Gnocchetti Sardi of Malloreddus

Gnocchetti Sardi of Malloreddus Gnocchetti Sardi of Malloreddus 5 0 5 1

maart 15, 2017

Gnocchetti Sardi of Malloreddus

Over Gnocchetti Sardi of Malloreddus

In september 2016 waren we op het Italiaanse eiland Sardinië. Tijdens deze vakantie zijn we natuurlijk regelmatig uit eten geweest om te genieten van de Sardijnse keuken. Wat ons toen opviel, was dat de Gnocchetti Sardi, zoals we die in Nederland kennen, op dit Italiaanse eiland op de menukaart staat als Malloreddus. Omdat we nieuwsgierig zijn aangelegd wilden we natuurlijk graag weten waarom een pastasoort twee verschillende benamingen kan hebben. Toen we dit vroegen, was het antwoord eigenlijk vrij simpel. Op Sardinië wordt alleen de naam Malloreddus gehanteerd. Zodra je op het Italiaanse vaste land bent, dan wordt de term Gnocchetti Sardi gehanteerd. Lekker duidelijke dus!

Het recept wat je op deze pagina vindt, is een van de recepten die we op Sardinië ook veel op het menu aantroffen, namelijk pasta met venkelworst. Aangezien venkelworstjes in Nederland iets lastiger te verkrijgen zijn dan in Italië , zijn we op zoek gegaan naar de lekkerste verse worst en voor de venkelsmaak hebben we venkelzaad gebruikt. In alle bescheidenheid is dit een prima alternatief. Kortom, volg dit recept en je komt dit dicht in de buurt bij de wijze waarop dit op Sardinië wordt bereid. Buon appetito!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 20 mins
  • 10 mins

    20 mins

  • Hoeveelheid: pasta recept voor 2 personen

Ingrediënten

200g Gnocchetti Sardi / Malloreddus

Olijfolie

2 verse worsten van de slager

1 eetlepel venkelzaad

1 ui

400g gepelde tomaten

Zeezout

Vers gemalen peper

Pecorino Sardo kaas

Voorbereiding

1Voor het bereiden van dit recept voor Gnocchetti Sardi of Malloreddus moet je drie simpele handelingen verrichten ter voorbereiding. Haal de schil van de ui en snijd deze in kleine stukjes. Doe het venkelzaad in een vijzel en stamp de zaadjes helemaal fijn. Snijd het velletje van de worsten open en haal het worstvlees eruit.

Bereiding

1Verwarm wat olijfolie in een koekenpan. Als de olie gloeiend heet is, doe je het vlees van de worsten in de pan. Bak dit hard aan, zodat het vlees mooi bruin en lekker knapperig wordt. Dit geeft namelijk de meeste smaak aan het gerecht.

2Na een paar minuten doe je ook het gestampte venkelzaad samen met de ui in de pan. Bak de ingrediënten een minuut of 5 mee, zodat de smaken goed los kunnen komen.

3Vervolgens doe je ook de gepelde tomaten in de pan. Plet deze met een spatel of een pollepel. Door dit te doen, zie je als het ware de tomatensaus voor je ogen ontstaan. Breng de saus op smaak met wat vers gemalen peper en zeezout.

4Laat de pastasaus nu zachtjes pruttelen. De smaak van de saus wordt doorgaans krachtiger naarmate deze de tijd krijgt zich te ontwikkelen.

5Ondertussen zet je een pan water op het vuur voor het koken van de Gnocchetti Sardi. Zodra het water kookt, schep je eerst een eetlepel zeezout in de pan. Pas daarna gaat de pasta het water in.

6Kook de Gnocchetti Sardi 'al dente'. Zodra dit het geval is, giet je de pasta af en gaat deze weer terug in de pan. Om te voorkomen dat de Gnocchtti gaat plakken, roer je de pastasaus er gelijk doorheen.

7Dit recept voor Gnocchetti Sardi of Malloreddus is nu helemaal klaar. Dien de pasta op en schaaf er lekker wat Sardijnse Pecorino overheen. Buon appetito!

Gerelateerde recepten

1 Review

Johan Brus

januari 12, 2023

Wellicht mijn favoriete Pasta gerecht van de site. De Venkel geeft dit gerecht een smaak uit duizenden, erg lekker. Als mijn kids voor de verandering weer een ‘rode’ pasta willen, pak ik dit gerecht vaak uit de kast.

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.