Ravioli met champignons

Ravioli met champignons Ravioli met champignons 5 0 5 1

maart 20, 2015

Ravioli met champignons

Over ravioli met champignons

Verse pasta maken is natuurlijk altijd een uitdaging. Gevulde verse pasta zoals ravioli is zelfs extra uitdagend, maar daarom niet minder leuk om te maken. Het leuke aan het bereiden van ravioli is dat je zelf kan kiezen hoe je de vulling gaat maken. In dit recept is ervoor gekozen om de ravioli te vullen met champignons. En om de naam van het recepte 'ravioli met champignons' extra eer aan te doen is er ook voor gekozen om er een licht champignonsausje te maken. Voor de liefhebbers van champignons is dit recept voor verse ravioli de ideale uitkomst! Buon appetito!

Bekijk ook onze andere recepten voor ravioli!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 30 mins
  • Bereiding: 30 mins
  • 30 mins

    30 mins

  • Hoeveelheid: ravioli recept voor 2 personen

Ingrediënten

200g meel

3 eieren

1 scheutje olijfolie

Zeezout

250g kastanjechampignons

125g ricotta

Een half bosje verse peterselie

1 klontje boter

125g champignons

100ml room

Parmigiano Reggiano

Vers gemalen peper

Zeezout

Voorbereiding

1Hak de kastanjechampignons zo fijn mogelijk, het eindresultaat moet niet meer op een champignon lijken, maar op kruimels van een champignon... Snij de verse peterselie helemaal fijn. Snij de 'gewone' champignons in kwartjes. Kluts 1 van de 3 eieren in een schaaltje en bewaar deze, deze wordt namelijk niet gebruikt voor het deeg.

Bereiding

1Voor het maken van verse ravioli met champignons starten wij met het bereiden van het deeg voor de pasta. De basis regel is dat er 1 ei nodig is voor 100 gram meel. Leg het meel op een houten keukenplank in de vorm van een kommetje. Breek de eieren hierin en voeg de olijfolie en wat zeezout toe.

2Met een vork roer je voorzichtig van buiten naar binnen het meel door het ei. Doe dit net zo lang tot dat alle meel en ei een geheel vormen. Zodra dit geval is, begin je met het kneden van het deeg. Dit is een zeer belangrijk onderdeel en duurt altijd omstreeks 10 minuten. Te kort of te lang kneden gaat ten kostte van het resultaat. Als je na 10 minuten kneden mooi elastisch deeg hebt, wikkel je dit in vershoudfolie en leg je het pasta deeg voor de duur van 20 minuten in de koelkast. Ook hiervoor geldt dat te kort of te lang rusten van het deeg wederom ten kostte van het eindresultaat gaat.

3Tijdens het rusten van het pastadeeg kun je beginnen met het maken van de vulling voor de ravioli met champignons. Doe een klein scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hier de kruimels kastanjechampignon is. Breng de champignons op smaak met vers gemalen peper en zeezout. Na ongeveer 2 tot 3 minuten roer je de ricotta door de champignons. Als er een mooie gladde saus is ontstaan, voeg je nagenoeg alle peterselie toe. Bewaar wel een beetje voor de champignonsaus.

4Haal het deeg uit de koelkast, want het is tijd om de ravioli te monteren. Draai het deeg meerdere keren door de pastamachine. Als je bent aangekomen bij het ene dunste standje, is het deeg dun genoeg voor verdere bereiding. Leg het deeg op een houten ondergrond. Mocht het deeg nog een beetje plakken dan kun je gewoon wat meel voorzichtig over het deeg heen strijken. Aan een kant van het deeg leg je met een theelepel mooie kleine hoopjes van de champignonvulling. Nadat je dit hebt gedaan, kwast je het geklutste ei langs de vulling. Aangezien de andere kant van het deeg ongebruikt is, kun je deze nu bovenop de hoopjes vulling leggen. Druk het deeg stevig aan, je moet er voor zorgen dat er geen lucht meer in het deeg zit. Gebruik een ravioli vormpje op de ravioli goed aan te drukken en 'uit' het resterende deeg te halen.

5Zet een pan water op het vuur en maak ondertussen het champignonsausje. Smelt de boter in een gloeiend hete koekenpan en bak de 'gewone' champignons. Breng de champignons op smaak met wat vers gemalen peper en zeezout. Voeg de room toe en laat het geheel zachtjes op het vuur staan voor de duur van een paar minuten. Als je zo de saus bij de ravioli voegt, roer je de resterende verse peterselie door de saus.

6Als het goed is, kookt het water inmiddels. Leg de ravioli voorzichtig in het kokende water. Aangezien het deeg voor de ravioli flinterdun is en de vulling reeds warm, hoeft de ravioli slechts zeer kort te koken. Zodra de ravioli drijft, is deze gaar. Hou dit goed in de gaten, want dit gaat echt heel snel. Haal de ravioli met een schuimspaan of grote lepel uit het water. Leg de ravioli op een mooi diep bord en doe een beetje van de champignonsaus over de ravioli. Maak de ravioli met champignonsaus af door er wat verse Parmigiano Reggiano over heen te raspen. De ravioli met champignons is nu helemaal klaar, buon appetito!

Gerelateerde recepten

1 Review

Stephanie

november 14, 2021

Heerlijk! niet het extra ei gebruikt voor tussen de lagen. iets minder bloem gebruiken en bij het pasta door de pastamachine halen 1 kant maar bloem op doen, (wel goed die ‘nattere’ kant in de gaten houden).
Voor de verhouding champignons in en buiten de ravioli, de helft voor in de ravioli gebruikt en de andere helft voor de saus, dus 2x 125mg.
Lekkerder dan in een restaurant

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.