Risoni met tomatensaus en gehaktballetjes

Over Risoni met tomatensaus en gehaktballetjes
Risoni is een bijzondere soort pasta die je niet in elke supermarkt tegenkomt. Sterker nog de Risoni die wij hebben gebruikt komt zelf uit een Italiaanse supermarkt. De soort pasta staat overigens ook bekend onder een andere naam, namelijk Orso. Risoni dankt haar naam aan de vorm die natuurlijk erg veel lijkt op de rijstkorrels. Het Italiaanse woord voor rijst is dan ook 'riso'.
Met Risoni kun je veel kanten op qua bereiding. In dit recept wordt de pasta gecombineerd met een kazige tomatensaus en gehaktballetjes. De tomatensaus is eigenlijk niets anders dan een basissaus en de gehaktballetjes kun je natuurlijk zelf helemaal naar je eigen smaak kruiden. Enige tijd geleden hebben we gehaktballetjes en de smaak net zo lang getest tot deze perfect waren. Dit recept kun je natuurlijk ook perfect gebruiken voor de balletjes voor de Risoni. Wat je ook doet, geniet van dit lekkere pasta recept! Buon appetito!
Extra info over dit recept
- Voorbereiding: 10 mins
- Bereiding: 20 mins
- Hoeveelheid: Pasta recept voor 4 personen
Voorbereiding
1Verwijder de schil van de ui en snijd deze in kleine stukjes. Indien het gehakt nog ongekruid is, dan kun je het vlees kruiden met zeezout, peper en Parmezaanse kaas. Eventueel kun je hiervoor ook nog een klein uitje en een teentje knoflook bakken in wat olijfolie en deze ook aan het gehakt toevoegen. Vervolgens draai je van 400 van de 500 gram gehakt kleine gehaktballetjes.
Bereiding
1Zet een koekenpan op het vuur en smelt hier een dikke klont boter in. Als de boter gloeiend heet is, doe je de 100 gram gehakt, die je niet voor de balletjes hebt gebruikt, in de pan. Bak het gehakt snel bruin en knapperig.
2Voeg ook de stukjes gesneden ui toe en fruit de ui voor de duur van zo'n 2 tot 3 minuten. De ui laat hierdoor smaak los, dit komt de smaak van de saus uiteindelijk ten goede. Daarna blus je de inhoud van de pan af met wat wijn. Afhankelijk van wat je in huis hebt, kan dit zowel rode als witte wijn zijn.
3Vervolgens doe je ook de gepelde tomaten in de pan samen met de tomatenpuree. Voeg ook gelijk wat zeezout en vers gemalen peper toe. Roer de inhoud van de pan goed door.
4Zodra er een mooie pastasaus ontstaat, leg je ook de gehaktballetjes in de saus. Laat de saus zachtjes pruttelen. Hierdoor krijgen de gehaktballetjes de kans om geleidelijk gaar te worden. Als de gehaktballetjes gaar zijn, voeg je nog een klein handje kaas toe aan de saus.
5Terwijl de pastasaus met de gehaktballetjes op het vuur staat, kun je alvast beginnen met het koken van de Risoni. Hiervoor zet je een pan water op het vuur. Als het water kookt, doe je eerst een eetlepel zeezout in het water en daarna de Risoni. Kook de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking 'al dente'.
6Als de Risoni gaar is, giet je de pasta af en doe je deze terug in de pan. Roer gelijk wat van de pastasaus voor de Risoni. Hierna is het de hoogste tijd om de Risoni op te dienen. Schep de Risoni met de tomatensaus op de borden en voeg dan ook de gehaktballetjes toe. Schaaf er nog lekker wat Parmezaanse kaas overheen en garneer met wat blaadjes basilicum. Geniet van dit lekkere recept voor Risoni, buon appetito!