Pasta kaas (4 soorten)

Pasta kaas (4 soorten) Pasta kaas (4 soorten) 4 0 5 1

maart 18, 2015

Pasta kaas (4 soorten)

Over pasta met 4 soorten kaas

Pasta met 4 soorten kaas is een van de klassiekers van de Italiaanse keuken en wordt in Italië 'Pasta con Quattro Formaggi' genoemd. Uiteraard speelt kaas een zeer prominente rol bij dit recept en wordt er gekozen voor kazen met verschillende eigenschappen om meer van het zelfde te voorkomen. In dit gerecht in gekozen voor Parmigiano Reggiano, Pecorino, Fontina en Gorgonzola. Parmigiano Reggiano en Pecorino zijn beiden zogenaamde harde kazen met als verschil dat Parmigiano Reggiano is gemaakt van koeienmelk en Pecorino van schapenmelk. Fontina en Gorgonzola zijn beide zachte kazen gemaakt van koeienmelk. Echter is Gorgonzola een blauw schimmel kaas en Fontina een typische Alpenkaas welke het erg goed doet zodra deze wordt gesmolten.

Meer lekkere pasta recepten met kaas en in de hoofdrol zijn te vinden in ons volledige overzicht met pasta recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 10 mins
  • Bereiding: 10 mins
  • 10 mins

    10 mins

  • Hoeveelheid: pasta recept voor 2 personen

Ingrediënten

200g pasta

200ml Panna (room)

50g Parmigiano Reggiano

50g Pecorino

50g Fontina

50g Gorgonzola

10g boter

Voorbereiding

1Rasp de Parmigiano Reggiano en de Pecorino. Snij de Fontina en de Gorgonzola in kleine blokjes.

Bereiding

1Kook de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking in gezouten water 'al dente'. Voor dit pasta recept met 4 soorten kaas is gekozen voor de pastasoort 'Linguine'.

2Doe de room in een pannetje en voeg daar de 4 soorten kaas bij. Roer het geheel alvast een beetje door voordat je de pan op het vuur zet. De 4 soorten kaas zijn hierdoor al enigszins gemengd. Zet het pannetje op een niet al te hoog vuurtje en hou deze goed in de gaten. Roer regelmatig en zorg ervoor dat de kaas geleidelijk smelt. Als er een mooie gladde saus ontstaat, smelt je het klontje boter in de saus. Het klontje boter zorgt ervoor dat de kaas lekker smeuïg blijft en niet te snel hard wordt. Eventueel zou je ook nog een heel klein scheutje witte wijn aan de saus kunnen toevoegen. Dit mag je alleen helemaal op het einde doen en vooral niet tijdens het proces waarin de kaas nog moet smelten.

3Als het goed is, is de pasta 'al dente' op het moment dat de saus van 4 soorten kaas klaar is. Giet de pasta af, doe gelijk terug in de pan en doe hier gelijk een paas schepjes saus bij. Roer de kaassaus gelijk door de pasta om te voorkomen dat de pasta gaat plakken. Dien de pasta op en de pasta met 4 soorten kaas is helemaal klaar! Buon appetito!

Gerelateerde recepten

2 Reviews

Tjerk Kleisma

september 16, 2018

Ciao Paul!
Zo lang er maar 4 soorten kaas in de saus zitten.
Een klein beetje peper en zeezout helpen natuurlijk om de saus nog iets meer smaak te geven.
Bestrooien met een klein beetje verse peterselie kan natuurlijk gewoon.

Grazie voor je reactie bij dit recept!
Saluti, Tjerk

Paul P

augustus 19, 2018

Heerlijke vol smakende saus, heb de Fontina vervangen door Taleggio. (roodschimmelkaas) en vers gemalen witte peper en zout toegevoegd.
Bestrooien met peterselie ook een optie?

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.