Peperonata

Over peperonata
Peperonata is een gerecht uit de zuidelijke Italiaanse regio's Sicilië, Campania en Calabria. Peperonata is een klassiek Italiaanse groentegerecht, maar kan op veel verschillende wijzes worden geserveerd. Peperonata kan dienen als 'contorni', dus als bijgerecht bij vlees of vis. Je kunt het laten afkoelen en serveren als antipasto of op een bruschetta. Maar wat ook erg lekker is, is om de Peperonata door de pasta te roeren.
Het geheim van dit recept voor Peperonata is dat er meerdere smaken samenkomen. Lekkere zoete paprika, het zuurtje van de rode wijnazijn, het kruidige van de oregano, peterselie en basilicum en het lekkere zoutje van de Parmigiano Reggiano. Als dat geen smaaksensatie is...? Geniet van dit lekkere recept!
Meer lekkere recepten met paprika vind je op onze pagina met Italiaanse groente recepten.
Extra info over dit recept
- Voorbereiding: 10 mins
- Bereiding: 45 mins
- Hoeveelheid: groente recept voor 4 personen
Ingrediënten
Voorbereiding
1Verwijder de lijsten met de zaadjes uit de paprika's en snij de paprika in mooie repen. Pel de rode uien, halveer deze en snij de halve uien in 4 tot 5 brede ringen. Haal de knoflook uit de schil en snij deze in grove stukken. Hak de peterselie helemaal fijn, scheur de takjes basilicum in vieren en rasp alvast wat Parmigiano Reggiano.
Bereiding
1Om de Peperonata te bereiden begin je met het verwarmen van 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Doe de ringen rode ui en de grove stukken knoflook in de pan. Zorg ervoor dat de uien en de knoflook warm worden en zet dan het vuur op zacht. Laat de uien en de knoflook 10 minuten op een laag vuurtje staan, zodat de smaken maximaal in elkaar opgaan.
2Daarna doe je eerst kort de Italiaanse kruiden in de pan en na 2 minuten ook de paprika. Bak de paprika nu 2 tot 3 minuten, zodat de smaak goed los komt. Vervolgens doe je ook de rode wijnazijn in de pan en laat je de paprika's ongeveer 10 tot minuten zachtjes op het vuur staan, zodat de lekker zacht worden.
3Als laatste doe je de blaadjes basilicum in de pan met de peterselie en Parmigiano Reggiano. Als de Parmigiano Reggiano helemaal is gesmolten is de Peperonata klaar.
Serveertip
1Eventueel kun je nog een citroen uitknijpen boven de Peperonata om het gerecht iets frisser te maken!
Gerelateerde recepten
3 Reviews
maggy
oktober 23, 2015
wanneer gaan de paprikas erbij en hoe lang moeten ze bakken ? dat staat niet in de uitleg …
Toos
maart 29, 2015
heerlijk vooral de boontjes
en de peperonata. bedankt.
Margreet
juli 14, 2018
Heerlijk groentegerecht, ga ik zeker vaker maken.