Risoni met verse worst, courgette en tomaat
Over Risoni met verse worst, courgette en tomaat
Toen we een paar jaar geleden op vakantie waren op Sicilië zijn we een keer wezen lunchen boven op een berg in de buurt van Castellammare del Golfo. Destijds bestelde ik een pasta recept met dezelfde ingredienten als in dit recept voor Risoni. De hoofdrolspelers destijds waren venkelworst, courgette en tomaat. Ik kan me nog herinneren dat ik aan de eigenaar van het restaurant vroeg hoe het kon dat er niet echt sprake was van een saus die de pasta bond, maar dat het gerecht wel super smaakvol was. Uiteraard wilde hij dat niet vertellen, maar toen we nog een keertje vroegen, verklapte hij dat dit kwam door het toevoegen van een klein beetje water en een klein beetje zout. Hier werd aan toegevoegd dat dit de eenvoud was van de Siciliaanse keuken. Uiteraard geldt dit voor de gehele Italiaanse keuken, maar de boodschap was duidelijk. Geïnspireerd door dit eenvoudige 'trucje' is ook dit recept voor Risoni tot stand gekomen. We hopen dat jullie net zo van dit gerecht genieten als wij destijds bovenop die bewuste berg vlak naast Castellammare del Golfo. Veel kookplezier en buon appetito!
Meer lekkere pasta gerechten vind je in ons volledige overzicht met pasta recepten!
Extra info over dit recept
- Voorbereiding: 10 mins
- Bereiding: 10 mins
- Hoeveelheid: pasta recept voor 2 personen
Ingrediënten
Voorbereiding
1Was de courgette en de tomaatjes. Snijd de onderkant en de bovenkant van de courgette en daarna in de lengte in. Hierdoor kun je heel eenvoudig de zaadjes eruit snijden. Zodra je dit hebt gedaan, snijd je de repen courgette in kleine stukjes. Verwijder het kroontje van de tomaatjes en snijd deze daarna in vier kleine stukjes. Snijd het velletje van de worsten open en haal het worstvlees eruit. Als je dit hebt gedaan, zijn alle voorbereiding voor dit recept getroffen.
Bereiding
1Zet een pan water op het vuur voor het koken van de Risoni. Ondertussen verwarm je wat olijfolie in een koekenpan. Als de olie heet is, doe je het vlees van de verse worsten in de pan. Bak de worst hard aan, zodat dit mooi bruin en knapperig wordt.
2Zodra dit het geval is, begin je ook met het koken van de Risoni. Doe de Risoni in de pan en schep er een eetlepel zeezout bij. Kook de Risoni 'al dente'.
3Terwijl de Risoni in de pan zit, voeg je nu ook de andere ingredienten bij de worst. Als eerste doe je de courgette in de pan. Bak de courgette mee met de worst, zodat deze snel gaar wordt.
4Als de courgette bijna gaar is, en de Risoni bijna 'al dente', voeg je ook de stukje tomaat toe. De tomaat hoeft eigenlijk alleen maar een klein beetje te worden verwarmd. Laat je de tomaat lang in de pan zitten, dan blijft er namelijk niets meer van over.
5Als laatste doe je een beetje water in de pan. Hierdoor komen de aanbaksels los, zodat er een dunne saus ontstaat. Voeg voor wat extra smaak nog wat zeezout en vers gemalen peper toe.
6Giet de Risoni af en voeg deze nu toe aan de worst, courgette en de tomaat. Roer de inhoud van de koekenpan goed door en dit recept voor Risoni met verse worst, courgette en tomaat is helemaal klaar. De hoogste tijd om op te dienen dus. Buon appetito!
Gerelateerde recepten
7 Reviews
Herma
juni 20, 2020
Wat een makkelijk en toch zo’n smaakvol gerecht, gewoon een scheutje water erbij met zout en het plaatje klopt. Het verhaal erbij maakt het ook zo echt Italiaans, je ziet het gewoon voor je. Top recept!
Tjerk Kleisma
mei 4, 2020
Si, verse worst!
Cas
april 6, 2020
Heerlijk! Al een paar keer gemaakt. Vanavond denk ik weer ????
Denise
januari 22, 2020
Klinkt heerlijk. Ik wil het graag maken, Maar wat voor worst bedoel je met verse worst? # durftevragen ????
Tjerk Kleisma
augustus 31, 2019
Ciao Therry,
Fijn om te horen dat de risoni goed heeft gesmaakt.
En natuurlijk bedankt voor jouw enthousiaste reactie bij dit recept.
Saluto,
Tjerk
Therry
augustus 30, 2019
Erg lekker! Nog niet eerder iets met risoni gemaakt, maar geeft een heerlijk mondgevoel.
Okkie van den Broeck
juli 12, 2021
Wat een simpel maar heerlijk gerecht! Gisterenavond geen zin om uitgebreid te koken en had nogal wat in de koelkast liggen. Gemaakt met Rummo (semi di orzone no. 27) die eigenlijk al een tijdje over de datum was. We wonen 6 maanden per jaar in Piemonte en lees graag je recepten. Bedankt!