Ricottaballetjes gevuld met spinazie en Parmezaanse kaas

Over ricottaballetjes gevuld met spinazie en kaas
De Italiaanse keuken kent klassieke recepten en gerechten. Sommigen daarvan hebben inmiddels wereldwijde bekendheid, anderen daarentegen zijn minder bekend. Dit recept voor ricottaballetjes gevuld met spinazie en kaas is een voorbeeld van een typisch Italiaanse klassieker wat in slechts beperkte mate bekend is bij het grote publiek. Vanaf het eerste moment dat je met dit recept aan de slag gaat, weet je dat dit een schot in de roos. De typische geur van ricotta, spinazie, nootmuskaat en kaas laat je al watertanden. Maar zodra je de saus maakt en de geuren loskomen van de tomaatjes, de knoflook en de verse basilicum weet je helemaal dat je goed zit. Super simpel om te maken, maar het zorgt er wel voor dat je ineens het gevoel hebt alsof je in Italië bent. Althans, dat hadden wij.
Dit recept is overigens afkomstig uit het Italiaanse kookboek van Tessa Kiros, La Dolce Vita.
Extra info over dit recept
- Voorbereiding: 5 mins
- Bereiding: 1 hr
- Hoeveelheid: Italiaans gerecht voor 2 tot 4 personen
Voorbereiding
1Spoel de spinazie en de blaadjes basilicum schoon. Klop het ei los. Verwijder de schil van de tenen knoflook en snijd deze in grove stukken. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bereiding
1Kook de spinazie een paar minuten met wat zeezout. Giet de spinazie af, laat de blaadjes goed uitlekken en snijd deze daarna zo fijn als mogelijk.
2Voeg de ricotta, de gesneden spinazie en Parmezaanse kaas samen in een kom. Voeg ook de nootmuskaat, het zeezout en wat peper toe. Roer deze ingrediënten door elkaar, zodat deze mooi gelijkmatig worden verdeeld.
3Zet een koekenpan in het vuur en verwarm daarin de olijfolie. Zodra de olijfolie warm is, bak je de knoflook 2 minuten.
4Vervolgens doe je de gepelde tomaten in de pan samen met blaadjes basilicum. Breng de tomatensaus gelijk op smaak met wat zeezout. Laat de saus daarna enige tijd pruttelen zonder dat deze al te ver inkookt.
5Als de tomatensaus klaar is, vet je een ovenschaal in met wat olijfolie en bedek je de ingevette bodem met en dus laagje van de saus. Draai 8 of 16 ricottaballetjes en leg deze in de schaal. Bedek de balletjes vervolgens met nog wat van de tomatensaus.
6Daarna zet je de schaal in de oven. Wanneer je 8 balletjes hebt gemaakt, dan duurt de bereiding 50 minuten. Indien je er 16 hebt, dan zijn de balletjes na 20-25 minuten gereed.
7Tot slot haal je de schaal uit de oven en schaaf je lekker wat Parmezaanse kaas over het gerecht. Geniet van deze heerlijke authentiek ricottaballetjes gevuld met spinazie en kaas. Buon appetito!
Gerelateerde recepten
6 Reviews
Marina Middelberg
november 14, 2020
Hoeveel blaadjes basilicum moeten er eigenlijk door? Ik wil het gerecht zo gaan maken en ben bang er te weinig of teveel in te doen.
Herma
juni 15, 2020
Heerlijk, paar ingrediënten en toch zo smaakvol. Niet ingewikkeld maar toch lekker bezig in de keuken. We hebben er van genoten
Wim Budel
mei 29, 2020
Super lekker. Ik heb wel het ei achterwege gehouden. Beter om op deze wijze balletjes te draaien.
Wim Budel
mei 28, 2020
Het was smullen geblazen.., maar voortaan laat ik het eitje weg.
Wellicht een idee om het ei hard te koken en in kleine stukjes door de ricotta te mengen.
Daardoor meer structuur.
Maar het is een topgerecht.
Go
mei 16, 2020
Mmmm, lekker, heb het 2 eitjes toegevoegd en nog wat paneermeel om de balletjes wat meer substantie te geven
Henriette
april 2, 2022
Lekker maar recept is niet goed beschreven. Onduidelijk wat met het ei moet, dat heb ik nu maar door de spinazie richtte gedaan. Ook de verhoudingen kloppen niet. Er is geen bal te draaien op deze wijze. Nu maar gewoon als laagje op de
Tomaten saus in de oven gedaan. Ik snap ook niet dat 8 ballen langer in de oven moeten dan 16. Smaakt overigens prima