Bonensalade met rode ui en ansjovis

Bonensalade met rode ui en ansjovis Bonensalade met rode ui en ansjovis 5 0 5 1

augustus 13, 2017

Bonensalade met rode ui en ansjovis

Bonensalade met rode ui en ansjovis

Als je dacht dat ze alleen in Mexico gek op bonen zijn dan heb je het mis. In Italië worden bonen misschien wel net zoveel gewaardeerd als aan de andere kant van de wereld in Midden- en Zuid-Amerika... alleen valt dit waarschijnlijk veel minder op, want er zijn natuurlijk een paar 'usual suspects' die een nog prominentere rol vervullen.

De afgelopen dagen heb ik al een paar keer gerefereerd aan onze vakantie naar Toscane vorige maand, maar ik kan het niet nalaten om dit nogmaals te doen. In de Toscaanse keuken spelen bonen een belangrijke rol, bijvoorbeeld in het bekende lokale voorgerecht Ribollita, maar ook als bijgerecht in de vorm van Fagioli e Olio. Ribollita is een typisch Toscaanse bonensoep en het bijgerechtje is niets anders dan witte bonen in olijfolie. Iedere keer dat we dit bestelden werd het personeel lyrisch, zoveel toeristen schijnen dit niet te doen. Keer op keer werd gezegd dat dit lokale boontjes waren en dat hier alleen de beste olijfolie bij mocht worden geserveerd. Vaak ging de bediening speciaal terug naar achteren om andere olijfolie te halen dan de olijfolie die standaard op tafel staat.

Dit inspireerde mij om deze lekkere salade te maken. Officieel heet deze salade Fagioli alla Romana, voor het gemak noemen wij het op onze site bonensalade met rode ui en ansjovis. Buon appetito!

Toch een andere salade? Meer inspiratie vind je in ons overzicht met salades.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 5 mins
  • Bereiding: 10 mins
  • 5 mins

    10 mins

  • Hoeveelheid: salade recept voor 1 persoon

Ingrediënten

50g Borlotti bonen

50g Cannellini bonen

3 filets ansjovis

1 teen knoflook

Rode ui

Peterselie

Olijfolie

Rode wijnazijn

Peper

Zeezout

Voorbereiding

1Verwijder de schil van de rode ui en de teen knoflook. Snijd de ui in halve ringetjes en een kwart van de teen knoflook zo fijn als mogelijk. Hak de ansjovis en de peterselie ook helemaal fijn.

Bereiding

1Leg de fijn gehakte ansjovis samen met de knoflook in een schaaltje. Voeg twee eetlepels olijfolie toe en twee eetlepels rode wijnazijn. Voeg ook gelijk wat peper en een snufje zeezout toe. Roer de inhoud van de schaal goed door.

2Pak een schaaltje en doe daar de twee soorten bonen in samen met ongeveer de helft van de ringen van de rode ui en wat van de peterselie. Zorg ervoor dat de verhouding van de bonen en de ui overeenkomt met de hoeveelheid op de foto.

3Als laatst roer je voorzichtig wat van het 'ansjovis-knoflook-mengsel' door het schaaltje met de bonen. Zorg ervoor dat de boontjes en de ringetjes ui met een mooi dun laagje van het mengsel worden bedekt. Het is natuurlijk slim om even te proeven of je tevreden bent over de smaak. Eventueel kun je nog een beetje van het ansjovis-knoflook-mengsel toevoegen als je nog meer smaak wilt. Dit recept voor bonensalade met rode ui en ansjovis is nu helemaal klaar. Buon appetito!

Gerelateerde recepten

1 Review

Kirsten

augustus 21, 2017

Na een keer proberen nu al mijn nieuwe favoriete salade recept!

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.