Rigatoni

Rigatoni Rigatoni 4 0 5 1

maart 20, 2015

Rigatoni

Over Rigatoni

Rigatoni is een soort pasta die in Nederland nog niet bij het grote publiek bekend is. Rigatoni is een buisvormige soort pasta en verkrijgbaar in 2 lengtes. Dit zijn de 'normale' Rigatoni en de zogenaamde 'Mezzi Rigatoni'. De Mezzi Rigatoni hebben de halve lengte van de normale Rigatoni, het woord Mezzi impliceert dit natuurlijk eigenlijk al.

Op de afbeelding bij dit recept worden de Mezzi Rigatoni gebruikt. Het voordeel van Rigatoni is dat de saus, het vlees en eventuele groenten lekker in de buisjes gaan zitten, waardoor iedere hap een ware traktatie is. Rigatoni wordt over het algemeen alleen gebruikt bij verschillende soorten tomatensaus zoals in dit recept, maar bijvoorbeeld ook bij klassiekers zoals Arrabiata en Amatriciana.

Bekijk ook onze andere Italiaanse recepten!

Extra info over dit recept

  • Voorbereiding: 5 mins
  • Bereiding: 25 mins
  • 5 mins

    25 mins

  • Hoeveelheid: pasta recept voor 2 personen

Ingrediënten

200g rigatoni

2 verse worsten

5g boter

3 eetlepels olijfolie

1 sjalot

1 teen knoflook

1 eetlepel oregano

400g gepelde tomaten

10 blaadjes basilicum

Zeezout

Vers gemalen peper

10 takjes verse peterselie

Parmigiano Reggiano

Voorbereiding

1Snij de worsten open en verwijder het vlees uit het velletje. Snij de knoflook, de sjalot en de verse peterselie zo fijn mogelijk.

Bereiding

1Vervolgens doe je ook de gepelde tomaten in de pan. Kneus de blaadjes basilicum en doe deze in de tomatensaus. Breng het geheel op smaak met zeezout en vers gemalen peper. Zet het vuur op zacht en laat de saus nu lekker door pruttelen.

2Nu is het tijd om de Rigatoni te koken. Breng een pan water aan de kook en zorg ervoor dat je de Rigatoni 'al dente' kookt volgende de bereidingswijze op de verpakking. Voordat je de Rigatoni afgiet, moet je natuurlijk altijd even proeven of je tevreden bent over de textuur van de Rigatoni.

3Zodra je de Rigatoni hebt afgegoten, moet je gelijk een schepje saus bij de Rigatoni doen om te voorkomen dat deze gaat plakken. Zorg ervoor dat de Rigatoni bedekt is met een dun laagje saus en deze er niet in laat zwemmen... Ook roer je nu het grootste gedeelte van de peterselie door de pasta. Bewaar een klein beetje peterselie ter garnering.

4Dien de Rigatoni op in diepe borden. Strooi wat Parmigiano Reggiano over de Rigatoni om te zorgen voor een mooie balans tussen de pasta en de saus. Geniet van dit lekkere receptje voor Rigatoni.

Gerelateerde recepten

1 Review

Wim Wiegant

februari 26, 2022

Het recept is heel lekker, maar de tekst klopt niet helemaal. Bij stap 1 van de bereiding staat: “Vervolgens …”, maar er staat helemaal niet wat je vóór het “vervolgens” had moeten doen (namelijk “fruit sjalot eerst 2 minuten, daarna knoflook erbij, nog 1 minuut en dan het worstenvlees nog iets van 3 minuten”, of iets dergelijks.
Iedereen kan het wel bedenken, maar een recept is voor de mensen die willen worden meegenomen…

Alle velden en een star-waardering zijn verplicht om een beoordeling toe te voegen.