Ravioli

Ravioli Ravioli 4 0 5 2

maart 19, 2015

Ravioli

Over Ravioli

Ravioli is een soort pasta welke bekend staat als een gevulde pastasoort. Culinair gezien is ravioli sowieso een lastig gerecht om te bereiden, maar dit maakt het voor de hobbykok natuurlijk ook wel weer spannend om te maken. Ravioli begint met het maken van flinterdun deeg, daarna wordt de vulling gemaakt en de ravioli gemonteerd. Bij het monteren van de ravioli is het erg belangrijk dat je dit zorgvuldig doet en er absoluut zeker van bent dat de pasta goed op elkaar is aangesloten. Bij het koken van de ravioli is het namelijk van belang dat er geen water in de ravioli komt. Met behulp van een raviolivormpje moet het zeker lukken om de ravioli waterdicht te maken...

Veel plezier met het bereiden van helemaal zelf gemaakte verse ravioli! Meer ravioli recepten vind je tussen al onze ravioli recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 15 mins
  • Bereiding: 1 hr
  • 15 mins

    1 hr

  • Hoeveelheid: ravioli recept voor 4 personen

Ingrediënten

400g meel

5 eieren

1 scheutje olijfolie

Zeezout

1 bosje peterselie

250g ricotta

1 grote hand Parmigiano Reggiano

1 dikke klont boter

Blaadjes verse salie

Voorbereiding

1Het allerbelangrijkste onderdeel van verse ravioli is het maken van lekker pastadeeg. Dit is ook de eerste handeling die moet worden verricht voor dit recept voor zelf gemaakte ravioli.

2Leg het meel op een houten blad in de vorm van een kommetje. Midden in het kommetje doe je 4 eieren samen met de olijfolie en wat zeezout. Bewaar het 5e ei, deze heb je later nog nodig bij het monteren van de ravioli. Roer met een vork het meel voorzichtig door de eieren. Het is het handigst om het meel beetje bij beetje van buiten naar binnen te mengen met het ei. Roer net zo lang tot dat er een mooie bol pastadeeg ontstaat. Indien het pastadeeg te droog is, kun je wat water of olijfolie toevoegen. Blijft het pastadeeg te nat, voeg dan wat extra meel toe.

3Kneed het pastadeeg 10 tot 12 minuten, zodat er een mooi soepel deeg ontstaat. Vouw wat vershoudfolie om het deeg en laat het deeg voor de ravioli dan ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast. Dit geeft je de gelegenheid om de vulling voor de ravioli te maken. Ricotta is een veel gebruikt ingrediënt om de vulling voor de ravioli te maken.

Bereiding

1Voor het basisrecept voor verse ravioli is gekozen voor een simpele vulling van ricotta, peterselie en Parmagiano Reggiano. Doe de ricotta, peterselie en Parmigiano Reggiano in een keukenmachine en meng het geheel tot een mooie vulling. Uiteraard eerst proeven voor je de vulling verder gaat gebruiken. Eventueel kun je peper, zeezout of extra Parmigiano Reggiano toevoegen als de vulling nog niet op smaak is.

2Na een half uurtje haal je het deeg voor de ravioli weer uit de koelkast. Met behulp van een pastamachine draai je nu mooi dun deeg. Het advies hierbij is om niet het aller dunste standje te gebruiken, maar 1 minder dun. Snijd het pastadeeg in 2 lappen en leg deze naast elkaar neer. Leg nu met een eetlepel de vulling op 1 van de lappen pastadeeg. Als je alle vulling hebt gebruikt, kluts je het 5e ei en smeer je het ei om de vulling. Leg de andere lap pastadeeg nu boven op de lap met de vulling. Vouw met je handen het bovenste deeg zo om de vulling heen dat er geen lucht meer in de ravioli zit. Druk het deeg goed aan, zodat je zeker weet dat er geen kookwater in kan komen tijdens de bereiding. Tot slot kun je met een raviolivormpje de ravioli los snijden.

3Zet een pan water op het vuur waar je zo de ravioli in kan koken. Ondertussen bereid je de saus voor dit ravioli recept. Ook hiervoor geldt wederom dat dit het basisrecept betreft voor ravioli en houden wij naast de vulling ook de saus eenvoudig. Zet een koekenpan op het vuur en smelt hierin een grote klont boter. Voor 4 personen heb je aan 50 gram meer dan voldoende. Smelt de boter langzaam en zodra de boter een goudbruine kleur krijgt draai je het vuur op zacht en doe je de blaadjes salie in de pan. Laat de boter met salie zachtjes op het vuur staan terwijl je het water voor de ravioli aan de kook brengt.

4Zet een pan water op het vuur waar je zo de ravioli in kan koken. Ondertussen bereid je de saus voor dit ravioli recept. Ook hiervoor geldt wederom dat dit het basisrecept betreft voor ravioli en houden wij naast de vulling ook de saus eenvoudig. Zet een koekenpan op het vuur en smelt hierin een grote klont boter. Voor 4 personen heb je aan 50 gram meer dan voldoende. Smelt de boter langzaam en zodra de boter een goudbruine kleur krijgt draai je het vuur op zacht en doe je de blaadjes salie in de pan. Laat de boter met salie zachtjes op het vuur staan terwijl je het water voor de ravioli aan de kook brengt.

Gerelateerde recepten

2 Reviews

Marrie

december 20, 2020

Stap 3 en 4 zijn hetzelfde. Ik ben vooral benieuwd hoe dik het deeg moet zijn en hoe lang de ravioli moet koken. Ik heb het wel eens eerder geprobeerd toen was het deeg te dik en werd daardoor de ravioli niet gaar.

M

januari 18, 2018

Heerlijk, zelf doen wij door de vulling een klein beetje fijngesneden munt en citroenschaafsel. Na het afkomen doen we ze in het pannetje waar de boter is gesmomten en dan een heel klein beetje bouillon. De saus gaat zich dan binden doordat de zemelen van de pasta loslaten in de saus. Als finishing touch nog een klein beetje pecorino of parmazaan door de saus raspen. Heerlijk!!

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.