nu de blaadjes gelatine 1 voor 1 uit en roer je deze door de room, zodat deze oplossen. Schenk tot slot de room in een mooi glas of in een panna cotta vormpje. Zet de panna cotta nu minimaal 3 uur in de koelkast, zodat deze goed kan opstijven.

4Terwijl de panna cotta in de koelkast staat, heb je ruim de tijd om de frambozencoulis te maken. Leg een paar frambozen apart voor de garnering en doe de frambozen in een staafmixer samen met de de poedersuiker en de eetlepel citroensap. Mocht je per abuis geen citroen in huis hebben, dan is balsamico een prima alternatief. Pureer de frambozen tot een mooie gladde substantie. Tot slot druk je de coulis met de bolle kant van een lepel door een zeef. Vergeet niet een bakje onder de zeef te zetten.

5Als de panna cotta helemaal is opgestijfd, is deze klaar om helemaal af te maken. Giet een mooi laagje frambozencoulis over de panna cotta. Om dit lekkere recept voor panna cotta met frambooos helemaal af te maken, leg je nog een paar frambozen op de panna cotta. Geniet van dit lekkere dessert, buon appetito!

Gerelateerde recepten

4 Reviews

Birgit

juli 9, 2020

Super makkelijk en erg lekker

Bea

mei 2, 2020

Wat een geweldig recept! Eerste keer dat ik dit geprobeerd heb te maken en het smaakte fantastisch!

Richard

oktober 8, 2018

Eerste keer dat ik Panna Cotta gemaakt heb, en we vonden hem heerlijk!

Floriane

april 28, 2016

Wat een heerlijk dessert! Ik had me nog nooit gewaagd aan panna cotta maar dit recept was prima te doen. Bij de bereidingstijd moet je wel even rekening houden met die paar uur in de koelkast. De frambozencoulis is de lekkerste die ik ooit at.

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.