Gehaktballetjes

Gehaktballetjes Gehaktballetjes 5 0 5 3

maart 20, 2015

Gehaktballetjes

Over gehaktballetjes

De naam van dit recept kent natuurlijk iedereen, gehaktballetjes zijn zo oud als de weg naar Rome. Maar de grote vraag is...? Hoe bereid je de aller lekkerste gehaktballetjes? En bij voorkeur met ingrediënten die je standaard in huis hebt, zodat je altijd lekkere gehaktballetjes kunt maken als je daar zin in hebt.

Afgelopen weekend heeft er in het hoofdkantoor van AllesOverItaliaansEten.nl (lees: de keuken) een experiment plaatsgevonden om te komen tot de lekkerste gehaktballetjes met een Italiaans tintje. Allereerst zijn alle basis benodigdheden in geslagen. Vervolgens zijn deze ingrediënten 1 voor 1 gesneden, verkruimeld, geschaafd en geklutst.

Om te komen tot het aller lekkerste Italiaanse gehaktballetje is er begonnen met het toevoegen van de helft van alle ingrediënten en het bakken van een proef gehaktballetje. Na het proeven van dit gehaktballetje is er wederom een deel van de ingrediënten toegevoegd en nogmaals een gehaktballetje gebakken. Dit principe is een aantal keer herhaald om uiteindelijk tot het ultieme Italiaanse gehaktballetje te komen. Het recept dat nu op je scherm staat, is hiervan het resultaat.

Wij hopen dat jullie net zo van deze Italiaanse gehaktballetjes genieten als wij afgelopen weekend! Buon appetito!

Bekijk ook onze andere lekkere Italiaanse recepten.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 15 mins
  • Bereiding: 15 mins
  • 15 mins

    15 mins

  • Hoeveelheid: vlees recept voor 4 personen

Ingrediënten

500g kalfsgehakt

3 eetlepels olijfolie

2 sjalotten

1 bol knoflook

1 eetlepel tomatenpuree

25g Parmigiano Reggiano

1 kleine eetlepel fijn zeezout

1 eetlepel vers gemalen peper

1 eetlepel oregano

1 beschuit

1 ei

10 takjes verse peterselie

Een dikke klont roomboter

Voorbereiding

1Snij de sjalot, knoflook en peterselie zo fijn mogelijk. Kluts het ei, verkruimel de beschuit en schaaf de Parmigiano Reggiano.

Bereiding

1Verwarm de olijfolie in een koekenpan en fruit het sjalotje, de knoflook en de oregano voor de duur van 2 tot 3 minuten. Als de sjalot en de knoflook glazig zijn, doe je ook de eetlepel tomatenpuree in de pan en laat je het geheel nog een minuutje op staan.

2Doe het gehakt voor de gehaktballetjes in een diepe schaal en voeg alle ingrediënten toe. Om tot de perfecte Italiaanse gehaktballetjes te komen zijn er wel een paar kanttekeningen waar je rekening mee moet houden. Het fijne zeezout wat toegevoegd dient te worden, is slechts een kleine eetlepel zonder dikke punt. Dit om te voorkomen dat de gehaktballen te zout worden. Het geklutste ei wordt eetlepel voor eetlepel bij het gehakt gevoegd, zodat het gehakt niet te vochtig wordt en hierdoor onbruikbaar.

3Nu is het tijd om de gehaktballetjes te draaien. Op basis van 500 gram gehakt en deze ingrediënten, moet je ongeveer 15 gehaktballetjes kunnen draaien ter grootte van een golfbal.

4Smelt de roomboter in een koekenpan en bak de gehaktballetjes voor de duur van ongeveer 10 tot 12 minuten. Zorg ervoor dat je de gehaktballetjes regelmatig draait, zodat deze gelijkmatig bruin worden.

5Er is een trucje om te bepalen of de gehaktballetjes gaar zijn. Druk zachtjes op de gehaktballetjes. Als de gehaktballetjes een klein beetje terug veren, dan zijn de balletjes perfect en nog lekker sappig van binnen. Druk je op de balletjes en druk je deze plat dan zijn deze duidelijk nog niet gaar. En als er niets gebeurt dat heb je stuiterballen gemaakt.... Geniet in ieder geval van deze heerlijke Italiaanse gehaktballetjes! Buon appetito!

Serveertip

1Serveer de balletjes in een snelle tomatensaus. Zodra je de balletjes uit de pan hebt gehaald, kun je nog een teentje knoflook en een sjalotje bakken in het vet wat nog in de pan staat. Fruit deze voor de duur van 2 minuten en voeg dan 400 gram gepelde tomaten toe. Laat de tomatensaus 15 minuten pruttelen. Eventueel kun je nog een beetje peper een zeezout toevoegen, maar doordat je het vet van de gehaktballetjes gebruikt is dit vaak nauwelijks nodig.

Gerelateerde recepten

3 Reviews

Johan

februari 25, 2022

Heb ik goed begrepen dat de knoflook en ui NA HET FRUITEN door het gehakt gaan?

Fam. Van der Maesen

januari 26, 2021

Lekker recept! Hebben we goed begrepen dat de knoflook en ui na het fruiten door het gehakt gaan?

Chrissy Roelvink

januari 4, 2020

de Italiaanse gehaktballetjes gemaakt. Waren echt perfect! Dank voor het recept

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.