Ricottaballetjes gevuld met spinazie en Parmezaanse kaas

Ricottaballetjes gevuld met spinazie en Parmezaanse kaas Ricottaballetjes gevuld met spinazie en kaas 5 0 5 1

mei 13, 2020

Ricottaballetjes gevuld met spinazie en kaas

Over ricottaballetjes gevuld met spinazie en kaas

De Italiaanse keuken kent klassieke recepten en gerechten. Sommigen daarvan hebben inmiddels wereldwijde bekendheid, anderen daarentegen zijn minder bekend. Dit recept voor ricottaballetjes gevuld met spinazie en kaas is een voorbeeld van een typisch Italiaanse klassieker wat in slechts beperkte mate bekend is bij het grote publiek. Vanaf het eerste moment dat je met dit recept aan de slag gaat, weet je dat dit een schot in de roos. De typische geur van ricotta, spinazie, nootmuskaat en kaas laat je al watertanden. Maar zodra je de saus maakt en de geuren loskomen van de tomaatjes, de knoflook en de verse basilicum weet je helemaal dat je goed zit. Super simpel om te maken, maar het zorgt er wel voor dat je ineens het gevoel hebt alsof je in Italië bent. Althans, dat hadden wij.

Dit recept is overigens afkomstig uit het Italiaanse kookboek van Tessa Kiros, La Dolce Vita.

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Bereiding: 1 uur
  • 5 minuten

    1 uur

  • Hoeveelheid: Italiaans gerecht voor 2 tot 4 personen

Ingrediënten

600g spinazie

250g ricotta

2 eetlepels Parmigiano Reggiano

1 ei

Nootmuskaat

Zeezout

Peper

2 tenen knoflook

400g blokjes tomaat

Blaadjes basilicum

Voorbereiding

1Spoel de spinazie en de blaadjes basilicum schoon. Klop het ei los. Verwijder de schil van de tenen knoflook en snijd deze in grove stukken. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bereiding

1Kook de spinazie een paar minuten met wat zeezout. Giet de spinazie af, laat de blaadjes goed uitlekken en snijd deze daarna zo fijn als mogelijk.

2Voeg de ricotta, de gesneden spinazie en Parmezaanse kaas samen in een kom. Voeg ook de nootmuskaat, het zeezout en wat peper toe. Roer deze ingrediënten door elkaar, zodat deze mooi gelijkmatig worden verdeeld.

3Zet een koekenpan in het vuur en verwarm daarin de olijfolie. Zodra de olijfolie warm is, bak je de knoflook 2 minuten.

4Vervolgens doe je de gepelde tomaten in de pan samen met blaadjes basilicum. Breng de tomatensaus gelijk op smaak met wat zeezout. Laat de saus daarna enige tijd pruttelen zonder dat deze al te ver inkookt.

5Als de tomatensaus klaar is, vet je een ovenschaal in met wat olijfolie en bedek je de ingevette bodem met en dus laagje van de saus. Draai 8 of 16 ricottaballetjes en leg deze in de schaal. Bedek de balletjes vervolgens met nog wat van de tomatensaus.

6Daarna zet je de schaal in de oven. Wanneer je 8 balletjes hebt gemaakt, dan duurt de bereiding 50 minuten. Indien je er 16 hebt, dan zijn de balletjes na 20-25 minuten gereed.

7Tot slot haal je de schaal uit de oven en schaaf je lekker wat Parmezaanse kaas over het gerecht. Geniet van deze heerlijke authentiek ricottaballetjes gevuld met spinazie en kaas. Buon appetito!

Gerelateerde recepten

1 Beoordeling

Go

mei 16, 2020

Mmmm, lekker, heb het 2 eitjes toegevoegd en nog wat paneermeel om de balletjes wat meer substantie te geven

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.