Soffritto

Soffritto Soffritto 0 0 5 0

augustus 24, 2017

Soffritto

Over Soffritto

In tegenstelling tot alle recepten die ik deel, is de Soffritto natuurlijk niet een volledige recept. Toch vind ik het de moeite waarde om dit voorbereidende recept toch met jullie te delen. Een Soffritto is namelijk onlosmakelijk verbonden met de Italiaanse keuken en de basis van veel pasta recepten.

De ingrediënten ui, wortel en bleekselderij hebben een ondersteunende functie. Bij het opdienen zul je merken dat deze hoofdrolspelers nauwelijks waarneembaar zijn en je proeft deze eigenlijk ook niet... Maar als je deze niet toevoegt, dan merk je dit wel gelijk. 'Hoe dan?', hoor ik je denken. Veel Italiaanse sauzen hebben wijn en soms ook bouillon als basis. Wanneer je de Soffritto niet toevoegt, maar bijvoorbeeld alleen een uitje gebruikt, dan zul je merken dat de wijn een scherpe nasmaak achter laat in je keel. Vooral de wortel en de bleekselderij zorgen voor de juiste balans. De kracht van de wijn (en bouillon) wordt hierdoor iets afgezwakt en zorgt ervoor dat de wijn tot op zekere hoogte wordt geneutraliseerd. De echte smaak proef je nog steeds, maar dan zonder de scherpe nasmaak. Wel de lusten, niet de lasten zullen we maar zeggen!

Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen overtuigen dat het maken van een Soffritto noodzakelijk is voor een authentieke pastasaus. Enjoy cooking!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 5 mins
  • Bereiding: 5 mins
  • 5 mins

    5 mins

  • Hoeveelheid: Soffritto voor 4 tot 8 personen

Ingrediënten

Pastasaus voor 4 personen

1 ui

1 stengel bleekselderij

1 wortel

Pastasaus voor 8 personen

2 uien

2 stengels bleekselderij

2 wortels

(Voor)bereiding

1Verwijder de schil van de ui. Snijd de ui door de helft en laat het kontje zitten. Vanaf de andere zijkant, snijd je deze vervolgens twee keer in. Daarna is het een koud kunstje om de ui(en) eenvoudig in kleine stukjes te snijden van gelijke grootte.

2Spoel de stengel(s) bleekselderij schoon en verwijder daarna de boven- en onderkant van de stengel(s). Snijd de bleekselderij in de lengte in 4 stukken. Houd deze stukken stevig tegen elkaar aan en snijd er mooie fijne stukjes van.

3Snijd de boven- en onderkant van de wortel(s). Schil de wortel daarna en spoel deze voor de zekerheid nog even af om zeker te weten dat er geen zand op achterblijft. Snijd de wortel daarna net als de bleekselderij in de lengte door. Bij wortel hanteer ik hiervoor zelf altijd 8 delen. Houd de wortel daarna stevig tegen elkaar en snijd wederom mooie fijne stukjes.

4Zodra je deze drie ingrediënten hebt gesneden is je soffritto klaar en kun je lekker aan de slag met je favoriete pasta recept!

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.