Lasagne met gehaktballetjes

Lasagne met gehaktballetjes Lasagne met gehaktballetjes 4 0 5 1

maart 24, 2015

Lasagne met gehaktballetjes

Over lasagne met gehaktballetjes

Lasagne met gehaktballetje, wie had dat ooit kunnen bedenken..? Maar dit recept voor lasagne met gehaktballetjes is in Italië een zeer bijzonder gerecht en heet 'Lasagne alla Napoletana' en wordt ook wel 'Lasagne alla Napoletana di Carnevalesca' genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden is dit recept voor lasagne met gehaktballetjes afkomstig uit de hoofdstad van de Italiaanse regio Campania, Napoli. En zoals de naam ook al doet vermoeden is dit dus een traditioneel recept wat wordt gegeten tijdens Carnaval.

Voor veel recepten in Italië geldt dat het vaststaat welke ingrediënten een recept dient te bevatten om een bepaalde naam te dragen. Voor dit Carnavals recept voor lasagne met gehaktballetjes geldt dit eigenlijk niet. Ieder gezin in Napoli heeft wel een eigen manier van bereiden. 1 ding staat vast, het recept dient te zijn voorzien van gehaktballetjes van circa 2 centimeter. En tussen de gehaktballetjes in ligt altijd een heerlijke 'verwenlaag' met kaas. Hiervoor wordt vaak mozzarella gebruikt, maar ook wel Provola of andere lokale kazen die geschikt zijn voor in de pasta. Veel plezier toegewenst met dit speciale recept voor lasagne met gehaktballetjes! Buon appetito!

Op zoek naar meer recepten voor lasagne..? Bekijk dan al onze lasagne recepten.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 20 mins
  • Bereiding: 1 hr
  • 20 mins

    1 hr

  • Hoeveelheid: lasagne recept voor 2 tot 4 personen

Ingrediënten

Lasagne bladen

700ml tomatensaus

500g gehakt

1 ui

1 teen knoflook

1 eetlepel oregano

Zeezout

10 blaadjes basilicum

Een klontje boter

200ml Italiaanse droge witte wijn

Vers gemalen peper

250g mozzarella

Parmigiano Reggiano

Voorbereiding

1Verdeel het gehakt in 2 hoeveelheden. De eerste hoeveelheid omvat 300 gram en is bedoeld voor in de saus. De tweede hoeveelheid is vanzelfsprekend de resterende 200 gram en hiervan maak je de gehaktballetjes. Indien het gehakt nog niet is gekruid kun je dit doen met wat peper, zeezout, peterselie, een eitje, broodkruim en wat Parmezaanse kaas.

2Verwijder de schil van de ui en de teen knoflook en snij zowel de ui als de knoflook in kleine stukjes. Scheur de mozzarella in kleine stukjes en laat deze uitlekken. Hierdoor voorkom je dat de lasagne onnodig vochtig en dus slap wordt. Haal de blaadjes basilicum van de takjes en schaaf de Parmigiano Reggiano alvast voor de toplaag van de lasagne. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bereiding

1Voor dit recept voor lasagne met gehaktballetjes begin je met het bereiden van de saus. Smelt de klont boter in een koekenpan. Als de boter heet is en niet meer schuimt dan bak je de eerste hoeveelheid van 300 gram gehakt hard aan. Het gehakt moet lekker bruin en knapperig worden. Vervolgens doe je ook de ui, knoflook en oregano in de pan. Deze ingrediënten bak je 2 tot 3 minuten mee met het gehakt. Blus de inhoud van de pan af met de Italiaanse droge witte wijn. Als de wijn nagenoeg is verdampt, doe je ook de tomatensaus in de pan samen met de blaadjes basilicum. Zet het vuur op zacht en breng de saus op smaak met vers gemalen peper en zeezout.

2Terwijl de saus lekker staat te pruttelen, heb je nu alle tijd om de gehaktballetjes op je gemak te draaien. Zorg ervoor dat de gehaktballetjes ongeveer 1,5 tot 2 centimeter groot zijn. Volgens het originele Napolitaanse recept moet je de gehaktballetjes nu officieel frituren in wat plantaardige olie. Eventueel kun je er ook voor kiezen om de balletjes even kort te bakken in een koekenpan.

3Als de gehaktballetjes klaar zijn, is het tijd om de lasagne met gehaktballetjes op te bouwen. Gebruik een ingevette ovenschaal en begin met een laagje van de tomatensaus. Leg hier een laagje lasagne op en herhaal dit principe van saus gevolgd door lasagne bladen in totaal 3 keer. Op de derde laag leg je de gehaktballetjes. Tussen de gehaktballetjes in leg je de stukken mozzarella. Maak dit recept voor lasagne met gehaktballetjes af door nog 2 lagen lasagne met tomatensaus aan te brengen. Tot slot bedek je de bovensten laag van de lasagne met Parmezaanse kaas.

4Zet de lasagne nu in de voorverwarmde oven. De lasagne moet in totaal ongeveer 30 minuten worden afgebakken. Haal de lasagne na 30 minuten uit de oven en laat de lasagne daarna 10 minuten afkoelen. Hierdoor wordt de lasagne wat steviger en is deze eenvoudiger uit de schaal te halen. Dit recept voor lasagne met gehaktballetjes is nu helemaal klaar. Snij de lasagne aan en aanvallen maar! Buon appetito!

Gerelateerde recepten

1 Review

Clement

februari 8, 2020

Hier noemen we het lasagne Ikea (van wege de gehaktballetjes) maar als je de gewone lasagne eens beu bent dan is dit een aanrader. Wij hebben wel Buffel Mozzarella en Provolone ook van Buffelmelk gebruikt vanwege de lage hoeveelheid lactose in buffelmelk

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.