Pasta alla Boscaiola

Pasta alla Boscaiola Pasta alla Boscaiola 5 0 5 1

juli 25, 2017

Pasta alla Boscaiola

Pasta alla Boscaiola

Wat ik zelf altijd leuk vind om te doen, is achterhalen waar Italiaanse gerechten oorspronkelijk vandaan komen. Zoals ik wel vaker heb aangegeven bestaat de Italiaanse keuken niet uit een (1) specifieke keuken, maar hebben alle 20 Italiaanse regio's een eigen keuken. Al deze 20 keukens hebben een eigen interpretatie van wat nou de echte Italiaanse keuken is. Althans... dat vind men natuurlijk zelf...

Sommige recepten zijn niet specifiek toe te schrijven aan een specifieke regio. Pasta alla Boscaiola is hier een mooi voorbeeld van. Letterlijk betekent dit pasta zoals houthakkers dit eten. Volgens mij heb je hiermee gelijk een duidelijk beeld van wat voor type pasta gerecht dit is. Alle ingrediënten symboliseren iets uit het bos. Het spek symboliseert de wilde zwijnen, de erwtjes het mos, de champignons de paddestoelen die je daar vindt en door het toevoegen van room krijg je een bruinig kleur wat weer overeenkomt met het hout in het bos.

Regelmatig gaan we naar Italië, maar waar je ook komt, dit gerecht varieert maximaal. Op het eiland Sicilië hebben we dit een keer boven op een heuvel in de buurt van Castellamare del Golfo gegeten. De lokale variatietip daar is dat er aardappel aan het gerecht wordt toegevoegd. In andere gedeelten van het land hebben we dit nog niet eerder gezien. Soms wordt de room wel weg gelaten, maar zoals gezegd... iedere Italiaanse regio heeft haar eigen interpretatie van de authentieke Italiaanse keuken!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 5 mins
  • Bereiding: 25 mins
  • 5 mins

    25 mins

  • Hoeveelheid: pasta recept voor 2 personen

Ingrediënten

200g pasta

100g pancetta

Olijfolie

1 ui

250g champignons

100g doperwtjes

400g gepelde tomaten

100ml room

Zeezout

Voorbereiding

1Snijd de pancetta en ui in kleine stukjes. Maak de champignons schoon en deze per champignon in vier stukken.

Bereiding

1Verwarm de olijfolie in een koekenpan. Als de olijfolie heet is, doe je de pancetta in de pan. Bak de pancetta in een paar minuten lekker knapperig.

2Zodra de pancetta knapperig is, gaat de fijngesneden ui in de pan. Fruit het uitje zo'n 2 tot 3 minuten, hierdoor komt de smaak goed los.

3Vervolgens doe je ook de champignons en de doperwten in de pan. De champignons moeten een lekker bruin kleurtje krijgen aan de buitenkant, maar je moet er wel voor zorgen dat je deze niet helemaal slap bakt. Er moet nog wel wat bite aan blijven zitten.

4Daarna doe je ook de gepelde tomaten in de pan. Plet de tomaten in de pan, zodat er een tomatensaus ontstaat. Voeg gelijk wat zeezout aan saus toe. Verwarm de saus en als deze heet is, draai je het vuur op laag en laat je de saus lekker pruttelen.

5Kook de pasta 'al dente' volgens de bereidingswijze op de verpakking. Breng hiervoor eerst het water aan de kook, voeg een eetlepel zeezout toe en doe daarna pas de pasta in de pan.

6Om de Boscaiola saus helemaal af te maken roer je de room door de saus. De saus wordt hierdoor wat lichter van kleur en krijgt logischerwijs een romige smaak. Proef nog even of te tevreden bent over de smaak en voeg desgewenst nog een klein beetje zeezout toe.

7Als de pasta de juiste textuur heeft, dan giet je deze af en roer je deze gelijk door de saus om te voorkomen dat de pasta gaat plakken.

8Serveer de Pasta alla Boscaiola in diepe pastaborden en garneer met een klein beetje peterselie. Weliswaar staat er geen kaas in het lijstje met ingrediënten, maar je mag er natuurlijk rijkelijke Parmezaanse kaas overheen schaven. Buon appetito!

Gerelateerde recepten

1 Review

Tries

december 3, 2019

Ondanks dat ik dacht dat de pasta flauw zou zijn qua smaak, is dit toch wel 1 van mijn favorieten geworden. Erg smaakvol, ondanks de hele simpele en snelle bereiding

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.