Bloemkool met Gorgonzola

Bloemkool met Gorgonzola Bloemkool met Gorgonzola 0 0 5 0

juli 24, 2017

Bloemkool met Gorgonzola

Bloemkool met Gorgonzola

Soms kan het een keertje voorkomen dat er twee ingrediënten in je koelkast liggen die je afzonderlijk van elkaar al eerder wilde gebruiken, maar het er door omstandigheden niet van gekomen is. Dit overkwam mij afgelopen week. We wilden bloemkool eten. En we wilden Gorgonzola gebruiken voor de pastasaus. Zoals gezegd... de omstandigheden veranderden en beide lagen afgelopen weekend nog in de koelkast.

Op een Italiaanse recepten website kwam ik dit recept tegen voor bloemkool uit de oven. De bloemkool wordt kort gekookt tot deze 'al dente' is. Daarna gaat de bloemkool de oven in samen met de Gorgonzolasaus. Als je de roosjes helemaal bedekt met de saus, dan trekt deze er helemaal in wanneer deze in de oven staat. Eventueel kun je er nog een extra handje Parmezaans kaas overheen strooien voor een nog lekkerder smaak. Wij hebben zitten smullen gisteren!

PS - overigens hebben we nog veel meer bloemkool recepten.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 5 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 5 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: bloemkool recept voor 2 tot 4 personen

Ingrediënten

1 bloemkool

30 g boter

25 g meel

250 ml volle melk

Zeezout

Vers gemalen peper

Gorgonzola naar smaak

Optioneel

Een handje Parmezaanse kaas

Een handje broodkruim of paneermeel

Voorbereiding

1Snijd de roosjes van de bloemkool van de stronk. Spoel de bloemkoolroosjes daarna schoon met wat water. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bereiding

1Kook de bloemkool in een klein beetje gezouten water 'al dente'. Doorgaans duurt dit slechts zo'n 5 minuten. Om dit te controleren kun je voorzichtig met een vork in de roosjes prikken.

2Ondertussen maak je de Gorgonzolasaus. Smelt de boter in een pannetje met dikke bodem. Zodra de boter is gesmolten, doe je de meel in de pan. Roer dit gelijk goed door met een garde. Er ontstaat nu een zogenaamde 'roux'.

3Voeg nu geleidelijk de melk toe. Blijf roeren met de garde, zodat er geen klontjes ontstaan. Beetje bij beetje zie je de saus ontstaan.

4Als er een mooie gladde bechamelsaus in de pan zit, smelt je ook wat Gorgonzola in de saus. Bij de ingrediënten is bewust niet aangegeven hoeveel Gorgonzola je moet gebruiken, dit is namelijk sterk afhankelijk van persoonlijke smaak. Hous jij van een sterke Gorgonzola smaak dan voeg je wat meer toen, anders wat minder.

5Voeg naar smaak wat zeezout en wat peper toe. Vooral door het toevoegen van wat zeezout zul je merken dat de smaak van de melk naar de achtergrond verdwijnt.

6Voeg de bloemkool en de Gorgonzola saus samen en doe deze daarna in een ovenschaal. Optioneel kun je nog een handje Parmezaanse kaas en een handje broodkruim/paneermeel over de bloemkool strooien.

7Zet de schaal in de oven voor de duur van 15 minuten. Na 15 minuten heeft de ovenschotel met bloemkool en Gorgonzolasaus een lekker kleurtje en is het tijd om lekker te gaan eten. Buona appetito!

Gerelateerde recepten

0 Reviews

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.